Ο ΜΑΛΙΚΙ ΘΕΛΕΙ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι, την πολιτική του οποίου καταψήφισαν μαζικά οι σουνίτες στις εκλογές της 7ης Μαρτίου, ζήτησε να τοποθετηθούν ένοπλα μέλη αυτής της κοινότητας στο κέντρο πληροφοριών για την πάταξη του τρομοκρατικού δικτύου Αλ Κάιντα...
"Η διεύθυνση επιχειρήσεων (ασφαλείας) ζήτησε να περιλάβει ορισμένους από τους "Γιους του Ιράκ" (ή Σάχουα όπως ονομάζονται τα μέλη των σουνιτικών ομάδων που έχουν συγκροτηθεί για την αντιμετώπιση της Αλ Κάιντα) για να μετέχουν στις προσπάθειες συγκέντρωσης πληροφοριών καθώς γνωρίζουν πολλά για τους εν υπνώσει τρομοκρατικούς πυρήνες", είπε ο Μάλικι στη συνεδρίαση της επιτροπής εθνικής συμφιλίωσης.
"Είναι δυνατόν οι πληροφορίες να είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να τεθεί ένα τέλος με τους τρομοκράτες", είπε μερικές ημέρες μετά τις διαδοχικές επιθέσεις εναντίον πρεσβειών και κατοικιών στη Βαγδάτη με δεκάδες νεκρούς.
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι "ο καιρός που οι τρομοκράτες καταλάμβαναν ολόκληρες πόλεις έχει παρέλθει".
"Δεν χρειαζόμαστε πλέον άρματα μάχης και πολεμικά αεροσκάφη. Χρειαζόμαστε προσπάθειες από το λαό και πληροφορίες ώστε το Ιράκ να απαλλαχθεί από τους τρομοκράτες".
Ζήτησε επίσης να δοθεί "μεγαλύτερη υποστήριξη" στους Σάχουα, τους σουνίτες πρώην αντάρτες που τώρα μάχονται κατά της Αλ Κάιντα στο πλευρό των ιρακινών και αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, τους οποίους συγκρότησε σε ομάδες και χρηματοδοτεί από το 2007 ο αμερικανικός στρατός. Η δυσφορία των Σάχουα αυξήθηκε σε βάρος του Μάλικι, όταν οι ομάδες αυτές τέθηκαν υπό την ευθύνη της κυβέρνησης στις αρχές του 2009 και όταν ο Μάλικι τους κατηγόρησε τον Απρίλιο του 2009 ότι πρώην μέλη του κόμματος Μπάαθ και της Αλ Κάιντα εισχώρησαν στις τάξεις τους.
Οι Σάχουα αριθμούν δύναμη 94.000 ανδρών και οι ηγέτες τους διαμαρτύρονται ότι αγνοήθηκαν παρά το σημαντικό ρόλο τους στην αποδυνάμωση της Αλ Κάιντα, η οποία τους επιτίθεται συχνά σε επιχειρήσεις αντιποίνων.
Στις 3 Απριλίου αντάρτες μεταμφιεσμένοι σε στρατιώτες πραγματοποίησαν έφοδο σε χωριό νοτίως της Βαγδάτης και εκτέλεσαν 25 ανθρώπους, μεταξύ τους μέλη των Σάχουα και των δυνάμεων ασφαλείας.
Επιδιώκοντας να τους ξαναδώσει σημαντικό ρόλο, ο Μάλικι προσπαθεί τώρα να μεταπείσει ένα μέρος των σουνιτών οι οποίοι υποστήριξαν στις εκλογές τον πολιτικό του αντίπαλο Ιγιάντ Αλάουι, τη στιγμή που πραγματοποιούνται δύσκολες διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό μελλοντικής κυβέρνησης. Πηγή: http://www.nooz.gr