ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΥΞΗΤΙΚΗΣ ΣΤΗΘΟΥΣ
Μια τεχνική αυξητικής του μαστού, η οποία αφορά ενέσιμη έγχυση ενός τζελ που βασίζεται στο υαλουρονικό οξύ, μπορεί να «κρύψει» την ύπαρξη καρκινικών όγκων και να προκαλέσει ογκίδια και πόνο, σύμφωνα με νέα έκθεση. Μια έγχυση του τζελ Μacrolane κοστίζει περί τα 2.850 ευρώ, διαρκεί 45 λεπτά και αυξάνει το μέγεθος των μαστών κατά ένα μέγεθος...
Το αποτέλεσμα της τεχνικής διαρκεί για 18 μήνες. Ωστόσο μελέτη έδειξε ότι μετά την υποβολή 20 γυναικών στη μέθοδο, οι 16 εξ αυτών έκαναν 44 διαφορετικά παράπονα σχετικά με την εμφάνιση πόνου και μη φυσιολογικών μαζών στους μαστούς. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, η οποία ανήκει στον Μπάρι Μίλερ, πλαστικό χειρουργό από το Νοσοκομείο Βασιλιάς Εδουάρδος VΙΙ του Λονδίνου, τρεις γυναίκες χρειάστηκε μάλιστα να υποβληθούν σε επανορθωτική επέμβαση και να τους αφαιρεθεί το υαλουρονικό οξύ από τους μαστούς.
Παραλλήλως, όπως αναφέρει ο δρ Μίλερ, όταν οι γυναίκες αυτές υποβλήθηκαν σε μαστογραφία λίγο μετά την εφαρμογή της τεχνικής παρουσιάστηκε πρόβλημα στην ικανότητα απεικόνισης του αδενικού ιστού όπου σχηματίζονται τα καρκινικά κύτ ταρα. Στην έκθεση σημειώνεται ότι η μέθοδος Μacrolane «μπορεί να επηρεάσει τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού».
Ο δρ Μίλερ τόνισε ότι δεν έχουν διεξαχθεί επαρκείς μελέτες σχετικά με την ασφάλεια του Μacrolane. Τα ευρήματα αυτά είναι άκρως σημαντικά εάν αναλογιστεί κάποιος ότι οι μη χειρουργικές τεχνικές κοσμητικής ιατρικής, όπως αυτή που αφορά το Μacrolane, γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς.
Για τον λόγο αυτό ο βρετανός ειδικός υπογράμμισε ότι εάν κάποια γυναίκα επιθυμεί να υποβληθεί στη διαδικασία πρέπει ο γιατρός να την πληροφορεί για τους πιθανούς κινδύνους της, «κάτιπου όμως δεν συμβαίνει», όπως σημείωσε.
Από την πλευρά της, εκπρόσωπος της σουηδικής εταιρείας Q-Μed, η οποία παράγει το Μacrolane, ανέφερε ότι «η εταιρεία έχει ήδη επιληφθεί των θεμάτων που αναφέρονται στην έκθεση. Ολες οι αισθητικές θεραπείες συνδέονται με κάποιον σχετικό κίνδυνο και η ευθύνη μας είναι να τον μειώσουμε στο ελάχιστο. Η Q-Μed διαβεβαιώνει ότι στις ασθενείς παρέχονται τόσο γραπτώς όσο και προφορικώς πληροφορίες σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους της διαδικασίας». Πηγή: http://www.tovima.gr