Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΙ - ΣΩΤΗΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ

Κατά 58% μειώθηκε η κυκλοφορία στη Β. Ολγας μέσα στην τελευταία 15ετία, γεγονός που αποδίδεται από τους συγκοινωνιολόγους στις παράπλευρες... ωφέλειες της πεζοδρόμησης του άξονα Διονυσίου Αρεοπαγίτου-Αποστόλου Παύλου στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου...

Στα τέλη της δεκαετίας του '90, όταν ξεκίνησαν τα πρώτα έργα, δεν ήταν λίγοι αυτοί που προέβλεπαν μποτιλιάρισμα στους υπόλοιπους δρόμους, κυρίως στη Χαμοστέρνας. Διαψεύστηκαν, αφού αποδείχθηκε ότι οι οδηγοί επέλεξαν άλλες διαδρομές ή απλώς άφησαν το Ι.Χ. στο σπίτι τους και μετακινούνται πλέον με άλλους τρόπους.

Είναι στοιχεία που συνηγορούν υπέρ της επέκτασης του προγράμματος πεζοδρομήσεων στο κέντρο της πρωτεύουσας, το οποίο είχε παραμεληθεί τα τελευταία χρόνια. Σήμερα όμως αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για το υπουργείο Περιβάλλοντος, τον Οργανισμό Αθήνας και την Εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας (ΕΕΑΧΑ).

Η Βασ. Ολγας

Οι μετρήσεις που είχαν γίνει στα μέσα της δεκαετίας του '90 για τη Β. Ολγας έδειξαν ότι η μέση ημερήσια κυκλοφορία έφτανε τα 50.000 οχήματα. Πρόσφατες καταμετρήσεις έδειξαν ότι περιορίστηκαν στα 21.000 οχήματα, από τα οποία το 80% είναι Ι.Χ. «Η μείωση αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην πεζοδρόμηση της Διονυσίου Αρεοπαγίτου», εκτιμά ο συγκοινωνιολόγος Νίκος Βόσκογλου, από τους στενούς συνεργάτες του Αντώνη Τρίτση σε θέματα που αφορούν το τραμ και βασικός μελετητής των παρεμβάσεων της ΕΕΑΧΑ. Μικρότερη επίδραση στην αλλαγή του σκηνικού έχει η διέλευση του τραμ, αλλά και οι αλλαγές που χρειάστηκε να γίνουν στη γραμμή του τρόλεϊ, που εκτοπίστηκε στην οδό Διάκου για να μην... μπλέξουν τα εναέρια δίκτυα των δύο μέσων.

«Η πεζοδρόμηση της Βασ. Ολγας είχε αποφασιστεί από χρόνια και έχουμε μελετήσει όλες τις επιπτώσεις για όσους κινούνται προς και από το Παγκράτι», μας εξηγεί και προσθέτει ότι είναι πιθανόν να επιβαρυνθεί η οδός Ρηγίλλης και η διαδρομή Β. Σοφίας-Ριζάρη. «Οι συγκοινωνιολόγοι κάνουμε μελέτες, αλλά οι οδηγοί έχουν τη δική τους συμπεριφορά και η πράξη μάς ξεπερνά πολλές φορές», επισημαίνει ο Ν. Βόσκογλου και αποκαλύπτει ότι η κυκλοφορία μπροστά από την Πύλη του Αδριανού είναι η υψηλότερη σε όλη την κεντρική ζώνη. Από την εποχή της πρώτης κυκλοφοριακής μελέτης Σμιθ του 1963 ήταν 100.000 οχήματα και σήμερα ξεπερνούν τα 140.000.

Για την Ηρώδου Αττικού, η οποία επίσης προβλέπεται να πεζοδρομηθεί, δεν έχουν γίνει μετρήσεις. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι η κυκλοφορία είναι περιορισμένη και μπορεί να υλοποιηθεί εύκολα, ειδικά από τμήμα μετά τη Μουρούζη. Οι αλλαγές πάντως συνδέονται με τις αποφάσεις για την Ολγας.

«Η πεζοδρόμηση είναι ένα μεγάλο στοίχημα που αξίζει να μελετήσουμε και να υλοποιήσουμε αν αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που θα προκύψουν στους γύρω δρόμους», εκτιμά και δίνει έμφαση στην επέκταση της γραμμής του τραμ, υπενθυμίζοντας τη χαρακτηριστική φράση του Αντώνη Τρίτση που έλεγε πως είναι «η χρυσή αλυσίδα που συνδέει το κομπολόι» των δραστηριοτήτων του κέντρου.

Η μέση ημερήσια κυκλοφορία στην Πανεπιστημίου φτάνει τις 120.000, παρά το γεγονός ότι λειτουργούν με επιτυχία λεωφορειολωρίδες αντίθετης ροής, ενώ σε πολλά τμήματα (π.χ. μπροστά στο «Ρεξ») συχνά καταλαμβάνονται μία έως και δύο λωρίδες από παρκαρισμένα οχήματα! Πηγή: http://www.enet.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com