Κυριακή 2 Μαΐου 2010

«ΔΕΥΤΕΡΗ ΖΩΗ» ΑΛΛΑ ΙΔΙΑ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ

Την ώρα που η οικονομικοί δείκτες παγκοσμίως έχουν πάρει τον κατήφορο και οι κοινωνίες μαστίζονται από πλήθος προβλημάτων, η εικονική πραγματικότητα αντικαθιστά την πραγματική ζωή και πραγματοποιεί κάθε επιθυμία με μία απλή εντολή. Ο τρισδιάστατος κόσμος του διαδικτυακού παιχνιδιού «Second Life», δίνει σε όλα τα μέλη του μία εικονική «δεύτερη ευκαιρία»...

Σε αυτή τη δεύτερη ζωή μπορείς να κάνεις τα πάντα. Γίνεσαι αυτό που ονειρεύτηκες, αποκτάς οτιδήποτε επιθυμείς. Αγορές και πωλήσεις αρχικά γίνονταν εικονικά, ωστόσο το πραγματικό χρήμα εισέβαλε ακόμη και στη «δεύτερη ζωή». Το 2009 οι συναλλαγές στον εικονικό κόσμο του «Second Life» ανήλθαν τα 567 εκατ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 65% από το 2008.

Η «γη» αναγνωρίζεται ως η πιο σημαντική αξία στον εικονικό κόσμο του «Second Life». Οι αγοραστές απευθύνονται στους «κτηματομεσίτες» και αγοράζουν ψηφιακό χώρο, αποκτώντας την πνευματική ιδιοκτησία, ώστε να τους δοθεί η ευκαιρία να αναπτύξουν τις δράσεις τους στη δεύτερη ζωή τους.

«Ο τρόπος για να αποκτήσεις τον χώρο των ονείρων σου είναι πάρα πολύ απλός», δηλώνει ο Tom Boellstorff, ανθρωπολόγος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, με ειδίκευση στους εικονικούς κόσμους, σε συνέντευξή του σε μία από τις κατοικίες του, στο «Second Life», με θέα την ψηφιακή θάλασσα. «Δεν χρειάζεται να έχεις εργοστάσιο για να έχεις ένα εντυπωσιακό σπίτι. Δεν έχει πολλά έξοδα σε αυτό τον κόσμο. Εδώ μπορείς να κάνεις ο,τι θέλεις.»

Επιχειρηματίες επενδύουν στη δεύτερη ζωή τους και δημιουργούν μικρές ή και μεγάλες επιχειρήσεις όπως τη «Stiletto Moody», η οποία εμπορεύεται ψηφιακά παπούτσια υψηλής ποιότητας για 8 δολάρια το ζευγάρι, ή τη Curious Kitties, ιαπωνική εταιρεία με εκκεντρικά ρούχα.

Περισσότερες από 50 επιχειρήσεις του «Second life» κέρδισαν περισσότερα από 100.000 δολάρια την προηγούμενη χρονιά.

Μεγιστάνας του «Second life» είναι ο ιδρυτής του Linden Lab, ο οποίος ουσιαστικά κερδίζει από την πώληση γης. Ένα νησί κοστίζει περίπου 1.000 δολάρια, ποσό απαγορευτικό για τους περισσότερους χρήστες του «Second life», ωστόσο τα οικόπεδα που πουλάει του αποφέρουν υψηλά κέρδη. Άλλωστε αν επιθυμείς να κατασκευάσεις ένα club, γραφεία για την εταιρεία σου, ένα σπίτι κ.α χρειάζεσαι οπωσδήποτε γη. Τα μεσιτικά γραφεία έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στην εικονική πραγματικότητα. Μεσίτες αγοράζουν γη και στη συνέχεια την ενοικιάζουν και κερδοσκόποι κερδίζουν από τη διαφορά τιμής κατά τη διάρκεια των συναλλαγών. Οι κανόνες των νεοφιλελεύθερων αγορών φαίνεται ότι δεν περιορίζονται μόνο στην πραγματική οικονομία.

Όπως και στην πραγματική ζωή ο πλούτος βρίσκεται στα χέρια λίγων, μόνο που στο «Second life», επανέρχεται ο χρυσός κανόνας των φυσιοκρατών «πλούτος είναι μόνο η γη». Οι 25 «τσιφλικάδες» του «Second Life» διαχειρίζονται συνολικά 12 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Ray Williams, τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών στη Circuit City, έμαθε για το «Second life» σε ένα διάλειμμα κατά τη διάρκεια της εργασίας του, το 2006. Το ίδιο βράδυ αποφάσισε να ξεκινήσει τη «δεύτερη ζωή» του. Δύο χρόνια αργότερα έχοντας απολυθεί από την εταιρεία αναζήτησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία μέσω της εικονικής πραγματικότητας και σήμερα είναι ένας από τους επιφανέστερους και πλουσιότερους «βαρόνους» του «Second Life». Η περιουσία του Williams δημιουργήθηκε μέσω αγοροπωλησιών γης. «Σίγουρα βγάζω περισσότερα από όταν δούλευα στην Circuit City», δηλώνει ο ίδιος.

Στο «Second Life» κανείς δεν πληρώνει με νομίσματα της πραγματικής οικονομίας. Το νόμισμα της δεύτερης ζωής ονομάζεται Linden και έχει ενταχθεί στο πίνακα των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ ελέγχει τις ισοτιμίες διατηρώντας σταθερή την αξία του Linden. Συγκεκριμένα με απόφαση της Fed 250 Linden αντιστοιχούν σε ένα δολάριο. Πηγή: http://www.tvxs.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com