Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΕΑ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ ΚΑΛΩΔΙΑ

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναλάβει επειγόντως δράση, ώστε να επεκταθούν τα παγκόσμια καλωδιακά δίκτυα που διατρέχουν τους βυθούς των θαλασσών και στα οποία βασίζεται το Ίντερνετ για την ομαλή λειτουργία του, σύμφωνα με μια νέα έκθεση από το διεθνές Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (ΙΕΕΕ)...

Η μελέτη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνει την ανάγκη να διασφαλιστεί η υποδομή του διαδικτύου από κακόβουλες επιθέσεις και τυχαία ατυχήματα, που μπορούν να οδηγήσουν μελλοντικά σε αναστάτωση τις οικονομίες, ακόμα και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η έκθεση του ΙΕΕΕ, υπό τον Καρλ Ράουσερ, πρώην μηχανικό των Εργαστηρίων Μπελ, σύμφωνα με το “New Scientist”, αναδεικνύει πόσο ευάλωτη είναι η υποθαλάσσια υποδομή του διαδικτύου και, κατ’ επέκταση πόσους κινδύνους αντιμετωπίζουν οι χρήστες, ιδίως οι επιχειρήσεις, από σαμποτέρ, πειρατές, κλέφτες και απλώς…γκαφατζήδες, που μπορεί να κόψουν κάποιο καλώδιο.

Οι διεθνείς γραμμές Ίντερνετ και τηλεφωνίας εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από τα ουκ ολίγα καλώδια οπτικών ινών που διατρέχουν τους ωκεανούς. Περισσότερο από το 99% της διηπειρωτικής κίνησης δεδομένων γίνεται από τέτοια υποθαλάσσια καλώδια, παρά από δορυφόρους, χωρίς όμως οι χρήστες να έχουν αντιληφθεί το ζωτικό ρόλο που παίζει αυτό το δίκτυο των βυθών.

Ήρθε όμως πια η ώρα να γίνει αντιληπτός ο κρίσιμος ρόλος αυτών των καλωδίων, όπως επισημαίνει η μελέτη του ΙΕΕΕ, η οποία παρουσιάστηκε στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Κυβερνοασφάλειας, που πραγματοποιήθηκε στο Ντάλας του Τέξας προ ημερών.

Ένας μεγάλος αριθμός καλωδίων συνωστίζεται σε ορισμένα στενά σημεία, όπως στο στενό της Μάλακα κοντά στη Σιγκαπούρη, στο στενό της Λουζόν μεταξύ Ταϊβάν και Φιλιππίνων, καθώς και στη διώρυγα του Σουέζ στη Μεσόγειο. Όλες αυτές οι περιοχές θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτες. Τυχόν ζημιά σε αυτά τα καλώδια μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή επιβράδυνση ή και κατάρρευση στη διακίνηση δεδομένων και φωνής σε πολλές χώρες.

Η πιο συνηθισμένη αιτία βλάβης είναι τα ατυχήματα, καθώς τα καλώδια μπλέκονται στα δίχτυα των αλιευτικών σκαφών ή στις άγκυρες των πλοίων. Όλο και συχνότερη γίνεται επίσης η κλοπή των καλωδίων λόγω του πολυτίμου μετάλλου που περιέχουν, ένα πρόβλημα που πλήττει ιδίως τη νοτιοανατολική Ασία κατά την τελευταία δεκαετία.

Αλλά και οι πειρατές δεν πάνε πίσω: ενδεικτικά, η συνεχής αύξηση της πειρατικής απειλής στα ανοιχτά της Σομαλίας οδήγησε πρόσφατα στην αναγκαστική αλλαγή της διαδρομής πόντισης ενός νέου καλωδίου μεταξύ Κένυας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το οποίο μετακινήθηκε κατά 200 χλ. στα ανατολικά, σε πιο βαθιά νερά (με ανάλογη επιβάρυνση κόστους και με μεγαλύτερο βαθμό τεχνικής δυσκολίας). Μάλιστα, οι πειρατές δεν έχουν πια βάλει στο μάτι μόνο τα καλώδια, αλλά και τα εξειδικευμένα πλοία που τα ποντίζουν στο βυθό.

Η έκθεση της ΙΕΕΕ ζητά να υπάρξουν εναλλακτικά καλώδια σε διαφορετικές διαδρομές, ώστε το διεθνές καλωδιακό δίκτυο να διαθέτει “back up” για την…κακιά στιγμή. Αυτό –ενδιαφέρει και την Ελλάδα- ευτυχώς ήδη συμβαίνει στην ανατολική Μεσόγειο, όπου μέσα στο 2010 πέντε νέα υποθαλάσσια καλώδια θα έχουν τοποθετηθεί, με στόχο να μην επαναληφθούν οι επανειλημμένες διακοπές στη σύνδεση μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, οι οποίες έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια, με πιο πρόσφατο περιστατικό πριν ένα μόλις μήνα.

Η μελέτη των ειδικών της ΙΕΕΕ προτείνει να συσταθεί ένα παγκόσμιο θεσμικό όργανο που θα συντονίζει και θα ελέγχει όλα τα υποθαλάσσια καλώδια στη Γη.

Όμως ίσως αποδειχτεί δύσκολη η δημιουργία ενός τέτοιου διεθνούς οργανισμού λόγω του έντονου ανταγωνισμού μεταξύ των διαφόρων ιδιωτικών εμπλεκομένων εταιριών, οι οποίες είναι παραδοσιακά πολύ μυστικοπαθείς και δεν θέλουν να μοιράζονται πληροφορίες με άλλους «παίκτες» στην αγορά.

Η Διεθνής Τηλεπικοινωνιακή Ένωση (ITU) του ΟΗΕ, που εδρεύει στη Γενεύη, υποστηρίζει πάντως την ιδέα της δημιουργίας ενός τέτοιου θεσμού. Πηγή: http://www.enet.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com