ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΠΟΥ ΕΣΩΣΕ ΤΟΝ ΡΟΒΙΝΣΩΝΑ ΚΡΟΥΣΟ
Την ώρα που η κυβέρνηση ανέπτυσσε επιπλέον στρατεύματα για να αντιμετωπίσουν το κύμα των λεηλασιών και να διανείμουν βοήθεια χθες στη σεισμόπληκτη Κονσεπσιόν, γινόταν γνωστή η ιστορία της 12χρονης Μαρτίνας, η οποία έσωσε από το τσουνάμι τους κατοίκους του νησιού Ροβινσώνας Κρούσος...
Oι 700 κάτοικοι του Ροβινσώνα Κρούσου θα διηγούνται για γενιές την ιστορία της Μαρτίνας Ματουράνα. Το νησί απέχει 670 χιλιόμετρα από τα παράλια της Χιλής και όταν έγινε ο σεισμός, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, το κορίτσι ξύπνησε από τη δόνηση. Δεν ήταν ισχυρή, όπως στη Χιλή, και οι κάτοικοι δεν ανησύχησαν, όμως η Μαρτίνα αισθάνθηκε πως κάτι σοβαρό συνέβαινε. Ο πατέρας της, ένας χωροφύλακας αποσπασμένος στο νησί, προσπάθησε να την καθησυχάσει, όμως εκείνη τον παρακάλεσε να τηλεφωνήσει στον παππού της στο Βαλπαραΐσο. Κι εκείνος τους ενημέρωσε ότι ένας πολύ ισχυρός σεισμός είχε πλήξει τη Χιλή.
Η Μαρτίνα κοίταξε από το παράθυρο και είδε τις βάρκες στο λιμάνι να συγκρούονται μεταξύ τους και τη θάλασσα να φουσκώνει. Αμέσως έτρεξε στην πλατεία του χωριού και άρχισε να χτυπάει το γκονγκ που σημαίνει τους συναγερμούς. Όλοι οι κάτοικοι αναστατώθηκαν, μερικοί άρχισαν να χτυπούν τις καμπάνες. Και όλοι έμαθαν πως τα κύματα ψήλωναν και πως έπρεπε να καταφύγουν στους λόφους.
Λίγα λεπτά αργότερα, το τσουνάμι έπληξε τον Ροβινσώνα Κρούσο. Γιγάντια κύματα, ψηλότερα από τρία μέτρα, εισχώρησαν σε βάθος 300 μέτρων στο νησί αυτό (έχει έκταση μια εκατοστή τετραγωνικά χιλιόμετρα), καταστρέφοντας το λιμάνι, πλημμυρίζοντας την πλατεία, το δημαρχείο και πολλές κατοικίες. Δεν γλίτωσαν όλοι. Όταν η θάλασσα υποχώρησε, οι κάτοικοι μέτρησαν 8 νεκρούς και 13 αγνοούμενους. Το ένα τρίτο των σπιτιών καταστράφηκε πλήρως. Αν δεν ήταν η 12χρονη Μαρτίνα, οι νεκροί θα ήταν πολλοί περισσότεροι, η μικρή κοινότητα θα είχε αποδεκατιστεί.
Τα κύματα τράβηξαν το πούλμαν στη θάλασσα...
Η κυβέρνηση της Χιλής έστειλε χθες περισσότερους στρατιώτες και παρέτεινε την απαγόρευση της κυκλοφορίας στη σεισμόπληκτη Κονσεπσιόν για να αντιμετωπίσει το κύμα των λεηλασιών. Όμως αυξάνονται οι διαμαρτυρίες ότι η βοήθεια προς τους πληγέντες είναι ανεπαρκής. Ο επίσημος απολογισμός των νεκρών από τον σεισμό των 8,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε το περασμένο Σάββατο τη Χιλή έφτασε χθες τους 763. Περιλαμβάνονται σ΄ αυτούς 40 συνταξιούχοι που, όταν σημειώθηκε ο σεισμός, απολάμβαναν τις θερινές διακοπές τους σ΄ έναν καταυλισμό στο θέρετρο Πέγιουχιου. Μπήκαν σ΄ ένα πούλμαν και προσπάθησαν να απομακρυνθούν, όμως το τσουνάμι τούς πρόλαβε και τράβηξε στη θάλασσα το πούλμαν. Το βράδυ της Δευτέρας, οι πυροσβέστες είχαν βρει μόνο πέντε πτώματα.
Χθες η κυβέρνηση έστειλε και άλλους στρατιώτες στην πόλη Κονσεπσιόν για να βοηθήσουν την τοπική αστυνομία να αντιμετωπίσει τις λεηλασίες. Η πρόεδρος Μισέλ Μπατσελέτ δήλωσε πάντως ότι η τάξη αποκαταστάθηκε στην πόλη αυτή, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη της χώρας και η μεγαλύτερη στην περιοχή που επλήγη από τον σεισμό. Όμως πολλοί σεισμόπληκτοι παραπονούνται ότι η βοήθεια σε τρόφιμα και άλλα εφόδια φτάνει με πολύ αργούς ρυθμούς και ότι έχουν εκτοξευτεί στα ύψη οι τιμές ειδών βασικής κατανάλωσης, όπως το ψωμί και το γάλα. Το μεγαλύτερο μέρος της Κονσεπσιόν παρέμενε χθες χωρίς νερό και ηλεκτρικό, ενώ συνεχίζονταν οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό επιζώντων.
Τον άξονα της Γης ίσως μετατόπισε ο σεισμός στη Χιλή, υποστηρίζει η ΝΑSΑ
Ο σεισμός της Χιλής μπορεί να μετατόπισε τον άξονα της Γης και να έκανε τις ημέρες μικρότερες, σύμφωνα με επιστήμονες της ΝΑSΑ, οι οποίοι υπολόγισαν πως η ημέρα μίκρυνε εξαιτίας του σεισμού κατά 1,26 μικροδευτερόλεπτα (ένα μικροδευτερόλεπτο είναι ένα εκατομμυριοστό του δευτερολέπτου). Ένας σεισμός μπορεί να κάνει τη Γη να περιστρέφεται ταχύτερα ωθώντας μέρος της μάζας της πιο κοντά στον άξονα του πλανήτη, όπως οι παγοδρόμοι επιταχύνουν την περιστροφή τους μαζεύοντας τα χέρια κοντά στο σώμα τους.
Αντίθετα, ένας σεισμός μπορεί να επιβραδύνει την περιστροφή και να επιμηκύνει τη διάρκεια της ημέρας αν απομακρύνει μέρος της μάζας από τον άξονά της. Σύμφωνα με τον επιστήμονα της ΝΑSΑ Ρίτσαρντ Γκρος και τους συναδέλφους του, οι οποίοι χρησιμοποίησαν ένα μοντέλο ηλεκτρονικού υπολογιστή για να προσδιορίσουν πώς μπορεί να επηρέασε τη Γη ο σεισμός της 27ης Φεβρουαρίου τη Χιλή, ο άξονας του πλανήτη μετακινήθηκε κατά 8 εκατοστά. Ο μεγέθους 9,1 βαθμών σεισμός του 2004 που είχε προκαλέσει το φονικό τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό είχε μειώσει τη διάρκεια της ημέρας κατά 6,8 μικροδευτερόλεπτα. Πηγή: http://www.tanea.gr