Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

ΤΑ ΔΙΑΖΥΓΙΑ ΚΡΙΣΗ ΔΕΝ ΚΟΙΤΟΥΝ

«Η ανασφάλεια που προκύπτει από την οικονομική κρίση δεν φρενάρει τα διαζύγια. Αντίθετα, δημιουργεί το ιδανικό περιβάλλον στα... εσωτερικά ενός ζευγαριού για να δουν κατάματα τη σχέση τους». Η κ. Μίνα Μπούμπουκα έπειτα από 20 χρόνια γάμου αποφάσισε να προχωρήσει σε διαζύγιο, κάτι που όπως λέει ήταν ιδιαίτερα δύσκολο αφού δεν υπήρχαν οι κατάλληλες συνθήκες...

«Τα παιδιά ήταν στην εφηβεία το 2003 όταν αποφάσισα να χωρίσω και δυστυχώς δεν είχα μια δουλειά για να έχω εισόδημα. Περίπου τρία χρόνια προσπαθούσα να απεγκλωβιστώ, κάτι που θα μου έπαιρνε σαφώς λιγότερο χρόνο αν εργαζόμουν». Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας (ΙΨΣΥ), από τον Φεβρουάριο του 2009 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2010 παρατηρείται αύξηση της τάξης του 11,4% στα διαζύγια σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της περασμένης χρονιάς. Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα, κατά 70% το πρώτο βήμα για το διαζύγιο το κάνουν οι γυναίκες.

Η οικονομική ανεξαρτησία, όπως λέει η κ. Μπούμπουκα, δίνει τη δύναμη στις γυναίκες να προχωρήσουν στη λύση του γάμου τους. «Ίσως ακούγεται κοινότοπο, είναι όμως ουσιαστικό το γεγονός ότι οι γυναίκες μπορούν να ζήσουν χωρίς να χρειάζονται τη βοήθεια του συζύγου τους. Εγώ δεν εργαζόμουν και δεν είχα δικά μου χρήματα, κάτι που λειτουργούσε αρνητικά στο να προχωρήσω με πιο γοργά και αποφασιστικά βήματα στο διαζύγιο όταν διαπίστωσα ότι δεν μπορούσαμε να είμαστε μαζί με τον σύζυγό μου».

Οικονομική ανασφάλεια
Στο παρελθόν το διαζύγιο ήταν συνυφασμένο με την οικονομική ανασφάλεια κυρίως της γυναίκας, η οποία δεν είχε διεκδικήσει ακόμα θέση στην αγορά εργασίας επισημαίνει η κ. Νίκη Ζαρκάδα, ψυχολόγος και συνεργάτις του ΙΨΣΥ. «Ακόμη και σήμερα, πολλές γυναίκες αλλά και άνδρες παραμένουν σε ένα γάμο ιδίως όταν υπάρχουν παιδιά, καθώς μόνοι τους θα δυσκολεύονταν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στο μεγάλωμα των παιδιών τους. Βλέπουμε λοιπόν ότι οι γυναίκες που παίρνουν διαζύγιο απασχολούνται στον δημόσιο τομέα κατά 35%». Η σιγουριά και η ασφάλεια που προσφέρει το σταθερό μηνιαίο εισόδημα, σύμφωνα με την κ. Ζαρκάδα, είναι κινητήριος δύναμη και απαραίτητη προϋπόθεση για να επιβιώσει κάποιος στην περίοδο της οικονομικής κρίσης που διανύουμε. Οι μισοί από τους άνδρες που χωρίζουν απασχολούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, στον επιχειρηματικό κυρίως τομέα, με επαρκείς οικονομικές απολαβές.

Οι συνθήκες
Η κ. Νίκη Γεωργιάδου που είναι διαζευγμένη και μητέρα μιας 9χρονης κόρης ζει και εργάζεται ως γεωπόνος στη Δράμα. «Σε μια επαρχιακή πόλη είναι πιο δύσκολο να πάρεις αυτή την απόφαση εξαιτίας του στενού κοινωνικού περίγυρου. Για μια γυναίκα που εργάζεται και έχει δική της κοινωνική και επαγγελματική ζωή, τα πράγματα είναι σαφώς πιο εύκολα». Όπως λέει η κ. Γεωργιάδου, σημαντική παράμετρο για την αντιμετώπιση μιας τόσο δύσκολης κατάστασης όπως είναι το διαζύγιο αποτελούν και οι συνθήκες υπό τις οποίες βγαίνει κάποιος από τον γάμο. «Στην περίπτωσή μου, τα πράγματα ήταν σχετικά απλά γιατί η απόφαση ήταν κοινή και κρατήσαμε τις καλύτερες σχέσεις. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς αφού εκτός από τους εαυτούς μας είχαμε να σκεφτούμε και το παιδί. Η επιθυμία και των δύο ήταν να μεγαλώσει όσο καλύτερα γίνεται. Γι΄ αυτό τον λόγο ο πατέρας της κόρης μου μένει δύο τετράγωνα μακριά, έτσι οτιδήποτε προκύψει είναι κοντά μας».

