Η ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΩΣ ΟΠΛΟ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ
Το νέο όπλο καταστολής στη Βρετανία μοιάζει να ξεπηδά μέσα από τις σελίδες του μυθιστορήματος «Clockwork Orange», του Anthony Burgess. Οι Βρετανικές αρχές μετέτρεψαν τους ήχους των Μότσαρτ, Μπετόβεν κ.α σε όπλα ενάντια σε «αντικοινωνικές συμπεριφορές»...
Πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι στο West Park School, στο Derby στην περιοχή Midlands της Αγγλίας, οι «άτακτοι» μαθητές τιμωρούνται με το να κλείνονται σε μία αίθουσα για δύο ώρες υπό τον ήχο κλασικών συνθετών όπως του Μότσαρτ. Οι υπεύθυνοι υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη μουσική ηρεμεί τους μαθητές και δρα ως ανασταλτικός παράγοντας για ανάλογες συμπεριφορές στο μέλλον.
Σύμφωνα με μία νέα μελέτη όσοι εκ των μαθητών έχουν υποστεί αυτή την τιμωρία πλέον βρίσκουν την κλασική μουσική αφόρητη. Σχολιάζοντας ένας ειδικός υποστήριξε ότι κατά πάσα πιθανότητα με την ενηλικίωση τους οι μαθητές θα αντιλαμβάνονται την κλασική μουσική ως μία τιμωρία και θα συνδυάζουν τους ήχους του Μπετόβεν με τον κίνδυνο.
Η χρήση της κλασικής μουσικής ως τιμωρία στο West Park School είναι το τελευταίο από μία σειρά πειραμάτων. Σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, τοπικά συμβούλια και δημόσια ιδρύματα έχουν αποφασίσει να παίζουν κλασική μουσική σε διάφορους δημόσιους χώρους. Στην περιοχή Tyne and Wear, στην Βόρεια Αγγλία, η κλασική μουσική χρησιμοποιήθηκε ως όπλο για πρώτη φορά, το 2000. Στο σιδηροδρομικό σταθμό της περιοχής συγκεντρώνονταν συχνά νέοι, οι οποίοι με τις δράσεις τους «ενοχλούσαν» την εταιρεία. Έτσι η «Tyne and Wear Metro», εξαπέλυσε επίθεση εναντίον των νέων με κλασική μουσική.
Σύντομα οι συγκεντρωμένοι έφυγαν με τον υπεύθυνο της εταιρείας να δηλώνει περήφανα: «ότι οι νέοι αποστρέφονται την κλασική μουσική. Είναι αρκετά ξενέρωτος ήχος και δεν τους εμπνέει». Ο υπεύθυνος στη συνέχεια αποκάλυψε τα «όπλα» με τα οποία έτρεψε σε φυγή τους «ενοχλητικούς» νέους και αυτά ήταν η Ποιμαντική Συμφωνία του Μπετόβεν, η Συμφωνία Νο2 του Rachmaninov και το Κονσέρτο για πιάνο Νο2 από Σοστακόβιτς.
Στο Yorkshire, η τοπική διοίκηση παίζει κλασική μουσική στους δημόσιους χώρους κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας, ενώ έχει δοθεί ανάλογη οδηγία και στα καταστήματα του Worcester, του Bristol και της Βόρειας Ουαλίας.
Στο Hollywood της Βόρειας Ιρλανδίας, οι επιχειρηματίες προέτρεψαν το τοπικό Συμβούλιο να παίζει στους δρόμους κλασική μουσική με στόχο να εκδιωχθούν όσοι κάνουν γκράφιτι. Λίγο καιρό αργότερα και ύστερα από την αποδοχή και εφαρμογή της πρότασης των επιχειρηματιών από το Συμβούλιο, υπήρξε μείωση των γκράφιτι.
Πέρα από την «επίθεση της κλασικής μουσικής», οι Βρετανικές αρχές έχουν κατά καιρούς υλοποιήσει σειρά κατασταλτικών μέσων, τα οποία μοιάζουν να έχουν βγει από σελίδες βιβλίων επιστημονικής φαντασία. Πριν από μερικά χρόνια, ορισμένες τοπικές αρχές εισήγαγαν μία νέα μέθοδο καταστολής, γνωστή ως «Mosquito». Η μέθοδος αυτή βασίζεται σε ένα ηχοσύστημα το οποίο εκπέμπει αφόρητους ήχους που μπορεί να αντιληφθεί μόνο το αυτί των ανθρώπων ηλικίας μέχρι 25 ετών. Τέλος σημειώνεται ότι η Βρετανία έχει ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα κλειστού κυκλώματος καμερών, με το 20% του CCTV παγκοσμίως να βρίσκεται στην Αγγλία. Πηγή: http://www.tvxs.gr