Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ HΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΣ

Παγκόσμια Hμέρα κατά του Ρατσισμού η 21η Μαρτίου, έρχεται να θυμίσει την 21η Μαρτίου 1960, όταν 70 μαύροι φοιτητές που διαδήλωναν με χιλιάδες άλλους διαδηλωτές κατά του απαρτχάιντ στην πόλη Σάρπβιλ της Νοτίου Αφρικής έχασαν τη ζωή τους από πυροβολισμούς της αστυνομίας. Το 1966, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την ημέρα αυτή ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων...

Ωστόσο, οι διακρίσεις, η παρενόχληση και τα ρατσιστικά εγκλήματα είναι πολύ πιο διαδεδομένα απ' όσο καταγράφεται στις επίσημες στατιστικές, σύμφωνα με περσινή έκθεση του Οργανισμού για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA) για τις Διακρίσεις και τις Μειονότητες στην Ε.Ε., ενώ για την Ελλάδα δεν υπάρχουν καν στατιστικές.

Η έκθεση δείχνει ότι τα μέλη μειονοτικών και μεταναστευτικών ομάδων που υφίστανται διακρίσεις και ρατσιστικά εγκλήματα δεν τα καταγγέλλουν στις αρμόδιες αρχές ενώ διαπιστώνεται μεγάλος βαθμός παραίτησης των μεταναστών και των μειονοτήτων από την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, καθώς δεν πιστεύουν ότι θα άλλαζε κάτι αν προσέφευγαν σε αρμόδιες αρχές. Ακόμα, τονίζει ότι οι Ρομά είναι οι πιο ευάλωτοι στις διακρίσεις ανάμεσα σε όλες τις μειονοτικές και μεταναστευτικές ομάδες.

Όπως σημειώνει ο κ. Παύλου, υπεύθυνος του ελληνικού τμήματος της έρευνας, «με την οικονομική κρίση υποχωρούν πάντα τα δικαιώματα και η προστασία των θυμάτων. Οι ομάδες που έχουν υποστεί το ρατσισμό δεν τον καταγγέλλουν πλέον. Λένε ''Γιατί; Θ' αλλάξει τίποτα;'' ή ''Είναι εις βάρος μου αν το καταγγείλω''. Αυτό δείχνει κατάρρευση του συστήματος προστασίας που υποτίθεται ότι έχει δημιουργήσει η Ευρώπη. Οι αρμόδιες αρχές υποχρηματοδοτούνται. Ήδη στην Ιρλανδία ο προϋπολογισμός του υπουργείου Ένταξης έχει μειωθεί κατά 50%. Όμως, όπως σωστά είπε πρόσφατα ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Τόμας Χάμαμπεργκ, όταν έχουμε οικονομική κρίση γίνονται περικοπές, ενώ τότε ακριβώς πρέπει να αυξάνεται η χρηματοδότηση για τις ομάδες που είναι αποκλεισμένες, διότι αυτές υφίστανται περισσότερο απ' όλους την κρίση».

Η ημέρα αυτή όμως στρέφει το βλέμμα και στην άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων στις ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου, αλλά και στη χαμηλότερη συμμετοχή των Ευρωπαίων από τότε που ξεκίνησαν οι ευρωεκλογές το 1979.

«Το πρόβλημα είναι η επισημοποίηση ενός λαϊκιστικού λόγου που φέρει μέσα του το ρατσισμό. Ακόμη δυσκολότερο είναι το γεγονός ότι ο λόγος αυτός βρίσκει ερείσματα στην καθεστηκυία τάξη», σημειώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Δημήτρης Χριστόπουλος.

«Τάση σήμερα στην Ευρώπη είναι να εστιάζουμε στην καταδίκη του ρατσισμού και της ξενοφοβίας με το ποινικό μας οπλοστάσιο. Κατά τα λοιπά τέτοιες απόψεις τείνουν να ηγεμονεύουν σε μερίδες του πληθυσμού», σημειώνει και προσθέτει ότι γι' αυτό θεωρεί «μείζονα πρόκληση να ταξινομήσουμε τις εκφορές πολιτικού λόγου που ενθαρρύνουν το ρατσισμό για να τον καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά και όχι να ρίχνουμε στάχτη στα μάτια με τον ποινικό στιγματισμό».

Ο διευθυντής του Εθνικού Παρατηρητηρίου του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας ΚΕΜΟ, Μίλτος Παύλου, από την πλευρά του, θυμίζει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων την απόφαση-πλαίσιο για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε., που πρέπει να ενσωματωθεί στη χώρα μας έως τις 28/11/2010.

Όπως σημειώνει, το υπ. Δικαιοσύνης πρόκειται σύντομα να ξεκινήσει τις εργασίες για την ενσωμάτωσή της. Στόχος της απόφασης είναι η προσέγγιση των νομοθετικών και κανονιστικών διατάξεων των κρατών-μελών στα αδικήματα ρατσισμού και ξενοφοβίας. Ορισμένες πράξεις που διαπράττονται για λόγους ρατσισμού ή ξενοφοβίας θα τιμωρούνται ως ποινικά αδικήματα με ένα έως τρία χρόνια στέρηση της ελευθερίας. Γενικά, στην επιμέτρηση των ποινών ο ρατσισμός και η ξενοφοβία θα θεωρούνται επιβαρυντικές περιστάσεις.

Ειδικά, στα νομικά πρόσωπα θα επιβάλλονται χρηματικές ποινές και κυρώσεις όπως αποκλεισμός από δημόσιες παροχές ή ενισχύσεις, προσωρινή ή μόνιμη απαγόρευση άσκησης εμπορικής δραστηριότητας, επιβολή δικαστικής εποπτείας, δικαστική εκκαθάριση. Σε κάθε περίπτωση, η έναρξη έρευνας και η άσκηση δίωξης ρατσιστικών ή ξενοφοβικών αδικημάτων δεν θα εξαρτώνται από αναφορά ή καταγγελία ενός θύματος. Πηγή: http://www.tvxs.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com