«ΝΑΙ, ΕΤΟΙΜΑΖΑΜΕ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ»
Ακόμα και την αντιπολίτευση άφησε άναυδη ο τουρκικός στρατός, παραδεχόμενος για πρώτη φορά τη γνησιότητα εγγράφου όπου παρουσιάζεται σχέδιο συνωμοσίας κατά της κυβέρνησης Ερντογάν και του θρησκευτικού τάγματος του Φετουλάχ Γκιουλέν. Εγκέφαλος μάλιστα του επίμαχου σχεδίου φέρεται ο διοικητής του τρίτου σώματος στρατού Σαλντίραϊ Μπερκ, ο πρώτος εν ενεργεία στρατηγός εναντίον του οποίου απαγγέλθηκαν χθες κατηγορίες...
Μία μέρα μόνο μετά την τελευταία συνάντηση του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν με τον αρχηγό του στρατού Ιλκέρ Μπασμπούγ, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, χωρίς ωστόσο να προκαλούν νέα κρίση. Η παραδοχή του τουρκικού στρατού περί γνησιότητας του εγγράφου έπεσε σαν βόμβα. Πρόκειται για το έγγραφο που είχε αποκαλύψει η εφημερίδα «Ταράφ» στις 12 Ιουνίου που έφερε την υπογραφή του συνταγματάρχη Ντουρσούν Τσιτσέκ. Το σχέδιο ήταν να διασπαστεί το ΑΚΡ και να εξουδετερωθεί το κίνημα Φετουλάχ Γκιουλέν. Και αυτό θα γινόταν με την τοποθέτηση όπλων σε χώρους που χρησιμοποιεί το κίνημα ώστε να φανεί εμπλεκόμενο σε τρομοκρατικές ενέργειες.
«Είναι ένα κομμάτι χαρτί», είχε πει τότε για το έγγραφο ο Ιλκέρ Μπασμπούγ, αναφέροντας ωστόσο πως αν βρεθούν στοιχεία θα δώσει εντολή για περαιτέρω διερεύνηση του θέματος. Και ξαφνικά τώρα επανέρχεται το Γενικό Επιτελείο ανακοινώνοντας ότι οι αρμόδιοι για τις έρευνες έχουν συγκεντρώσει «στοιχεία που θα μπορούσαν να αποδείξουν την ύπαρξη του επίμαχου εγγράφου». Μάλιστα, ο στρατιωτικός εισαγγελέας ζήτησε τη σύλληψη του Ντουρσούν Τσιτσέκ αν και το στρατιωτικό δικαστήριο την απέρριψε. Τώρα δεν αποκλείεται ο Τσιτσέκ να επανασυλληφθεί από πολιτικό δικαστήριο.
Οι κατηγορίες
Οι εξελίξεις όμως δεν τελειώνουν εδώ. Λίγες ώρες αργότερα η εισαγγελία του Ερζιντζάν στη Νοτιοανατολική Τουρκία κατέθεσε κατηγορητήριο 61 σελίδων για την ίδια υπόθεση και το ίδιο έγγραφο. Κατηγορούνται 16 άτομα ότι είναι μέλη ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης με αρχηγό τον στρατηγό Μπερκ. Ως δεύτερος ύποπτος κατονομάζεται ο εισαγγελέας Ιλχάμ Τσιχανέρ ο οποίος είχε συλληφθεί τον περασμένο μήνα προκαλώντας δικαστική κρίση στην Τουρκία. Υπενθυμίζουμε ότι μετά τη σύλληψή του, το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Δικηγόρων αποφάσισε την αφαίρεση των αρμοδιοτήτων του εισαγγελέα που είχε ζητήσει τη σύλληψή του.
Πάντως, ακόμη και η αντιπολίτευση αιφνιδιάστηκε. Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Ντενίζ Μπαϊκάλ, απέφυγε χθες να αναφερθεί στο θέμα κατά την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του. Ωστόσο όταν ρωτήθηκε αργότερα από δημοσιογράφους έδειξε να αμφισβητεί ακόμη και την ανακοίνωση του στρατού λέγοντας ότι πρέπει να αναμένονται οι εξετάσεις για τα δακτυλικά αποτυπώματα στο επίμαχο έγγραφο. Και ο υπουργός Εσωτερικών απέφυγε να σχολιάσει λέγοντας ότι είναι θέμα που αφορά τη δικαστική διαδικασία.
Οι εφημερίδες
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός άνοιξε νέο μέτωπο με τους αρθρογράφους των τουρκικών εφημερίδων. Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε καλέσει τους ιδιοκτήτες των τουρκικών εφημερίδων να βάλουν σε τάξη τους αρθρογράφους οι οποίοι με τα σχόλιά τους «προκαλούν εντάσεις» μέσα στη χώρα. Χθες, 44 Τούρκοι δημοσιογράφοι από διάφορες εφημερίδες, ανάμεσά τους και μερικές φιλοκυβερνητικές, υπέγραψαν κείμενο διαμαρτυρίας, κατηγορώντας τον Ερντογάν για «παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου και του ιδανικού μιας “δημοκρατικής Τουρκίας”».
Νέες τριβές για τη γενοκτονία των Αρμενίων
Προειδοποιήσεις προς την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής να μην υιοθετήσει στην προγραμματισμένη για αύριο ψηφοφορία του ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίζεται η γενοκτονία των Αρμενίων, απευθύνει η Άγκυρα, κάνοντας τους αναλυτές να σχολιάζουν πως «η Τουρκία αυτές τις ημέρες νιώθει να απειλείται περισσότερο από μερικούς Αμερικανούς βουλευτές παρά από τους γείτονές της ή τα φερόμενα ως πραξικοπηματικά σχέδια στρατιωτικών ή ακόμα και από τους Κούρδους αυτονομιστές».
Το ζήτημα έχει προκαλέσει και παλαιότερα τριβές στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Το 2007, όταν πέρασε ανάλογο ψήφισμα η Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της αμερικανικής Βουλής, η Τουρκία ανακάλεσε αμέσως τον πρεσβευτή της. Τότε, και κατόπιν έντονων πιέσεων από αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπους, το ψήφισμα «θάφτηκε» και ουδέποτε τέθηκε σε ψηφοφορία στο σύνολο του σώματος της Βουλής. Επισήμως, η κυβέρνηση Ομπάμα δεν έχει πάρει θέση, ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα όμως είχε δηλώσει ως υποψήφιος πως θεωρεί τη σφαγή περίπου 1,5 εκατ. Αρμενίων γενοκτονία.
Η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι έχει δηλώσει πως θα περιμένει την ψηφοφορία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων προτού αποφασίσει αν θα θέσει το ψήφισμα σε ψηφοφορία στο σύνολο του σώματος. Πηγή: http://www.tanea.gr