Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Η ΕΠOΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Θετικής υποδοχής έτυχαν από Ευρώπη και διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς τα μέτρα "σωτηρίας" που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ενώ καταιγίδα αντιδράσεων από κόμματα της αντιπολίτευσης και συνδικάτα έχει προκληθεί εντός της χώρας. Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός διεμήνυσε στους εταίρους μας ότι ήρθε ή ώρα η ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ...


Η επόμενη μέρα της ανακοίνωσης των μέτρων ξημέρωσε με τους απολυμένους της Ολυμπιακής να έχουν καταλάβει το Γενικό Λογιστήριο του κράτους, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ να προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του υπουργείου Οικονομικών στο Σύνταγμα και εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων να εκφράζουν την αντίθεσή τους στα μέτρα, ενώ έχουν προγραμματισθεί κινητοποιήσεις από εργαζομένους.

Κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις η ΑΔΕΔΥ- προκήρυξε νέα 24ωρη απεργία για τις 16 Μαρτίου και τετράωρη στάση εργασίας στις 8 του μηνός. Συνεδριάζει και η ΓΣΕΕ προκειμένου να αποφασίσει τη στάση της.

Σε αυτό το κλίμα συνεδριάζει στις 16.00 το απόγευμα το υπουργικό συμβούλιο, υπό τον πρωθυπουργό, ενώ νωρίτερα, ο Γ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με την Επίτροπο, αρμόδια για θέματα Ναυτιλίας και Αλιείας, Μαρία Δαμανάκη.

Την Παρασκευή ψηφίζεται το σχέδιο νόμου "Προστασία της εθνικής οικονομίας - Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης", το οποίο κατατέθηκε την Τετάρτη στη Βουλή. Οι διατάξεις θα συζητηθούν την Πέμπτη.

Την Παρασκευή, ο Γ. Παπανδρέου θα βρεθεί στο Βερολίνο, για να συναντηθεί με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Στη συνέχεια, την Κυριακή, θα συναντηθεί στο Παρίσι με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και την Τρίτη θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Στο μεταξύ, από το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται η εκκίνηση του road show σε Ασία και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, αλλά και η έκδοση ομολόγων ύψους 5 δισ. ευρώ.

Σε
έκτακτο δανεισμό προχώρησε την Πέμπτη το ελληνικό Δημόσιο, με την έκδοση κοινοπρακτικού 10ετούς ελληνικού ομολόγου

Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός μετά την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, επανέλαβε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι "ανάγκη και όχι επιλογή". Ο Γ. Παπανδρέου είδε επίσης τα προεδρεία ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΓΕΣΕΒΕ, ΕΣΕΕ και ΣΕΒ.

"Τα μέτρα που εγκρίθηκαν την Τετάρτη από το Υπουργικό Συμβουλίου θωρακίζουν απολύτως το στόχο για τη μείωση του ελλείμματος κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες το 2010- και πιθανόν επιτρέπουν υπέρβαση του στόχου αυτού- και απαντούν με τον πλέον πειστικό τρόπο στις αιτιάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στο κλίμα στις αγορές", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Οι νέοι αυξημένοι συντελεστές του ΦΠΑ που ανακοινώθηκαν θα ισχύσουν απο τις 15 Μαρτίου 2010, διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.


Ανοιχτό το σενάριο για το ΔΝΤ

Ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ, εάν δεν λάβει η χώρα μας την αναμενόμενη στήριξη από την Ε.Ε "Τώρα είναι η ώρα της Ευρώπης, εμείς αναλάβαμε τις ευθύνες μας. Σε περίπτωση που η Ευρώπη δεν αναλάβει τις δικές της ευθύνες, το σενάριο του ΔΝΤ είναι ανοιχτό", σημείωσε ο Γ. Παπανδρέου. Στην πρώτη του αντίδραση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, χαρακτήρισε "πολύ ισχυρά" τα νέα δημοσιονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους στην Ελλάδα.

Αντιδράσεις στην ΕΕ

"Η Γερμανία δεν θα προσφέρει βοήθεια στην Ελλάδα την Παρασκευή που η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου στο Βερολίνο", δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. Το γερμανικό υπ. Οικονομικών εξέφρασε το σεβασμό του στα ελληνικά μέτρα- Δηλώσεις στήριξης από Μπαρόζο και Γιούνκερ. "Τα μέτρα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση είναι θαρραλέα", τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπούι.

Διαβάστε τι δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, η Αλ. Παπαρήγα, ο Γ. Καρατζαφέρης και ο Αλ. Τσίπρας

Μονομερή και χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ τα νέα μέτρα. Ο Γ. Παναγόπουλος υποστήριξε ότι"για άλλη μία φορά τα κορόιδα πληρώνουν". Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπ. Παπασπύρος, δήλωσε ότι τα μέτρα "δημιουργούν ζημιά και βυθίζουν τη χώρα σε βαθιά ύφεση".

Διεθνής Τύπος

Πρώτα θέμα σε όλα τα οικονομικά έντυπα διεθνώς και πολύ πολύ ψηλά και στα πολιτικά φύλλα, έντυπα και ηλεκτρονικά, βρίσκονται να μέτρα λιτότητας.

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com