Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟΙ, ΕΝΩΘΕΙΤΕ... ΣΤΟ FACEBOOK!

«Γαλιανοί όλου του κόσμου, ενωθείτε και προσκαλέστε και τους φίλους σας να γνωρίσουν το χωριό μας!» γράφει ο Μανόλης Χουστουλάκης, δημιουργός του γκρουπ «Γαλιά Ηρακλείου Κρήτης» με θέμα το ομώνυμο χωριό, το οποίο αριθμεί 936 μέλη...

Οταν τα απομακρυσμένα ελληνικά χωριά ερημώνουν και οι συγχωριανοί χάνονται στην ανωνυμία των μεγαλουπόλεων, το Facebook επιστρατεύεται στην προσπάθεια να ενωθούν οι συγχωριανοί στον κοινό σκοπό της προώθησης του χωριού. «Η αγάπη μου για τον τόπο μου με ωθούσε πάντα να ασχολούμαι με τα κοινά.Το Facebook είναι απλώς ένα ακόμη μέσο για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη του χωριού και να παρακινήσουμε τους νέους ανθρώπους να μη χάνουν την επαφή με τις ρίζες τους» σχολιάζει μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Φώντας Χήτας, δημοσιογράφος, ο οποίος δημιούργησε γκρουπ στο Facebook για το Ανήλιο Μετσόβου. Στη σκιά σχεδόν για ολόκληρη τη μέρα λόγω της τοποθεσίας του, το Ανήλιο είναι ένα παραδοσιακό χωριό 1.000 μονίμων κατοίκων που απέχει μόλις έξι χλμ. από το Μέτσοβο.

Σύμφωνα με τον κ. Χήτα, το χωριό θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί τη διαδικτυακή προβολή μέσω Facebook σε συνδυασμό με την εγγύτητά του με το Μέτσοβο, δημοφιλή τουριστικό προορισμό, για να αναπτύξει την τοπική του οικονομία. «Στόχος μας είναι να παραμείνει το χωριό “ζωντανό”, να ενισχυθεί η τοπική παραγωγή και να εξελιχθούν οι ήδη υπάρχουσες τουριστικές υποδομές» αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η δραστηριοποίηση όσων συνδέονται με το χωριό, ακόμη και όταν εκδηλώνεται με την απλή συμμετοχή σε ένα γκρουπ του Facebook, προσθέτει πάντα ένα λιθαράκι στον κοινό σκοπό. Συχνά μάλιστα η ενεργοποίηση των ατόμων που κατάγονται από ένα χωριό είναι τόσο μεγάλη που εν τέλει ο αριθμός των μελών του σχετικού γκρουπ ξεπερνάει κατά πολύ τον αριθμό των κατοίκων του χωριού! «Γίναμε 869, όσο και η απογραφή του χωριού μας» έγραψε στις 26 Μαρτίου 2009 ο κ. Βασίλης Τσουκαλάς, μέλος του γκρουπ της Μυρτιάς Αιτωλοακαρνανίας.

O ταν οι παλιές φωτογραφίες χάνονται ή καταστρέφονται, οι αναμνήσεις από περασμένα πανηγύρια, εκδρομές και κοινοτικές εκδηλώσεις κινδυνεύουν να χαθούν μαζί τους. Εδώ επιστρατεύεται το Facebook, το οποίο ενίοτε χρησιμεύει για τη συλλογική δημιουργία ενός online αρχείου όπου ο κάθε συγχωριανός με τη μικρή ή μεγάλη συνεισφορά του βοηθάει στην ανασύσταση της συλλογικής μνήμης.

«Πέρασα ατελείωτες ώρες σκανάροντας και “ανεβάζοντας” στο Ιnternet φωτογραφίες από την ιστορία του χωριού» σχολιάζει στο «Βήμα» ο κ. Θανάσης Σκούρας, αστυνομικός, ο οποίος δημιούργησε γκρουπ στο Facebook για τη Μακρακώμη Φθιώτιδας. «Μάζεψα μία προς μία δεκάδες φωτογραφίες από εκδρομές, γλέντια, πανηγύρια, καφενεία και σχολικές παραστάσεις. Στη συνέχεια δημιούργησα τη σελίδα στο Facebook και άρχισα τα τηλέφωνα σε γνωστούς και φίλους» διηγείται.

Σύντομα και άλλοι κάτοικοι ενεργοποιήθηκαν και συμμετείχαν στη σελίδα του Facebook, η οποία πλέον αριθμεί 624 μέλη. Μάλιστα για τον κ. Σκούρα η διαδικτυακή παρουσία του χωριού δεν περιορίζεται στο Facebook. «Ανέβασα βίντεο στο youtube και δημιούργησα μια ειδική ιστοσελίδα με φωτογραφικό υλικόώστε να είναι προσβάσιμη ακόμη και από άτομα που δεν είναι στο Facebook» σχολιάζει. Πηγή: http://www.tovima.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com