ΤΡΙΧΕΣ ΘΗΛΑΣΤΙΚΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ 100 ΕΚΑΤ. ΕΤΩΝ
Γάλλοι παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν δύο τρίχες θηλαστικών διατηρημένες μέσα σε κεχριμπάρι ηλικίας 100 εκατ. ετών, οι οποίες είναι οι παλαιότερες τρισδιάστατες που έχουν ποτέ βρεθεί (έχουν βρεθεί ακόμα πιο παλιές, αλλά μόνο το αποτύπωμά τους σε δύο διαστάσεις)...
Οι τρίχες, που ανακαλύφθηκαν στη νοτιοδυτική Γαλλία από τον δρα Ρομέν Βουλό και τον καθηγητή Ντιντιέ Νεροντό του πανεπιστημίου της Ρεν και παρουσιάστηκαν στο γερμανικό περιοδικό «Naturwissenschaften”, σύμφωνα με το BBC, μοιάζουν εντυπωσιακά με τις τρίχες των σημερινών θηλαστικών, πράγμα που δείχνει ότι το σχήμα και η δομή της τρίχας έχει παραμείνει ουσιαστικά αμετάβλητη για μια τεράστια περίοδο χρόνου.
Μέχρι τώρα είχαν βρεθεί τρίχες δύο διαστάσεων (αποτυπώματα) από τη μέση Ιουρασική περίοδο (το Ιουρασικό διήρκεσε πριν από 200 έως 145 εκατ. χρόνια και ακολουθήθηκε από το Κρητιδικό που τελείωσε πριν από 65 εκατ. χρόνια). Όμως αυτές οι απανθρακωμένες 2-D τρίχες παρέχουν πολύ λιγότερες πληροφορίες σε σχέση με τις τρισδιάστατες τρίχες που διατηρήθηκαν στο κεχριμπάρι (ήλεκτρο).
Το τμήμα του κεχριμπαριού, που αποτελεί απολίθωμα ρετσινιού δέντρου, βρέθηκε σε ένα λατομείο. Η μια τρίχα μέσα σε αυτό έχει μήκος 2,4 χιλιοστά και πλάτος 32 – 48 μικρόμετρα και η άλλη μήκος μόλις 0,6 χιλιοστά και πλάτος 49-78 μικρόμετρα. Η λεπτομερής ανάλυση των τριχών δεν μπόρεσε να ταυτοποιήσει το αρχαίο ζώο από το οποίο προέρχονται.
Όσον αφορά το πώς οι τρίχες εγκλωβίστηκαν στο κεχριμπάρι, οι ερευνητές κάνουν δύο κυρίως υποθέσεις: είτε το κεχριμπάρι κάλυψε μέρος του πτώματος του ζώου, είτε οι τρίχες του ζώντος ζώου αποσπάστηκαν και κόλλησαν πάνω στο ρετσίνι του δέντρου πριν αυτό γίνει κεχριμπάρι. Πηγή: http://www.enet.gr