Κυριακή 11 Απριλίου 2010

ΙΑΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΓΡΑΤΙΝΗΣ

Μυρίζει σαν κλούβιο αβγό και οι κάτοικοι του οικισμού μαρτυρούν ότι θεραπεύει παθήσεις των νεφρών, ακόμα και κάλλους. Ο βράχος από όπου πηγάζει το νερό, έχει βαφτεί άσπρος ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να αναγνωρίζουν το σημείο...

Όσοι το έχουν δοκιμάσει παραδέχονται ότι είναι ιαματικό και θεραπευτικό, οι υπόλοιποι απλώς δεν θα πιστέψουν στις ευεργετικές του ιδιότητες. Είναι από τις πληροφορίες που μεταδίδονται από στόμα σε στόμα, από τα μυστικά εκείνα που γνωρίζουν πολλοί, αλλά δεν θέλουν να αποκαλύψουν, σαν να αποτελεί κάτι το απαγορευμένο, αλλά και συνάμα τόσο προσιτό.

Πρόκειται για το νερό της Γρατινής, όχι φυσικά αυτό που τρέχει από τις βρύσες, αλλά αυτό που πηγάζει από ένα συγκεκριμένο βράχο μέσα στο ποταμό, ο οποίος διασχίζει τον οικισμό. Αν βρεθεί κανείς στη μέση της γέφυρας και κοιτάξει βαθιά μέσα στο ποτάμι, θα διακρίνει τον βράχο που οι κάτοικοι έχουν βάψει με άσπρο χρώμα, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να αναγνωρίζουν το σημείο της πηγής.

Μπορεί να μυρίζει σαν κλούβιο αβγό, αλλά κάτοικοι του οικισμού πιστεύουν ότι θεραπεύει ορισμένες παθήσεις. Κάνει καλό για τα νεφρά, θα πει ο Αθανάσιος Τσανακλίδης κάτοικος Γρατινής, που το δοκίμασε και καταθέτει την μαρτυρία του στο «Χ», «εγώ παλιά είχα πρόβλημα με τα νεφρά. Για ένα μήνα έπινα κάθε βράδυ από αυτό το νερό και είδα σωτηρία. Έρχονται από Κομοτηνή, Σάπες, Αλεξανδρούπολη για να πάρουν από αυτό το νερό».

Η μυρωδιά του είναι χαρακτηριστική και την περιγράφει πολύ εύγλωττα ένας άλλος κάτοικος ο Κυριάκος Καμπούρης, «μυρίζει σαν κλούβιο αβγό, αλλά είναι καλό για τα νεφρά. Θαυματουργό δεν μπορώ να το πω, αλλά στα νεφρά μπορείς να έχεις όφελος. Μπορεί κάποιος να πιει αυτό νερό άφοβα, αλλά έχει αυτή την οξεία μυρωδιά. Αν έχει κάποιος πέτρα στα νεφρά μπορεί να την καθαρίσει. Αν έχεις κάλους στα πόδια και κάνεις μπάνιο με αυτό, φεύγει ο κάλος. Έρχεται ο κόσμος στην Γρατινή και παίρνει νερό με μπιτόνια, κάθε εβδομάδα σχεδόν».

Οι δύσπιστοί σε αυτές τις μαρτυρίες θα είναι σίγουρα πολλοί, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το νερό πολλών ιαματικών πηγών της χώρας μας δεν ενδείκνυται μόνο για λουτροθεραπεία, αλλά και ποσιθεραπεία. Πρόκειται για μια μορφή εσωτερικής υδροθεραπείας που βασίζεται στην πόση ιαματικού νερού το οποίο έχει συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, π.χ. διουρητική δράση.

Η ποσιθεραπεία ενδείκνυται κυρίως για τα νοσήματα των χοληφόρων οδών και της χοληδόχου κύστης, για τη χολολιθίαση, καθώς και για τα προβλήματα του γαστρεντερικού συστήματος. Είναι μια ολοκληρωμένη θεραπεία με συγκεκριμένη διάρκεια και κανόνες όσον αφορά την ποσότητα του νερού που πρέπει να πίνετε ημερησίως, αλλά και τον τρόπο πόσης του.

Το ιαματικό νερό έχει την ιδιότητα να λειαίνει τις πέτρες του ουροποιητικού, οι οποίες έχουν ακίδες και κυριολεκτικά γδέρνουν το βλεννογόνο του ουρητήρα. Η ποσιθεραπεία θεωρείται επίσης ευεργετική για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας, της ήπιας γαστρίτιδας, της δυσκοιλιότητας και της εντερίτιδας.

Και βέβαια οι ευεργετικές ιδιότητες της πηγής της Γρατινής μπορεί ακόμα να μην έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά, αλλά πολύ κοντά μας υπάρχουν άλλες ιαματικές πηγές κατάλληλες για ποσιθεραπεία, όπως αυτή της Τραϊανούπολης - Αλεξανδρούπολης Έβρου. Εκεί το νερό της πηγής είναι θερμό υδροθειούχο-χλωριονατριούχο. Ιαματικό θεωρείται και το οξυανθρακικό μεταλλικό νερό των Θερμιών Παρανεστίου Δράμας.

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com