ΤΑ ΠΑΡΑΙΣΘΗΣΙΟΓΟΝΑ ΕΠΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΜΕΣΟ
Τα παραισθησιογόνα μπορεί να απέκτησαν κακή φήμη από τη δεκαετία του '60 ως τίποτα περισσότερο από μια φτηνή και επικίνδυνη πηγή διασκέδασης, όμως μια ομάδα επιστημόνων και γιατρών επανεξετάζει σοβαρά την ψιλοκυβίνη, και άλλα ψυχεδελικά φάρμακα ως μέσο θεραπείας της κατάθλιψης και της εθιστικής συμπεριφοράς...
Τα αποτελέσματα είναι μέχρι στιγμής ενθαρρυντικά, όμως η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε προκαταρτικό στάδιο ενώ δίνεται μεγάλη προσοχή από τους ερευνητές σε αυτές τις μικρής κλίμακας μελέτες. Δεν θέλουν να επαναλάβουν λάθη της δεκαετίας του '60, όταν μερικοί επιστήμονες υπερέβαλαν και διαπίστωσαν περισσότερο τους κινδύνους παρά τα οφέλη των φαρμάκων.
Την περιέργεια των επιστημόνων κίνησαν οι ομοιότητες μεταξύ της παραισθησιογόνου εμπειρίας και την εξέλιξη της ανθρώπινης ζωής όπως περιγράφεται στην ιστορία. Αυτές οι ομοιότητες έχουν προσδιοριστεί στις νευρικές μελέτες απεικόνισης που πραγματοποιούνται από τους Ελβετούς ερευνητές και στα πειράματα των οποίων ηγείται ο καθηγητής της συμπεριφοριστικής βιολογίας στο Johns Hopkins, Roland Griffiths.
Σε μια από τις πρώτες μελέτες του Δρ Griffiths's, εξετάστηκαν 36 άνθρωποι χωρίς σοβαρά φυσικά ή συναισθηματικά προβλήματα. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε πως η χορήγηση ψιλοκυβίνης, σε αυτούς τους ανθρώπους προκάλεσε βαθιά πνευματική εμπειρία με μόνιμα θετικά αποτελέσματα όπως περιέγραψε η πλειοψηφία εξ αυτών.
Τα παραισθησιογόνα χρησιμοποιήθηκαν και στο παρελθόν από επιστήμονες, με χαρακτηριστικότερο τον Τίμοθυ Λήρυ ο οποίος παύθηκε από τα καθήκοντά του το 1963, όταν έγινε γνωστό ότι πειραματίστηκε πάνω στον εαυτό του, τους βοηθούς του και εκατοντάδες εθελοντές με ελεγχόμενες δόσεις ψιλοκυβίνης.
Πλέον όμως οι επιστήμονες χρησιμοποιώντας αυστηρά πρωτόκολλα και μέτρα προστασίας, κατάφεραν να πάρουν την άδεια που θα τους δώσει τη δυνατότητα να μελετήσουν ακόμα μια φορά τις δυνατότητες των παραισθησιογόνων για τη θεραπεία διανοητικών προβλημάτων και τη διαφώτιση της φύσης της συνείδησης.
Ερευνητές από όλο τον κόσμο θα συγκεντρωθούν αυτήν την εβδομάδα στο San Jose, στην Καλιφόρνια, για τη μεγαλύτερη διάσκεψη σχετικά με τη ψυχεδελική επιστήμη που γίνεται στις ΗΠΑ τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.
Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν σε αποτελέσματα μελετών χορήγηση της ψιλοκυβίνης και άλλων ψυχεδελικών φαρμάκων ως μέσο θεραπείας της κατάθλιψης στους ασθενείς με καρκίνο, της ψυχαναγκαστική διαταραχής, τις αυτοκτονικές τάσεις καθώς και τον εθισμό στα ναρκωτικά ή το οινόπνευμα. Πηγή: http://www.tvxs.gr