ΓΙΑ ΓΕΡΗ ΚΑΡΔΙΑ... ΒΟΥΡΤΙΣΤΕ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ
Ο κίνδυνος καρδιακής νόσου αυξάνεται κατά 70% στα άτομα που δεν βουρτσίζουν τα δόντια τους δύο φορές την ημέρα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Εδώ και δύο δεκαετίες, η σχέση της καρδιακής νόσου με την ουλίτιδα είναι ένα αντικείμενο αυξημένου ενδιαφέροντος για τους ερευνητές...
Η ομάδα του δρος Ρίτσαρντ Βατ, από το University College του Λονδίνου, προσπάθησε να δείξει κατά πόσο ο αριθμός των καθημερινών βουρτσισμάτων των δοντιών έχει επίδραση στον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν τον τρόπο ζωής περισσοτέρων από 11.000 ενηλίκων στη Σκοτία (κάπνισμα, σωματική άσκηση, υγιεινή του στόματος).
Πραγματοποίησαν επίσης αιμοληψίες για να καθορίσουν τα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό.
Τα στοιχεία αυτά συνδυάστηκαν με τις εισαγωγές σε νοσοκομεία και τους θανάτους στη Σκοτία μέχρι το Δεκέμβριο του 2007. Υπήρχαν συνολικά 555 καρδιαγγειακά περιστατικά, από τα οποία τα 170 είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο, σε μια χρονική περίοδο παρακολούθησης οκτώ ετών.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η στοματική υγιεινή ήταν γενικά ικανοποιητική, με το 62% των συμμετεχόντων να δηλώνει ότι πήγαινε στον οδοντίατρο κάθε έξι μήνες, και το 71% να δηλώνει ότι βουρτσίζει τα δόντια του δύο φορές την ημέρα.
Μόλις τα δεδομένα προσαρμόστηκαν για να ληφθούν υπόψη οι γνωστοί παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου (κοινωνική τάξη, παχυσαρκία, κάπνισμα, οικογενειακό ιστορικό), οι ερευνητές έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που δήλωσαν ότι βούρτσιζαν τα δόντια τους λιγότερο από δύο φορές την ημέρα, είχαν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου αυξημένο κατά 70%, σε σύγκριση με εκείνους που τα βούρτσιζαν δύο φορές την ημέρα.
Τα άτομα με ανεπαρκή στοματική υγιεινή είχαν επίσης αυξημένους δείκτες φλεγμονής (C αντιδρώσα πρωτεΐνη, ινωδογόνο) στο αίμα τους.
«Τα αποτελέσματά μας επιβεβαιώνουν και μάλιστα ενισχύουν την θεωρία ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της στοματικής υγιεινής και του κινδύνου αναπτύξεως καρδιαγγειακής νόσου», συνόψισε ο καθηγητής Βατ.
H μελέτη δημοσιεύεται στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ). Πηγή: http://www.tanea.gr