ΓΥΡΙΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑΣΤΗΚΕ
Οι τοπικές εφημερίδες τις αποκαλούν «Κακά Κορίτσια». Οι εισαγγελικές αρχές τις κατηγορούν ότι με τις ύβρεις τους, τις παρενοχλήσεις τους και την αδιάκοπη άσκηση ψυχολογικής βίας οδήγησαν μία συμμαθήτριά τους στην αυτοκτονία. Τώρα, εννέα έφηβοι αναμένεται να δικαστούν στη Μασαχουσέτη για την αυτοκτονία της Φοίβης Πρινς...
Με μια πρώτη ματιά νομίζεις ότι στο Σάουθ Χάντλεϊ έχει την έδρα του το αμερικανικό όνειρο. Πρόκειται για ένα μέρος ήσυχο, δύο ώρες μακριά από τη Βοστώνη, οι κάτοικοι του οποίου είναι γαλουχημένοι στις πουριτανικές αξίες των άγγλων αποικιοκρατών που έφθασαν εδώ στα μέσα του 17ου αιώνα.
Εδώ βρίσκεται το Μount Ηolyoke, το ιστορικό κολέγιο θηλέων στην Αμερική. Η 15χρονη Φοίβη Πρινς μετανάστευσε στο Σάουθ Χάντλεϊ από την Ιρλανδία τον περασμένο Σεπτέμβριο. Επρεπε να προσαρμοστεί σε μια κουλτούρα στην οποία η μάρκα της μπλούζας σού καθορίζει τη δημοτικότητα. Σε αυτόν τον νέο, πλαστικό κόσμο η Πρινς έγινε παρίας.
Η σχέση της με ένα αγόρι, αθλητή του φούτμπολ, ήταν αιτία που δεχόταν βρισιές (την αποκαλούσαν «ιρλανδή τσούλα») και διαρκή εξευτελισμό από συμμαθήτριές της στο τοπικό λύκειο. Τον περασμένο Ιανουάριο οι επιθέσεις εναντίον της έγιναν πιο έντονες. Μια μέρα, στον δρόμο για το σπίτι της, συμμαθήτριές της τής πέταξαν ένα κουτί με αναψυκτικό. Η Πρινς συνέχισε να περπατά. Μπήκε στο σπίτι, άνοιξε την ντουλάπα και κρεμάστηκε.
Τρεις μήνες μετά, οι τοπικές εισαγγελικές αρχές θεωρούν υπεύθυνους για την αυτοκτονία της Πρινς τους συμμαθητές της. Επτά κορίτσια αντιμετωπίζουν κατηγορίες για παρενόχληση και καταστρατήγηση πολιτικών δικαιωμάτων ενώ δύο αγόρια, ηλικίας 17 και 18 ετών, κατηγορούνται για βιασμό ανηλίκου, διότι είχαν σεξουαλικές σχέσεις με την Πρινς (στη Μασαχουσέτη είναι παράνομη η σεξουαλική επαφή με άτομα κάτω των 16 ετών, ακόμα και αν αυτά έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους).
Σιωπή και απειλές. «Η διοίκηση του σχολείου ήξερε τι συνέβαινε. Εκρυψαν όμως τα κεφάλια τους στην άμμο» λέει στα «ΝΕΑ» ο Λουκ Γκελίνας, πατέρας συμμαθητή τής Πρινς.
Προς το παρόν, οι εισαγγελικές αρχές δεν ασχολούνται με το σχολικό περιβάλλον. Πέντε μήνες πριν από την αυτοκτονία τής Πρινς οι σχολικές αρχές είχαν ζητήσει τη συνδρομή της Μπάρμπαρας Κολορόζο, ειδικού σε θέματα bullying, η οποία είχε συμβουλεύσει την κοινότητα του Λίτλτον το 1999 μετά το μακελειό στο λύκειο του Κολουμπάιν. «Τα κορίτσια που είχαν βάλει στο μάτι τη Φοίβη ένιωθαν άτρωτα» λέει στα «ΝΕΑ» η Κολορόζο. «Κανείς δεν τις τιμώρησε. Κανείς δεν τις απέβαλε, αν και ήξεραν τι συνέβαινε. Μετά το συμβάν, πολλοί γονείς παρέμειναν σιωπηλοί. Φοβούνταν ότι θα στοχοποιούσαν τα δικά τους παιδιά.
Οταν μια μαθήτρια μίλησε σε ένα κανάλι, ένα από τα “Κακά Κορίτσια” την έριξε στα ερμάρια του σχολείου και την απείλησε. Ακόμα και γονείς δέχθηκαν απειλές γιατί μίλησαν». Η Κολορόζο όμως ανησυχεί για την κατάληξη της υπόθεσης. «Το ζήτημα δεν είναι απλά να καταδικάσουμε αυτά τα παιδιά. Πρέπει να τους δείξουμε ποιο ήταν το λάθος τους».