ΚΡΥΦΤΗΚΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
Να ενισχύσει το υπερασπιστικό του προφίλ, υπεραμυνόμενος των χειρισμών του, επιχείρησε χθες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής η οποία διερευνά το σκάνδαλο της Siemens ο ανακριτής της υπόθεσης κ. Ν.Ζαγοριανός , εις βάρος του οποίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος για πράξεις και παραλείψεις του...
Επικαλούμενος το καθήκον εχεμύθειας και το απόρρητο που προβλέπει ο Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων για τους δικαστικούς λειτουργούς και ειδικώς για όσους έχουν επιτελέσει χρέη ανακριτών ή εισαγγελέων στον χειρισμό συγκεκριμένων υποθέσεων, περιορίστηκε να δώσει γενικές απαντήσεις στα ερωτήματα που του ετέθησαν. Ενώ είναι ενδεικτικό της προσπάθειας που κατέβαλε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις καθυστερήσεις που υπήρξαν στον χειρισμό της υπόθεσης, όπως κατηγορείται, το επιχείρημα, μεταξύ όλων των άλλων, ότι επί τρεις μήνες διετηρείτο στο γραφείο του η φραγή για κλήσεις προς το εξωτερικό, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επικοινωνήσει με τις ξένες δικαστικές αρχές!
Σχετικώς με τη μη διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας που χειρίστηκε, κατέθεσε ότι «δεν διαπίστωσε ευθέως εμπλοκή πολιτικών προσώπων», ενώ υποστήριξε ότι δεν συμπεριέλαβε στα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε για τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Siemens Ηellas κ. Μ.Χριστοφοράκο τα αδικήματα της δωροδοκίας και του ξεπλύματος «μαύρου χρήματος» διότι τόσο εκείνος όσο και ο κεντρικός διαχειριστής των «μαύρων ταμείων» της μητρικής Siemens κ. Ρ. Σίκατσεκ δεν κατονόμασαν όταν ανακρίθηκαν στη Γερμανία από τον ίδιο και τον εισαγγελέα κ. Π. Αθανασίου τα πρόσωπα τα οποία φέρονται να πήραν «μίζες».
Ωστόσο, όπως επισήμανε η βουλευτής του ΠαΣοΚ κυρία Βασιλική Τσόνογλου, ακόμη και στο ένταλμα που εξέδωσε ο κ. Ζαγοριανός μετά τον πειθαρχικό έλεγχο που διενεργήθηκε εις βάρος του από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ι. Παπανικολάου, όπου διαπιστώνονταν παραλείψεις, εκείνος δεν συμπεριέλαβε τις παραπάνω πράξεις.
Ο κ. Ζαγοριανός ρωτήθηκε γιατί δεν διέταξε την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα του κ. Χριστοφοράκου και απάντησε ότι δεν μπορούσε να το κάνει πριν από την απολογία του κατηγορουμένου, παραπέμποντας για τα περαιτέρω στον εισαγγελέα κ. Αθανασίου, ο οποίος διενήργησε την προκαταρκτική έρευνα.
Παραδέχθηκε δε ότι ήταν εις γνώσιν του το σήμα της βρετανικής αρχής για το ξέπλυμα «μαύρου χρήματος», το οποίο ενημέρωνε για την απόπειρα του πρώην οικονομικού διευθυντή της Siemens Ηellas κ. Χ. Καραβέλα να «σηκώσει» μεγάλο χρηματικό ποσό, αν και περιορίστηκε στο να «παγώσει» τον λογαριασμό του και να μη ζητήσει την έκδοση εντάλματος απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα με τα γνωστά επακόλουθα- τη διαφυγή του, όπως και του κ. Χριστοφοράκου στο εξωτερικό.
Οσον αφορά την καθυστερημένη από μέρους του ενασχόληση με τη δικογραφία της σύμβασης για το C4Ι που αφορούσε την περίοδο μετά το 2004, που κυβερνούσε η ΝΔ, είπε ότι ασχολήθηκε προκαταβολικά με το θέμα του ΟΤΕ και την περιβόητη σύμβαση 8002 (του 1997) λόγω κινδύνου παραγραφής τυχόν αδικημάτων. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν έθεσα διαχωριστικές γραμμές μεταξύ ψηφιακών και C4Ι».
Καταγγελία της κόρης Καραβέλα
Η κυρία Σαλίνα Καραβέλα, κόρητου φυγόδικου πρώην μεγαλοστελέχους της Siemens Χρ.Καραβέλα, καταθέτοντας στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ρ. Παπαδάκη επέρριψε ευθύνες στον4ο ειδικό ανακριτή κ. Ν. Ζαγοριανό για δόλια και εκδικητική συμπεριφορά, υποκινούμενη από προϊσταμένους του.
Ο κ. Παπαδάκης διεξάγει ποινική προκαταρκτική εξέταση μετά τη μηνυτήρια αναφορά που έχει καταθέσει η κυρία Σαλίνα Καραβέλα εις βάρος του κ. Ζαγοριανού κατηγορώντας τον για κατάχρηση εξουσίας. Οπως υποστηρίζει η κόρη του φυγόδικου, ο 4ος ανακριτής προέβη παράνομα στην προφυλάκισή της με ένα ανύπαρκτο κατηγορητήριο προκειμένου να την εκδικηθεί για τη φυγή του πατέρα της. Πηγή: http://www.tovima.gr