Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΤΕΧΝΗΤΗ ΖΩΗ!

Ζωή στο εργαστήριο, ένα τεχνητό βακτήριο, κατάφεραν να δημιουργήσουν αμερικανοί επιστήμονες. O τελικός στόχος τους είναι να παρασκευάσουν συνθετικά βακτήρια, τα οποία με τη σειρά τους θα παράγουν «έξυπνα» φάρμακα, καύσιμα, ακόμη και θα απορροφούν αέρια του θερμοκηπίου...

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Craig Venter, υπεύθυνος της επιστημονικής έρευνας, «δημιουργήσαμε το πρώτο είδος στον πλανήτη που μπορεί να πολλαπλασιάζεται και το οποίο έχει για γονέα έναν... υπολογιστή», μιας και το βακτήριο που δημιούργησε έχει την ιδιότητα να αναπαράγεται.

Με τη δημοσίευσή τους στην επιστημονική επιθεώρηση «Science», ο Venter και οι συνεργάτες του από τα εργαστήρια του Ινστιτούτου «J. Craig Venter» στο Μέριλαντ και την Καλιφόρνια, αναφέρουν ότι κατάφεραν τελικά να δημιουργήσουν ολόκληρο το «γενετικό λογισμικό» ενός βακτηρίου και να το μεταμοσχεύσουν σε ένα άλλο κύτταρο (ξενιστή).

Στην πραγματικότητα πέτυχαν μέσω ενός μύκητα μία κυτταρική σειρά που αναπαράγει συνθετικά βακτήρια.

Από τη μοριακού επιπέδου μεταμόσχευση προέκυψε «Ζωή από το μηδέν».

Το μικρόβιο στο οποίο μεταμοσχεύτηκε το «γενετικό λογισμικό» εργαστηρίου έμοιαζε τόσο στη μορφή όσο και στη συμπεριφορά με τον «γονέα» του, δηλαδή το είδος στο οποίο ανήκε το τεχνητό DNA.


O τελικός στόχος των επιστημόνων είναι να δημιουργήσουν συνθετικά βακτήρια που με τη σειρά τους θα παράγουν φάρμακα, καύσιμα, ακόμη και θα απορροφούν αέρια του θερμοκηπίου.

Ο Venter ανέφερε ότι το επίτευγμά του είναι «υψίστης σημασίας» αφού τον φέρνει πιο κοντά στον επιστημονικό του στόχο: το σχεδιασμό οργανισμών που θα λειτουργούν με την παρέμβαση του ανθρώπου διαφορετικά από ό,τι είχε υπολογίσει η φύση...

Ο νέος οργανισμός που δημιουργήθηκε βασίζεται σε ένα υπάρχον βακτήριο - Mycoplasma mycoides- το οποίο προκαλεί μαστίτιδα στις κατσίκες.

Ωστόσο εντός αυτού του βακτηρίου βρίσκεται ένα γονιδίωμα το οποίο δημιουργήθηκε σε εργαστήριο με χρήση διαφορετικών χημικών ουσιών και τη βοήθεια υπερυπολογιστών.


Η διαδικασία αντιγραφής DNA

Πρώτο βήμα των επιστημόνων ήταν να αντιγράψουν το υπάρχον βακτηριακό γονιδίωμα και να καταγράψουν την αλληλουχία του γενετικού κώδικά του.

Δεύτερο βήμα ήταν με τη βοήθεια ειδικών μηχανημάτων χημικής σύνθεσης να δημιουργήσουν ένα αντίγραφο του κώδικα.

Το τρίτο βήμα ήταν να μεταμοσχεύσουν τον τεχνητό γενετικό κώδικα σε ένα άλλο κύτταρο. Μόλις αυτό το νέο λογισμικό εισήλθε εντός του κυττάρου-λήπτη, το κύτταρο «ανέγνωσε» τις πληροφορίες του λογισμικού και μετατράπηκε στο είδος που προέβλεπε ο γενετικός κώδικας.

Το κύτταρο που προέκυψε πολλαπλασιάστηκε και μάλιστα για περισσότερες από ένα δισεκατομμύριο φορές, παράγοντας αντίγραφα κυττάρων που είχαν σαν γενετικό οδηγό το τεχνητό DNA.

«Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τεχνητό DNA να βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο ενός κυττάρου» τόνισε ο Venter και προσέθεσε ότι «τα νέα βακτήρια εργαστηρίου θα σημάνουν μια καινούργια βιομηχανική επανάσταση».

Η ομάδα από το Ινστιτούτο Venter είχε δημιουργήσει στο παρελθόν τεχνητό βακτηριακό γονιδίωμα. Παράλληλα είχε επιχειρήσει σε ξεχωριστό πείραμα μεταμόσχευση γονιδιώματος ενός βακτηρίου σε ένα άλλο. Τώρα οι επιστήμονες ένωσαν τις δύο αυτές μεθόδους, για τη δημιουργία του τεχνητού κυττάρου. Πηγή: http://www.tanea.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com