ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
Εν όψει αγορών για την παρασκευή του Πασχαλινού τραπεζιού, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ορισμένα βασικά στοιχεία για την προμήθεια των εδεσμάτων.
Οι συμβουλές για τα είδη διατροφής προς του Έλληνες καταναλωτές, σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών, έχουν ως εξής:...
Συνιστάται η αγορά από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία, ενώ οι αγορές από πλανόδιους πωλητές ή δήθεν παραγωγούς, θα πρέπει να αποφεύγονται συστηματικά, καθώς αποτελούν πηγή διάθεσης μη ελεγχόμενων τροφίμων που ενδέχεται να προκαλέσουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα στην υγεία του.
Αναφορικά με την επιλογή κρεάτων, συνιστάται η αγορά εκείνων που βρίσκονται σε ψυγεία και όχι όσα βρίσκονται εκτός ψυγείου, κρεμασμένα από τσιγκέλια και εκτεθειμένα σε σκόνες και μικρόβια.
Ως προς τη διατήρηση του κρέατος, το νωπό θα πρέπει να διατίθεται υπό ψύξη 2-5 βαθμών κελσίου και υπό -18 και χαμηλότερη το κατεψυγμένο. Οι καταναλωτές κατά την αγορά θα πρέπει να αναζητούν τις σφραγίδες υγειονομικών ελέγχων που δείχνουν πως οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν κάνει τον απαιτούμενο έλεγχο.
Το χρώμα της σφραγίδας που φέρουν τα κρέατα μας ενημερώνουν για την προέλευση του κρέατος. Ειδικότερα, τα ελληνικά και τα προερχόμενα από Χώρες της Ε.Ε, αμνοερίφια φέρουν σφραγίδα " γαλάζιου" χρώματος και παράλληλα αναγράφουν τον τόπο ή τη χώρα προέλευσης. Τα εισαγόμενα από τρίτες χώρες, φέρουν σφραγίδα "καστανού" χρώματος και αναγράφουν παράλληλα τη χώρα προέλευσης.
Παράλληλα, οι καταναλωτές καλούνται να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στους χειρισμούς των τροφίμων από το προσωπικό, στις συνθήκες καθαριότητας του προσωπικού, του εξοπλισμού και του χώρου από τον οποίο προμηθεύονται τα πουλερικά, τα κρέατα, και άλλα προϊόντα.
Ως προς την αγορά αυγών, πρέπει να ελέγχεται από τους καταναλωτές η ημερομηνία λήξης και ωοτοκίας, καθώς το χρώμα του κελύφους δεν συνδέεται με την ποιότητά του αλλά με τη ράτσα της κότας. Η διάθεση αυγών εκτός συσκευασίας επιτρέπεται με την προϋπόθεση, ότι στα παραστατικά πώλησης αναγράφονται η ημερομηνία λήξης και ημερομηνία ωοτοκίας.
Επίσης, το χρώμα του κρόκου εξαρτάται από την διατροφή και δεν επηρεάζει τη θρεπτική και βιολογική αξία του αυγού. Οι καταναλωτές καλούνται να αποφύγουν να αγοράσουν αυγά με ακάθαρτο, ραγισμένο και μη φυσιολογικό κέλυφος, να καταναλώσουν αυγά με κηλίδες αίματος, με θρομβώδες ασπράδι, χρωματισμένο, ανακατεμένο με τον κρόκο και με δυσάρεστη οσμή. Σημειώνεται πως για την καλή συντήρηση των αυγών είναι σημαντικό η τοποθέτησή τους σε δροσερό χώρο, ενώ μετά το βρασμό διατηρούνται υποχρεωτικά στο ψυγείο.
Στα σοκολατένια αυγά πρέπει να προσέχουμε την ετικέτα για να αποφύγουμε απομιμήσεις, καθώς και για να εντοπίσουμε την ημερομηνία λήξης.
Ως προς τα λαχανικά, είναι σημαντικό προτού χρησιμοποιηθούν να έχουν πλυθεί με άφθονο νερό. Πηγή: http://www.cosmo.gr