ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΛΕΕΙ "ΝΑΙ" ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ
Για μια τεράστια συνωμοσία με σκοπό την εξάπλωση της ηλιοφοβίας κάνει λόγο ο Αμερικανός επιστήμονας Μάικλ Χόλικ ο οποίος λέει ναι στην έκθεση στον ήλιο αρνούμενος τις μελέτες και τα όσα υποστηρίζουν οι ειδικοί του χώρου για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην ηλιοθεραπεία...
Ο Αμερικανός είναι επικεφαλής του Εργαστηρίου Βιταμίνης D, Δέρματος και Οστών, καθώς και του Κέντρου Γενικών Κλινικών Ερευνών, δυο ινστιτούτων στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Βοστόνης. Επιπλέον, έχει γράψει πολλές επιστημονικές μελέτες και έχει βραβευτεί αρκετές φορές ενώ είναι ο συγγραφέας του μπεστ σέλερ «The Uv Advantage».
Υπέρ της έκθεσης στον ήλιο χωρίς όμως να προκληθούν εγκαύματα δηλώνει ο Χόλικ. Μάλιστα, όσον αφορά τις προειδοποιήσεις των ειδικών για τους κινδύνους εμφάνισης διάφορων τύπων καρκίνου από την ηλιοθεραπεία ο Χόλικ ισχυρίζεται πως αυτή η σχέση δεν είναι τόσο γραμμική. Για να υποστηρίξει την άποψή του έφερε ως επιχείρημα πως τα μελανώματα εμφανίζονται σε μέρη του σώματος που δεν είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα στον ήλιο: πλάτη, δάχτυλα ποδιών.
Οπως αναφέρει το ΑΠΕ, υπογραμμίζει πως όσοι εργάζονται κάτω από τον ήλιο έχουν λιγότερα μελανώματα συγκριτικά με τους υπόλοιπους όπως και μειωμένα κρούσματα καρκίνου στους νεφρούς, τον προστάτη και τα πνευμόνια.
Ο ίδιος δε διστάζει να υποστηρίζει πως η εμφάνιση καρκίνων οφείλεται στην έλλειψη του ήλιου και όχι στην υπερέκθεση σε αυτόν.
«Δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι μια λογική, σταθερή και μετριοπαθής έκθεση στον ήλιο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο. Αντίθετα, υπάρχει η υποψία ότι η αύξηση των δερματικών καρκίνων οφείλεται στο γεγονός ότι δεν καθόμαστε αρκετά στον ήλιο, ότι δεν το κάνουμε τακτικά και όταν το κάνουμε χρησιμοποιούμε φίλτρα που εμποδίζουν τον ήλιο να δουλέψει για την υγεία μας, δηλαδή να προκαλέσει τη σύνθεση της βιταμίνης D», είπε σε συνέντευξή του.
Παρά ταύτα, τόνισε πως η ηλιοθεραπεία είναι επικίνδυνη για το δέρμα του ανθρώπου ωστόσο αυτός ο κίνδυνος θα μειωνόταν αν όλο το χρόνο εκτιθόταν στον ήλιο χωρίς αντηλιακά με υπερβολικούς δείκτες προστασίας.
Ακόμη, έξι στους δέκα ανθρώπους των ΗΠΑ έχουν έλλειψη στη βιταμίνη D, όπως και στις δυτικές χώρες. «Όμως, ο ρόλος της βιταμίνης D είναι πολύ σημαντικός. Δρα ως ασπίδα απέναντι σε διάφορους τύπους καρκίνων, ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύει από τον διαβήτη, τις αλλαγές στη διάθεση, την υπέρταση, τη σχιζοφρένεια και μερικά αυτοάνοσα νοσήματα», ανέφερε μεταξύ των άλλων.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του καθηγητή, ο άνθρωπος θα πρέπει να εκθέτει στον ήλιο το 25% του σώματός του για δέκα λεπτά, δυο-τρεις φορές την εβδομάδα, άνοιξη, καλοκαίρι και φθινόπωρο ενώ όσο μπορεί να κάνει το ίδιο και τον χειμώνα.
*Σε καμία περίπτωση δεν υιοθετούμε αυτήν την άποψη, απλώς την παρουσιάζουμε. Πηγή: http://www.cosmo.gr