Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

ΤΑ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

Αλλαγή πλεύσης έκανε μερίδα του γερμανικού Τύπου, μετά τις θετικές αντιδράσεις που ακολούθησαν τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου. Η Handelsblat, μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές εφημερίδες της Ευρώπης, με επιστολή της τη Δευτέρα (03/05) προτρέπει τους αναγνώστες της να αγοράσουν ελληνικά κρατικά ομόλογα...

Σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε (ΝΒ), που επικαλείται την επιστολή της διεύθυνσης της εφημερίδας προς τους αναγνώστες της - δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της - επισημαίνει πως τη σχετική καμπάνια υπογράφουν, μεταξύ άλλων, δημοσιογράφοι, πολιτικοί και επιχειρηματίες.

Μεταξύ αυτών και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Χανς Άιχελ, ο οποίος αναφέρει ότι δεν έχει αγοράσει ποτέ του ομόλογα, αλλά θα το κάνει τώρα και θα είναι ελληνικά.

Σύμφωνα με την ΝΒ, οι δυο αρχισυντάκτες της εφημερίδας - που υπογράφουν την επιστολή - επισημαίνουν μεταξύ άλλων: «Θέλουμε να είμαστε η φωνή της λογικής. Και εμείς ασκούμε κριτική, αλλά με σύνεση, και εμείς θέλουμε μεταρρυθμίσεις, αλλά στο πλαίσιο των ισχυουσών συνθηκών της Λισαβόνας. Επειδή γνωρίζουμε ότι η ευρωπαϊκή ενοποίηση είναι το καλύτερο κομμάτι της γερμανικής ιστορίας…

Με το πακέτο μέτρων η κυβέρνηση στην Αθήνα στέλνει ένα μήνυμα που αξίζει το σεβασμό μας. Διότι μπορεί οι Έλληνες να έχουν αμαρτήσει αλλά έχουν μετανιώσει…

Η βοήθεια δεν μπορεί, όμως, να περιοριστεί σε μια ενίσχυση μεταξύ κρατών. Χρειαζόμαστε, παράλληλα, μια Ευρώπη των πολιτών που θα δώσει στους Έλληνες μια προκαταβολή. Μια προκαταβολή εμπιστοσύνης. Αυτός είναι ο στόχος της καμπάνιας ‘Αγοράστε ελληνικά κρατικά ομόλογα. Εμείς αγοράσαμε την Παρασκευή ομόλογα αξίας 8 χιλιάδων ευρώ».

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Χανς Άιχελ, ανέφερε πως θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα, «επειδή η Ευρωζώνη πρέπει να είναι ενωμένη. Οι Έλληνες πρέπει να κάνουν βαριές θυσίες και πρέπει να δείξουμε την αλληλεγγύη μας».

ΕΚΤ: Δεκτά τα ελληνικά ομόλογα

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε την Δευτέρα (03/05), να αναστείλει την εφαρμογή του ελάχιστου ορίου πιστοληπτικής διαβάθμισης όσον αφορά στις απαιτήσεις επιλεξιμότητας ασφάλειας του Ευρωσυστήματος για τις περιπτώσεις εμπορεύσιμων χρεογράφων εγγυημένων από την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΚΤ, η αναστολή αυτή που ισχύει για όλους τους εκκρεμείς τίτλους "θα διατηρηθεί μέχρι νεωτέρας".

Με τον τρόπο αυτό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ουσιαστικά εξουδετερώνει τον κίνδυνο περαιτέρω υποβάθμισης των ελληνικών ομολόγων από τους οίκους αξιολόγησης. Έτσι, αποδέχεται ως εγγύηση για παροχή ρευστότητας, όλους τους τίτλους τους οποίους εκδίδει ή για τους οποίους εγγυάται το Ελληνικό Δημόσιο.
Το μέτρο αυτό, άνευ προηγουμένου στην ιστορία της ΕΚΤ, όπως σημειώνει και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επιτρέπει στις τράπεζες που διαθέτουν ελληνικά ομόλογα να συνεχίσουν να λαμβάνουν πιστώσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους ικανότητας. Πηγή: http://www.cosmo.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com