ΕΝΑΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΣΤΟΥΣ ΠΕΝΤΕ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΑΠΟ ΠΛΑΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
Ενα παράνομο και άκρως αποδοτικό παρεμπόριο ανθεί από άκρη σε άκρη του πλανήτη: τα φάρμακα-«μαϊμούδες». Σκευάσματα που νομίμως πωλούνται μόνο με ιατρική συνταγή, τα βρίσκει κανείς ακόμη και σε γυμναστήρια και καταστήματα καλλυντικών, αλλά κυρίως στο Διαδίκτυο. Και τα περισσότερα είναι παραποιημένα, όπως τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου...
Οι τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι τουλάχιστον ένας Ευρωπαίος στους πέντε θέτει την υγεία του σε κίνδυνο κάνοντας χρήση παραποιημένων και ανέλεγκτων φαρμάκων. Οι χειρότερες υποψίες βαρύνουν σκευάσματα που προέρχονται από την Κίνα, την Ινδία και χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Πρόκειται για ένα ιδιότυπο λαθρεμπόριο πλαστών σκευασμάτων που διευκολύνεται από το Διαδίκτυο και αντιπροσωπεύει το 10% της αγοράς του φαρμάκου παγκοσμίως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΠΟΥ. Και αφήνει τεράστιο κέρδος, αν κρίνουμε από την εξέλιξή του: με την πάροδο των ετών οι πωλήσεις πολλαπλασιάζονται, όπως προκύπτει από τις κατασχέσεις των τελωνειακών αρχών. Το 2005 κατασχέθηκαν 500.000 συσκευασίες. Το 2007 οι κατασχέσεις είχαν φτάσει τα 4 εκατομμύρια, όπως προκύπτει από στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Από έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό της φαρμακευτικής εταιρείας Ρfizer σε δείγμα 14.000
πολιτών σε 14 ευρωπαϊκές χώρες προκύπτει «κύκλος εργασιών» των φαρμάκων-«μαϊμούδων» της τάξεως των 10,5 δισ. ευρώ, μόνο στην Ευρώπη.
Οι αριθμοί δείχνουν ότι ένας στους πέντε Ευρωπαίους υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει βλάβες στην υγεία του, αφού 77 εκατομμύρια αγοράζουν φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή. Η πρόσβαση μέσω Διαδικτύου είναι εύκολη. Με ένα «κλικ» στο ποντίκι ο υποψήφιος αγοραστής βρίσκει σχεδόν τα πάντα, από πρόσθετα διατροφής ως Βιάγκρα και αναβολικά. Κατά τον ΠΟΥ, τα μισά και πλέον από τα σκευάσματα του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι παραποιημένα- πόσο μάλλον εκείνα που διακινούνται από παράνομα κυκλώματα και πωλούνται εκτός φαρμακείων. Το παραποιημένο φάρμακο είναι οπωσδήποτε επικίνδυνο. Ακόμη και όταν περιέχει την ενδεδειγμένη δραστική ουσία στη σωστή ποσότητα, του λείπει ένα ουσιαστικό συστατικό: η ποιότητα. Ο βαθμός επικινδυνότητας εξαρτάται από τη διαδικασία της παραποίησης.
Η πιο συχνή είναι η παντελής έλλειψη (ή ανεπάρκεια) δραστικής ουσίας που συνεπάγεται μειωμένη δραστικότητα του φαρμάκου«μαϊμού».
Επιπλέον, τα παραποιημένα φάρμακα παράγονται σε εγκαταστάσεις υποβαθμισμένες, με πρώτες ύλες χαμηλού κόστους, και πολύ συχνά περιέχουν συστατικά διαφορετικά από αυτά που αναφέρονται στη σύνθεσή του, δημιουργώντας κινδύνους για έντονες παρενέργειες και τοξικές αντιδράσεις που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή του ασθενούς αν πάσχει από αλλεργία χωρίς να το γνωρίζει.
Αλλά ακόμη και όταν περιέχεται σωστή αναλογία δραστικής ουσίας, πολλά εξαρτώνται από τα έκδοχα, δηλαδή τις θεραπευτικώς αδρανείς ουσίες που ολοκληρώνουν το φάρμακο. Αν είναι διαφορετικά από εκείνα της γνήσιας σύνθεσης, επηρεάζεται η απορρόφηση, με βλαβερές συνέπειες για τον οργανισμό. Πηγή: http://www.tovima.gr