Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Η «ΑΝΑΣΤΑΣΗ» ΤΗΣ ΘΡΥΛΙΚΗΣ ΡOLAROID

Η Ρolaroid αναστήθηκε, χάρη σε μια νεοσύστατη ολλανδική εταιρεία που μπόρεσε να εφεύρει εκ νέου το διάσημο φιλμ στιγμιαίας εμφάνισης. Η φωτογραφική εφεύρεση που πήρε επισήμως πατέντα το 1929 στις ΗΠΑ, υπό τον κωδικό αριθμό «1.918.848», επιστρέφει δριμύτερη 80 χρόνια μετά την πρώτη της εμφάνιση...

Για αυτό ευθύνεται μια ομάδα μηχανικών, η οποία, αφού νοίκιασε ένα παλιό εργοστάσιο της Ρolaroid στην Ολλανδία, ανακοίνωσε προχθές ότι κατάφερε να εφεύρει ξανά το φιλμ και ότι θα αρχίσει να το διαθέτει στην αγορά από την επόμενη εβδομάδα.

Η ομάδα αυτοαποκλήθηκε «Το Ανέφικτο Σχέδιο» (Τhe Ιmpossible Ρroject), ώστε να τονίσει τις δυσκολίες του εγχειρήματός της, λόγω της πολυπλοκότητας του προϊόντος και του γεγονότος ότι συστατικά-κλειδιά για την παραγωγή του δεν ήταν πλέον διαθέσιμα στο εμπόριο. Ετσι η εταιρεία χρειάστηκε να επινοήσει νέες, πιο αποτελεσματικές μεθόδους ώστε να αναβιώσει το στιγμιαίο φιλμ. Η εταιρεία θα πουλάει φιλμ για κάμερες SΧ-70 που φτιάχτηκαν τη δεκαετία του ΄70, καθώς και για πιο πρόσφατες φωτογραφικές μηχανές που δέχονται το φιλμ της σειράς 600. Κάθε πακέτο φιλμ θα κοστίζει 15 ευρώ και θα παράγει οκτώ ασπρόμαυρες φωτογραφίες, ενώ η εταιρεία θα αρχίσει να διαθέτει και έγχρωμο φιλμ από τον Ιούλιο. Η εταιρεία, η οποία εκτιμά ότι τον πρώτο χρόνο θα παράξει πάνω από 1 εκατομμύριο φιλμ, αρχικά θα πουλάει το προϊόν της μέσω Διαδικτύου, αργότερα όμως ελπίζει να το διαθέσει και σε καταστήματα.

Η Ρolaroid σταμάτησε να κυκλοφορεί το στιγμιαίο φιλμ το 2008, αλλά η ιαπωνική εταιρεία Fujifilm εξακολουθεί να παράγει στιγμιαίο φιλμ για ορισμένα παλιά, επαγγελματικά μοντέλα της Ρolaroid, όχι όμως και φιλμ SΧ-70 ή 600.

Ιδίως το φιλμ SΧ-70 ήταν δημοφιλές μεταξύ φωτογράφων και καλλιτεχνών, καθώς η εικόνα εμφανιζόταν πάνω σε ένα μαλακό στρώμα το οποίο ο φωτογράφος μπορούσε να πιέζει με τα δάχτυλα ώστε να δημιουργεί διάφορα ενδιαφέροντα εφέ. Η Ρolaroid Corp. κήρυξε πτώχευση το 2001, όπως και η διάδοχός της εταιρεία επτά χρόνια αργότερα, υπό την πίεση των νέων ψηφιακών εξελίξεων στην παγκόσμια φωτογραφική αγορά.

Η ομώνυμη εταιρεία που τη διαδέχθηκε ανήκει σήμερα στον όμιλο ΡLR ΙΡ, ο οποίος κατέχει τα δικαιώματα του εμπορικού ονόματος της Ρolaroid και δεν έχει ανακατευθεί καθόλου στην ολλανδική πρωτοβουλία. Για τον λόγο αυτόν, αναγκαστικά, τα νέα πακέτα φιλμ δεν θα φέρουν το όνομα Ρolaroid στη συσκευασία τους.

Πέρυσι κυκλοφόρησε στην αγορά μια νέα ψηφιακή φωτογραφική μηχανή μάρκας Ρolaroid, η οποία διαθέτει ενσωματωμένο εκτυπωτή και μπορεί να παράγει μικρές αυτοκόλλητες φωτογραφίες που θυμίζουν το παλιό καλό φιλμ. Πηγή: http://www.tovima.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com