ΜΕΤΑ ΑΠΟ 400 ΧΡΟΝΙΑ, ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΤΑ ΛΕΙΨΑΝΑ ΤΟΥ ΚΑΡΑΒΑΤΖΙΟ
Τα λείψανα του μεγάλου ιταλού ζωγράφου Καραβάτζιο (1571-1610) εντοπίστηκαν, σύμφωνα με ιταλούς επιστήμονες και μάλιστα προσδιορίστηκε η αιτία του θανάτου του. Όπως υποστηρίζουν οι διάσημος ζωγράφος πέθανε από θερμοπληξία, ενώ ο οργανισμός του ήταν αποδυναμωμένος από σύφιλη...
Μετά από ένα χρόνο ερευνών για τα οστά που βρέθηκαν στο οστεοφυλάκιο μιας εκκλησίας στο Πόρτο Ερκολε στην Τοσκάνη (κέντρο), "η επιστημονική ομάδα μπορεί να δηλώσει ότι τα λείψανα που βρέθηκαν στο Πόρτο Ερκολε ανήκουν στον Μικελάντζελο Μερίζι (το πραγματικό όνομα του ζωγράφου), με πιθανότητα 85%", αναφέρει η επιτροπή σε ανακοίνωση της.
Ο Καραβάτζιο πέθανε στην περιοχή της Μαρέμα στη νότια Τοσκάνη μετά από μία ζωή έκλυτη και θάφτηκε στο μικρό νεκροταφείο του Πόρτο Ερκολε. Τα λείψανά του μεταφέρθηκαν το 1956 για να ταφούν στη συνέχεια φύρδην μίγδην στην κρύπτη της εκκλησίας.
Για να διαλευκανθεί το μυστήριο του θανάτου του καλλιτέχνη, πριν από 400 χρόνια, τέσσερα ιταλικά πανεπιστήμια έχουν συνεργαστεί στο έργο που ανατέθηκε σε εμπειρογνώμονες στη μικροβιολογία, σε ιστορικούς τέχνης και ανθρωπολόγους, για να γίνει μια "κανονική κηδεία" του Μικελάντζελο Μερίζι, του οποίου η διάνοια και ο ρεαλισμός προκάλεσαν επανάσταση στην ιστορία της τέχνης.
Η έρευνα συντονίστηκε από τον Καθηγητή Ανθρωπολογίας Οστών Τζόρτζιο Γκρουπόνι του Πανεπιστημίου της Μπολόνια, που εργάστηκε κυρίως στην ανασύσταση του προσώπου του συγγραφέα Δάντη Αλιγκέρι.
Τον Δεκέμβριο, οι επιστήμονες άνοιξαν το οστεοφυλάκιο και πήραν μεγάλες ποσότητες οστών τις οποίες μετέφεραν στη Ραβένα, όπου στεγάζεται το τμήμα ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια (κέντρο).
Οι ερευνητές εξέτασαν τα λείψανα 200 περίπου ατόμων, και τελικά ήταν τα σκελετικά υπολείμματα που είχαν καταγραφεί με τον αριθμό 5, που αποδόθηκαν στο ζωγράφο, λόγω του ότι ανήκουν σε έναν άνθρωπο περίπου 38-40 ετών (ο Καραβάτζιο πέθανε 39 ετών) που πέθανε σε μια χρονική περίοδο που περιλαμβάνει το έτος του θανάτου του (1610).
Επιπλέον, άλλο σημαντικό αποδεικτικό στοιχείο, καθώς ο Καραβάτζιο έπασχε από μολυβδίαση, είναι ότι τα οστά αυτά παρουσίαζαν μια ασυνήθιστα υψηλή περιεκτικότητα σε μόλυβδο.
Ο Καραβάτζιο, διάσημος για την τεχνική του κιαροσκούρο των δραματικών φωτοσκιάσεων και του τενεμπρισμού, σε πίνακες όπως ο "Βάκχος", "Το Δείπνο στους Εμμαούς" και "Η Θυσία του Ισαάκ", περιγράφεται στο θέατρο, τον κινηματογράφο και τη λογοτεχνία ως ένας από τους πιο βασανισμένους ζωγράφους στην ιστορία.
Φέτος έγινε μεγάλη αναδρομική έκθεση στη Ρώμη αφιερωμένη στον μεγάλο ζωγράφο, η οποία ολοκληρώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, αφού προσέλκυσε αριθμό ρεκόρ 580.000 επισκεπτών. Πηγή: http://www.nooz.gr