Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

ΣΤΟΝ ΤΖΟΝ ΤΕΙΤ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ABEL

Το βραβείο Abel, θεωρούμενο ως το «Νόμπελ» των μαθηματικών, απονέμεται για το 2010 στον μαθηματικό Τζον Τέιτ για το έργο του στη θεωρία των αλγεβρικών αριθμών, η οποία βρίσκεται στην «καρδιά» της κρυπτογράφησης και της ασφάλειας των επικοινωνιών στο διαδίκτυο...

Το βραβείο, συνοδευόμενο από 1 εκατ. δολάρια, δημιουργήθηκε το 2002 και απονέμεται κάθε χρόνο από τον βασιλιά της Νορβηγίας. Η θεωρία των αριθμών, που ανάγεται στην αρχαία Ελλάδα, ασχολείται με τις ιδιότητες και τις σχέσεις μεταξύ των ακεραίων αριθμών και ο Τέιτ, ο οποίος πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκε από το πανεπιστήμιο του Τέξας, θεωρείται κορυφή μεταξύ των μαθηματικών όλου του κόσμου σε αυτόν τον τομέα.

Μεταξύ άλλων, το έργο του συνέβαλε καθοριστικά στην επίλυση ενός από τα δυσκολότερα μαθηματικά προβλήματα όλων των εποχών, του «Τελευταίου Θεωρήματος του Φερμά».

Το θεώρημα, που ταλαιπωρούσε τους μαθηματικούς επί 350 χρόνια, αποδείχτηκε τελικά το 1995 από τον Άντριου Γουάιλς του πανεπιστημίου Πρίνστον των ΗΠΑ, εν μέρει χάρη στην προηγηθείσα εργασία του Τέιτ.

Η θεωρία των αριθμών, που θεωρείτο επί χρόνια μια από τις «καθαρότερες» μορφές μαθηματικών, με μικρή σχέση με πρακτικά ζητήματα, σήμερα πια έχει γίνει ζωτική για την ασφαλή κρυπτογράφηση της μεταφοράς δεδομένων μέσου του διαδικτύου.

Χάρη στο έργο του Τέιτ, υπάρχουν πια αλγόριθμοι που μπορούν εύκολα να παράγουν σειρές αριθμών με στόχο την κρυπτογράφηση των δεδομένων.

Η ενασχόληση του Τέιτ με την θεωρία των αριθμών άρχισε ήδη από το διδακτορικό του και ακολούθησε αδιάλειπτη για τα επόμενα 60 χρόνια.

Διάφορες μαθηματικές θεωρίες φέρουν ήδη το όνομά του. Οι συνάδελφοί του μαθηματικοί δήλωσαν ότι η απονομή του βραβείου, που θα γίνει τον Μάιο στο Όσλο, αποτελεί μια δίκαιη αναγνώριση ενός μακρόχρονου έργου, σύμφωνα με το “Nature” και το “New Scientist”.

Μια μέρα, το έργο του μπορεί να οδηγήσει στην αποκάλυψη της προέλευσης και των άλλων μυστικών των «πρώτων» αριθμών, όπως επίσης στην απόδειξη της «υπόθεσης του Ρίμαν». Πηγή: http://www.enet.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com