Επώδυνος ο χωρισμός για τη γυναικεία ψυχολογία

ΜΠΟΡΕΙ το διαζύγιο στην Ελλάδα να είναι... γυναικεία υπόθεση αφού 7 στις 10 αιτήσεις κατατίθενται από γυναίκες, αλλά τελικά αυτές βιώνουν τον χωρισμό και την περίοδο μετά το διαζύγιο δυσκολότερα από ό,τι οι άνδρες, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας. Περίπου 30% των γυναικών παρουσιάζει διαταραχές διάθεσης, ενώ 22% καταβάλλεται από το άγχος. Οι επιπτώσεις στον ψυχισμό της γυναίκας μετά τη λύση του γάμου δεν είναι μόνο αυτές και οι ερευνητές διαπιστώνουν πως 14% των γυναικών μετά το διαζύγιο παρουσιάζουν σοβαρά και μακροχρόνια ψυχολογικά προβλήματα.

«Καταλυτικός παράγων για την αύξηση των διαζυγίων τον τελευταίο χρόνο είναι η οικονομική ανεξαρτησία της γυναίκας» επισημαίνει η Μαίρη Κονδύλη, κοινωνιολόγος- εκπαιδευτικός.

«Η οικονομική κρίση δεν θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό των διαζυγίων αφού υπό συνθήκες πίεσης αναδύονται τα πραγματικά προβλήματα, κάτι που δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να δούμε όταν “όλα βαίνουν καλώς”». Σχολιάζοντας η κ. Κονδύλη τα στοιχεία της έρευνας επισημαίνει ότι η πρωτοβουλία της διεκδίκησης διαζυγίου προκύπτει από την πλευρά των γυναικών αφού πια οι γυναίκες έχουν την οικονομική ανεξαρτησία τους και απαιτούν ισότιμη θέση τόσο στην οικογένεια όσο και στην κοινωνία. «Όταν μια γυναίκα κατοχυρώνει την οικονομική της ανεξαρτησία διεκδικεί περισσότερα αφού δεν την ανησυχεί η έκβαση των απαιτήσεών της. Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα των προσπαθειών της, γνωρίζει ότι μπορεί να σταθεί στα πόδια της χωρίς την οικονομική στήριξη του συζύγου της».


Ο γάμος υπεύθυνος για το «σωσίβιο» στην κοιλιά

Ο ΓΑΜΟΣ βελτώνει μεν την ψυχολογία και αυξάνει το προσδόκιμο ζωής, όπως ωστόσο δείχνει πρόσφατη μελέτη, ανεβάζει και το σωματικό βάρος! Όπως προκύπτει από πρόσφατη μελέτη, οι παντρεμένοι έχουν δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκοι...

Και από ό,τι φαίνεται ο κίνδυνος είναι παρόμοιος σε άνδρες και γυναίκες και αναδεικνύει τη στενή σχέση της οικογενειακής κατάστασης με τα περιττά κιλά.

Μάλιστα- σύμφωνα με την ίδια έρευνα στην οποία συμμετείχαν 17.341 Έλληνες ηλικίας 20 έως 70 ετών και πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας και του Τμήματος Διατροφής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης- ο γάμος φαίνεται να είναι υπεύθυνος και για το «σωσίβιο».

Είναι ενδεικτικό ότι η εμφάνιση κεντρικής παχυσαρκίας (δηλαδή η εναπόθεση λίπους στην κοιλιακή χώρα) είναι τρεις φορές υψηλότερη στους παντρεμένους και δύο φορές υψηλότερη στις παντρεμένες.

Όπως ωστόσο τόνισε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο ενδοκρινολόγος- πρόεδρος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας κ. Δημήτρης Κιόρτης, με αφορμή το 8ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο Παχυσαρκίας, «το μειονέκτημα αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε πλεονέκτημα, αν οι σύγχρονες οικογένειες υιοθετήσουν σωστά διατροφικά πρότυπα».

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Πως πέντε γεύματα στο οικογενειακό τραπέζι την εβδομάδα αποτελούν ισχυρό «αντίδοτο» κατά της συσσώρευσης λίπους. Και βέβαια, όπως τονίζουν οι ειδικοί, οι λεπτοί γονείς είναι το «διαβατήριο» για αδύνατα παιδιά. Πηγή: http://www.tanea.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com