Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΜΕΝΙΚΟ ΟΙ ΗΠΑ

Παρέμβαση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων έκανε η κυβέρνηση Ομπάμα, ώστε να μην υιοθετηθεί απόφαση, σύμφωνα με την οποία χαρακτηρίζεται «γενοκτονία» η σφαγή των Αρμενίων από τους Τούρκους το 1915. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Επιτροπής Χάουαρντ Μπέρμαν και τόνισε, μεταξύ άλλων, πως αν χαρακτηριστεί γενοκτονία η σφαγή, αυτό θα βλάψει τις προσπάθειες για ομαλοποίηση των σχέσεων Τουρκίας-Αρμενίας...

Παρά το αίτημα της Κλίντον, όμως, ο Μπέρμαν, προχώρησε στη συζήτηση του θέματος και χαρακτήρισε την Τουρκία σύμμαχο «ζωτικής σημασίας» αλλά τόνισε ότι «τίποτα δεν δικαιολογεί το να εθελοτυφλεί η Τουρκία στην πραγματικότητα της αρμενικής γενοκτονίας». Μάλιστα, ο πρόεδρος της Επιτροπής ζήτησε από τα μέλη της να εγκρίνουν το ψήφισμα, ώστε να περάσει στην ολομέλεια της Βουλής, όπου, όμως, δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την υπερψήφισή του.

Σύμφωνα με τον Μάικ Χάμερ, εκπρόσωπο του αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του, Αμπντουλάχ Γκιουλ και του ζήτησε να επικυρωθεί το συντομότερο δυνατό το πρωτόκολο που υπέγραψαν πέρυσι οι δύο χώρες, Τουρκία-Αρμενία, για να ομαλοποιήσουν τις σχέσεις τους.

Η Τουρκία, από την πλευρά της, δήλωσε πως, αν οι Αμερικανοί προχωρήσουν στην υπερψήφιση της απόφασης, είναι έτοιμη να ανακαλέσει ακόμη και τον πρεσβευτή της στην Ουάσιγκτον και προειδοποίησε ότι οι σχέσεις της με τις Ην.Πολιτείες θα πληγούν, όπως και οι προσπάθειες αποκατάστασης των σχέσεων με την Αρμενία.

Η Άγκυρα ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στις Ην.Πολιτείες το 2007 για διαβουλεύσεις, όταν η ίδια αμερικανική επιτροπή ενέκρινε ανάλογη απόφαση. Το 2007, όμως, δεν ακολούθησε ψηφοφορία στην ολομέλεια, λόγω πιέσεων που ασκήθηκαν από την κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους. «Κανείς όμως δεν πρέπει να ξεχνά ότι η κατάσταση σήμερα είναι διαφορετική απ' ότι ήταν το 2007. Βρισκόμαστε σε διαδικασία ομαλοποίησης των σχέσεών μας με την Αρμενία, οπότε το διακύβευμα είναι μεγαλύτερο», δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος. Πηγή: http://www.tanea.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com