Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ ΒΛΕΠΕΙ ΤΗ ΓΗ ΣΕ 3D

Ο γερμανικός δορυφόρος TanDEM-X που εκτοξεύτηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας θα προσφέρει τον ακριβέστερο μέχρι σήμερα υψομετρικό χάρτη του πλανήτη. Το νέο όργανο θα πετά σε στενό σχηματισμό με τον πανομοιότυπο δορυφόρο TerraSAR-X, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά από το 2007...

Τα ραντάρ των δύο δορυφόρων θα βλέπουν την ίδια περιοχή της Γης υπό ελαφρώς διαφορετική γωνία, περίπου όπως λειτουργούν τα ανθρώπινα μάτια. Αυτό σημαίνει ότι οι δίδυμοι δορυφόροι διαθέτουν στερεοσκοπική «όραση».Εντός των επόμενων τριών ετών, το σύστημα θα προσφέρει ένα ψηφιακό υψομετρικό πρότυπο του πλανήτη με κατακόρυφη ακρίβεια δύο μέτρων και οριζόντια ανάλυση περίπου 30 εκατοστών (ένθετη εικόνα αριστερά).

Θα είναι μια σημαντική βελτίωση σε σχέση με τους χάρτες που προσέφερε η Αποστολή Τοπογραφίας Ραντάρ (STRM) που ολοκλήρωσε η NASA το 2000

Ο παγκόσμιος τρισδιάστατος χάρτης που προσφέρει η νέα μέθοδος θα έχει πολλές και σημαντικές εφαρμογές: οι Αρχές θα μπορούν να παρακολουθούν καλύτερα τις φυσικές καταστροφές, οι εταιρείες κινητής θα εγκαθιστούν κεραίες με μεγαλύτερη ακρίβεια, τα στρατιωτικά αεροσκάφη θα πετούν σε χαμηλότερα ύψη και τα αεροδρόμια θα ελέγχουν καλύτερα την εναέρια κυκλοφορία.

Όπως αναφέρει το BBC, ο TanDEM-X εκτοξεύτηκε στις 05.14 ώρα Ελλάδας. Ο τροποποιημένος διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος που τον μετέφερε αναχώρησε από σιλό στο Κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ του Καζακστάν.

Ο TanDEM-X θα τεθεί τώρα σε πολική τροχιά και θα πετά πολύ κοντά στον πανομοιότυπο TerraSAR-X.

«Οι τροχιές τους τους φέρνουν σε ελάχιστη απόσταση μόλις 200 μέτρων. Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτό θα είναι μεγάλη πρόκληση για τους ελεγκτές της αποστολής» σχολίασε ο Τόμας Ράιτερ, μέλος του ΔΣ στο Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστήματος.

Για να να έχουν τρισδιάστατη όραση, τα ραντάρ θα λειτουργούν σε «κατάσταση συμβολομετρίας», κατά την οποία ο ένας δορυφόρος λειτουργεί ως πομποδέκτης και ο άλλος ως δεύτερος πομπός.

Ο TanDEM-X κατασκευάστηκε από την ευρωπαϊκή EADS Αstrium και ανήκει στη γερμανική υπηρεσία διαστήματος. Την εμπορική αξιοποίηση των δεδομένων ανέλαβε η γερμανική Infoterra. Πηγή: http://www.in.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com