ΕΥΛΟΓΗΣΑΝ «ΞΕΠΛΥΜΑ» 17 ΕΚΑΤ.
«Ιερή» κομπίνα εκατομμυρίων ευρώ στήθηκε γύρω από το γυναικείο μοναστήρι Αναστάσεως του ΚυρίουΕμμαούς στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Πόρισμα-φωτιά της ΥΠΕΕ (πρώην ΣΔΟΕ) καταλογίζει βαρύτατες ευθύνες σε μοναχούς και τρίτα πρόσωπα, που φέρονται ότι έστησαν ακόμη και οφσόρ εταιρεία στη Λιβερία προκειμένου να εκταμιεύσουν υπέρογκα δάνεια στο όνομα του μοναστηριού και να «ξεπλύνουν» με αυτό τον τρόπο μεγάλα χρηματικά ποσά...
Σύμφωνα με το πόρισμα, το οποίο κατατέθηκε στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, το συνολικό ύψος της απάτης ανέρχεται στα 17 εκατ. ευρώ, ενώ εμπνευστές της υπόθεσης φέρονται τουλάχιστον πέντε άτομα. Οπως διαπίστωσαν οι ελεγκτές της ΥΠΕΕ, δύο καλόγεροι που μονάζουν στο Αγιον Ορος και είναι πνευματικοί της μονής Εμμαούς, μαζί με μία γυναίκα προσέγγιζαν πιστούς και τους έπειθαν να αγοράσουν οικόπεδα λαμβάνοντας τραπεζικά δάνεια στο όνομά τους. Τους διαβεβαίωναν ότι τα δάνεια θα εξοφλούνταν από το μοναστήρι, όμως σύμφωνα με το πόρισμα στα συμβόλαια που συντάσσονταν αναφερόταν για κάθε ακίνητο αξία πολύ μεγαλύτερη από την πραγματική, με αποτέλεσμα μεγάλα χρηματικά ποσά να καταλήγουν στην τσέπη τους.
Περίπου 30 δάνεια
Σε άλλο σημείο του πορίσματος των 220 σελίδων αναφέρεται ότι οι δύο μοναχοί και ένας δικηγόρος Αθηνών ίδρυσαν το 2007 μια οφσόρ εταιρεία στη Λιβερία, χρησιμοποιώντας εν αγνοία του μοναστηριού τα στοιχεία του. Η οφσόρ εταιρεία εγγυήθηκε δάνειο 35 εκατ. ευρώ από ξένη τράπεζα στο μοναστήρι, ενώ με τον ίδιο τρόπο συνήψαν με ελληνική τράπεζα δάνειο 22 εκατ. ευρώ, χρήματα που τοποθετήθηκαν σε προθεσμιακές καταθέσεις. Οπως προέκυψε από την άρση του τραπεζικού απορρήτου, στον λογαριασμό της λιβεριανής οφσόρ κατέληγε μεγάλο μέρος των περίπου 30 δανείων που εισέπραξαν οι πιστοί και φίλοι της Εμμαούς για αγορά ακινήτων.
Οι ελεγκτές της ΥΠΕΕ καταλήγουν στο πόρισμά τους ότι το συνολικό ύψος της «ιερής» κομπίνας ανέρχεται σε 17 εκατ. ευρώ, ενώ καταλογίζουν ευθύνες σε τουλάχιστον πέντε πρόσωπα για απάτη και υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος. Η πολυσέλιδη αναφορά βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα Θεσσαλονίκης, που σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να ζητήσει το επόμενο διάστημα τη λήψη ανωμοτί καταθέσεων. Η εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση της Μονής Εμμαούς άρχισε τον Νοέμβριο του 2008, ύστερα από καταγγελίες του δικηγόρου Μιχάλη Κουκουβίνου, εμπλεκομένου στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου και συγκεκριμένα στις διεκδικήσεις ακτημόνων στη Νέα. Ραιδεστό.
Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που η Μονή Εμμαούς απασχολεί τις δικαστικές αρχές. Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης η ηγουμένη του μοναστηριού παραπέμφθηκε να δικαστεί κατηγορούμενη πως ήταν στέλεχος χρηματιστηριακής εταιρείας, η οποία έστησε απάτη-μαμούθ με θύματα επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η ίδια υποστηρίζει ότι πλαστογραφήθηκε η υπογραφή της. Πηγή: http://www.tanea.gr