ΕΝΟΧΟΣ, ΑΛΛA OΧΙ ΓΙΑ ΔΩΡΟΔΟΚIΑ
Το Ειρηνοδικείο του Μονάχου αποφάσισε να καταδικάσει τον Μιχάλη Χριστοφοράκο σε ποινή 10 μηνών με αναστολή για το αδίκημα της απιστίας εις βάρος της Siemens, αλλά όχι για το αδίκημα της δωροδοκίας...
Μία εκπρόσωπος του δικαστηρίου είπε χθες στην «Κ» ότι ο γερμανικός ποινικός κώδικας και ο κώδικας ποινικής δικονομίας δίνει το δικαίωμα να συμφωνήσουν δικαστής, Εισαγγελία και κατηγορούμενος να τεθεί η υπόθεση της δωροδοκίας στο αρχείο με μια χρηματική ποινή. Σε αυτή την περίπτωση ο κατηγορούμενος δεν θεωρείται ότι έχει καταδικαστεί.
Η απόφαση χαρακτηρίζεται από νομικούς κύκλους που υπερασπίζονται άλλους κατηγορουμένους στο Μόναχο «περίεργη στρέβλωση των διατάξεων», καθώς η τροποποίηση του κατηγορητηρίου στηρίχθηκε στα ίδια πραγματικά περιστατικά, τα οποία το δικαστήριο μετά εξηγήσεις των συνηγόρων του κ. Χριστοφοράκου αξιολόγησε ως απιστία εις βάρος της Siemens και όχι ως δωροδοκία εκπροσώπων άλλου κράτους της Ε.Ε., όπως είχε αποφανθεί η Εισαγγελία. Ο κ. Χριστοφοράκος είχε πει ότι είχε δώσει χρήματα σε δύο ταμίες του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας (Κ. Γείτονα και Γ. Βαρθολομαίο) για να διευκολυνθεί η παραλαβή του συστήματος ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων σε έναν υπερασπιστικό ισχυρισμό ελάχιστα πειστικό.
Ο κ. Χριστοφοράκος επιθυμούσε να τροποποιήσει αυτό τον ισχυρισμό και για τον λόγο ότι είχε να αντιμετωπίσει την αγωγή του κ. Γείτονα, αλλά κυρίως διότι η τελεσίδικη καταδίκη του για δωροδοκία θα σήμαινε τον κίνδυνο του οριστικού αποκλεισμού της Siemens από κάθε διαγωνισμό στην Ευρώπη. Η Siemens είχε επιχειρήσει να έλθει σε μια συνεννόηση με τον κ. Χριστοφοράκο και τότε είχε ανακοινώσει ότι η συνεννόηση δεν τελεσφόρησε. Φαίνεται όμως ότι πιέσεις ασκήθηκαν και προς την Εισαγγελία του Μονάχου που τον Νοέμβριο άσκησε νέα δίωξη για απιστία και ενώ είχαν τελειώσει οι εκκρεμότητες του κ. Χριστοφοράκου με το συνταγματικό δικαστήριο.
Γι’ αυτή τη νέα δίωξη, ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens στη χώρα καταδικάστηκε προχθές σε 10μηνη φυλάκιση με αναστολή, για την έμμεση ζημία της εταιρείας επειδή τα χρήματα των «μαύρων ταμείων» που χρησιμοποίησε δόθηκαν εκτός ισολογισμού της Siemens. Η απόφαση της γερμανικής Δικαιοσύνης είναι «κομμένη και ραμμένη» στα μέτρα της πολιτικής των δύο μεγάλων ελληνικών κομμάτων και των μέχρι τώρα χειρισμών της ελληνικής Δικαιοσύνης που με κάθε θυσία θέλουν να μην συσχετισθούν πολιτικά πρόσωπα με την πρακτική των «μαύρων ταμείων», παρά τα στοιχεία της δικογραφίας που δείχνουν ότι το 2% του τζίρου των τηλεπικοινωνιών δινόταν για «πολιτικές πληρωμές». Πηγή: http://www.kathimerini.gr