ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΔΕΝ ΠΑΘΑΙΝΕΙΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ
Την περίοδο που διανύουμε παρατηρείται αύξηση της εμφάνισης καταθλιπτικής συμπτωματολογίας ιδιαίτερα σε άτομα 30-45 ετών, τα οποία τώρα χτίζουν το μέλλον τους και πλήττονται από την αβεβαιότητα. Τα νεότερα άτομα δεν μπορούν να συλλάβουν το μέγεθος του προβλήματος, ενώ οι μεγαλύτεροι διατηρούν κάποιο «λίπος» (κάποιου είδους εξασφάλιση οικονομική ή κοινωνική) το οποίο θα τους βοηθήσει να περάσουν την κρίση...
Το πρόβλημα της κατάθλιψης επιτείνεται από τις καθημερινές ματαιώσεις. Για παράδειγμα, ο άνεργος αδυνατεί να εξασφαλίσει εργασία, ο εργαζόμενος ζητεί αύξηση και δεν του δίδεται ή ζητεί δάνειο και η τράπεζα του το αρνείται.
Το επιχείρημα που αναλύω στους ασθενείς μου αυτή την περίοδο είναι ότι η δυσκολία είναι καθολική, αγγίζει τους πάντες. Τους εξηγώ το παράδειγμα του πολέμου. Στη διάρκεια των πολέμων έχει παρατηρηθεί ότι δεν εμφανίζεται έξαρση της κατάθλιψης παρ΄ ότι συμβαίνουν μεγάλες καταστροφές.
Τα άτομα συνειδητοποιούν σε έκτακτες περιστάσεις ότι η καταστροφή δεν προήλθε από δικές τους λάθος επιλογές, κάτι που δρα ανακουφιστικά. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχανε τη δουλειά του πριν από τρία χρόνια, όταν η οικονομία παρέμενε σε σχετικά καλή κατάσταση, ίσως να ανέμενε ότι θα επικριθεί από τον κοινωνικό του κύκλο. Αυτός ο φόβος δεν υπάρχει σήμερα.
Ο κ. Παύλος Σακκάς είναι αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πηγή: http://www.tovima.gr