800.000 ΘYΜΑΤΑ ΠΑΡAΝΟΜΗΣ ΔΙΑΚIΝΗΣΗΣ ΕΤΗΣIΩΣ
Περίπου 800.000 άνθρωποι πέφτουν θύματα παράνομης διακίνησης μεταξύ χωρών κάθε χρόνο και εκατομμύρια άλλοι στο εσωτερικό των χωρών, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με επίσημη έρευνα, που δημοσιεύτηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ...
Η προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων και υιοθέτησης κοινών πρακτικών όλων των συμμετεχόντων χωρών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης διακίνησης και εκμετάλλευσης παιδιών και γυναικών ήταν το αντικείμενο του συνεδρίου του ΟΗΕ με θέμα «Πρόληψη, Δίωξη και Προστασία: θέματα παράνομης διακίνησης παιδιών και γυναικών», που έγινε πριν από λίγες ημέρες στις ΗΠΑ.
Στο συνέδριο συμμετείχε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» - Εθελοντικός Οργανισμός για τα Παιδιά, ως συνεργαζόμενος φορέας στο DPI των Ηνωμένων Εθνών και ως ΜΚΟ με ειδικό συμβουλευτικό καθεστώς στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο των ΗΕ (ECOSOC).
Η εκπρόσωπος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και υπεύθυνη του Εθνικού Κέντρου για τα Εξαφανισμένα, Κακοποιημένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά, Μάχη Λαζαρίδου αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται στην Ευρώπη, τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης, όσο και άλλων περιφερειακών σχηματισμών, προς την κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος.
Παράλληλα επεσήμανε τους ανασταλτικούς παράγοντες και τα δυσεπίλυτα νομικά ζητήματα, όπως η νόμιμη κηδεμονία παιδιών – θυμάτων παράνομης διακίνησης και κακοποίησης, η δυσκολία εντοπισμού οικογενειών ανήλικων θυμάτων, η έλλειψη παροχής νομικής βοήθειας, η μη υποχρεωτική εφαρμογή σημαντικών οδηγιών του Συμβουλίου της ΕΕ (πχ. 2004/81/ΕΚ) από όλα τα κράτη - μέλη.
Η κ. Λαζαρίδου τόνισε ότι απαιτείται μια σειρά συντονισμένων ενεργειών για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης παιδιών και γυναικών, όπως: Η συνεργασία κρατικών αρχών και φορέων σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο. Η συλλογή, επεξεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών των κρατών.
Η αποτελεσματική παροχή νομικής βοήθειας σε ανήλικα θύματα και γυναίκες. Η ευελιξία εθνικών συστημάτων και μηχανισμών και η άμεση ανταπόκρισή τους στα νέα δεδομένα.
Η αφύπνιση των πολιτών και η εκπαίδευση παιδιών και ενηλίκων για τα δικαιώματά τους.
Στο πάνελ των ομιλητών συμμετείχαν ακόμη:
*η ειδικός σε θέματα πρόληψης εγκλημάτων από το Τμήμα Καταπολέμησης της Παράνομης Διακίνησης Προσώπων και Λαθρομεταναστών του Γραφείου για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα των Ηνωμένων Εθνών στη Βιέννη, Alexia Taveau
*ο συγγραφέας του βιβλίου «Sex Trafficking: Inside the Business of Modern Slavery» και πρώτος υπότροφος στο θέμα της παράνομης διακίνησης προσώπων στο Kennedy School of Government του Πανεπιστημίου Harvard, Siddharth Kara και
*η κοινωνική λειτουργός με μακρόχρονη εμπειρία στην παροχή βοήθειας σε θύματα λαθρεμπορίας προσώπων, μέλος των δικτύων Safe Horizon, Freedom Network και New York Anti-trafficking Network, Fiona Mason.
Συντονίστρια της συζήτησης ήταν η ελληνικής καταγωγής Maria Luisa-Chavez, επικεφαλής σχέσεων με ΜΚΟ του Τμήματος Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών. Πηγή: http://www.cosmo.gr