ΟΜΟΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ SIEMENS
Ομοφώνως η Ολομέλεια της Βουλής αποδέχθηκε χωρίς ψηφοφορία τη συγκρότηση της δεύτερης εξεταστικής επιτροπής, για τη διερεύνηση της υπόθεσης Siemens. Η επιτροπή θα είναι 19μελής, όπως κι η προηγούμενη για την υπόθεση του Βατοπεδίου και θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της στις 17 Μαρτίου...
Ηταν μια κοινοβουλευτική συζήτηση στην οποία κυριάρχησε η πολιτική αντιπαράθεση, αν και κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους και σ’ αυτό συνέτεινε το γεγονός ότι τα κόμματα από διαφορετικές αφετηρίες αποδέχθηκαν τη συγκρότηση εξεταστικής για την υπόθεση.
Μιλώντας ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης τόνισε ότι η Δημοκρατία δεν μπορεί να προσπεράσει υποθέσεις που την αναιρούν, υπογραμμίζοντας ότι η διαφθορά θα πρέπει να χτυπηθεί στη ρίζα της. Η διαφάνεια και η κάθαρση συνιστούν προτεραιότητα για το ΠΑΣΟΚ και για την εθνική μας αξιοπιστία, πρόσθεσε. Ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι πρέπει να δοθεί μάχη για τη διεθνή μας υπόληψη και όχι να εξελιχθεί σε μάχη εντυπώσεων.
Η υπόθεση Siemens, είπε, έχει προκαλέσει κάθαρση σε πολλές χώρες: «Δεν θα πρέπει και εδώ; Πώς θα πείσουμε αν δεν ματώσουμε; Το ποτήρι αυτό πρέπει να το πιούμε νηφάλια, αλλά αποφασιστικά με στόχο την αξιοπιστία και την υπόληψη της ίδιας της χώρας»
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης εξέφρασε τη διαφωνία του κόμματός του με το σκεπτικό της πρότασης του ΠΑΣΟΚ ότι δεν υπήρξε επί ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης αποτελεσματική δικαστική έρευνα, λόγω κυβερνητικών παρεμβάσεων και χειραγώγησης.
Ο ίδιος είπε ότι η έρευνα θα πρέπει να αρχίσει από το 1990 και τις πρώτες προμήθειες ψηφιακών κέντρων από τη Siemens. Κι ακόμη να εξετάσει τις προγραμματικές συμφωνίες του ΠΑΣΟΚ του 1997, αλλά και τις διαδικασίες προμήθειας του συστήματος ασφάλειας των ολυμπιακών αγώνων C4I. Tαυτόχρονα ο κ.Κεφαλογιάννης παραδέχθηκε τη ροή πολιτικού χρήματος, επικαλούμενος τη σχετική δήλωση του Θόδωρου Τσουκάτου για το 1 εκατ. μάρκα πού πήρε από την εταιρεία.
Νωρίτερα στην αρχή της συζήτησης ο βασικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Παντελής Οικονόμου ανέβασε το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης εμπλέκοντας το όνομα του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Ο Π. Οικονόμου υπογράμμισε ότι σκοπούμενο της εξεταστικής είναι η εξεύρεση της αλήθειας χωρίς πρόθεση προβολής δευτερευουσών πτυχών μέσα από μεγεθυντικούς καθρέφτες: «Να διερευνήσουμε την αλήθεια κι όχι να αφήσουμε να εκτοξεύεται λάσπη επί δικαίων και αδίκων», είπε.
Ενδεικτικά μάλιστα στοιχεία προς διερεύνηση ο κ. Οικονόμου ανέφερε την συνολική συμπεριφορά του ανακριτού Ν. Ζαγοριανού, αλλά και την ευχαριστήρια επιστολή του Κ. Καραμανλή στο Μ.Χριστοφοράκο που είδε το φως της δημοσιότητας: «Πόσο τυπική ήταν; Επ’ αυτού είμαι βέβαιος ότι έχει τη βούληση και κάθε δυνατότητα να μας διαφωτίσει ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός».
Απαντώντας ως βασικός εισηγητής της ΝΔ ο Προκόπης Παυλόπουλος επέμεινε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν πήρε το μάθημά του», αλλά προσέθεσε ότι «δεν θα κρύψουμε τίποτε, θα υπάρξει φως παντού, αλλά προειδοποιούμε ότι τα πλήρη στοιχεία δεν θα τα καλύψουν κραυγές και ψίθυροι γύρω από ευχαριστήριες επιστολές και ασημαντότητες και ψεύτικες μαρτυρίες για να αποδοθούν ευθύνες στον πρώην πρωθυπουργό, όπως έγινε και στην υπόθεση Βατοπεδίου».
Δεν θα ανεχθούμε, συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος, επιμερισμό ευθυνών και εξισορρόπηση πραγμάτων και δεν θα ανεχτούμε τη χρησιμοποίηση τυπικών στοιχείων για να γίνουν δούρειος ίππος για τα επικοινωνιακά παιχνίδια κάποιων. Δεν θα τα συμψηφίσουμε για να καύφθεί το αμήχανο ΠΑΣΟΚ, όταν είναι διαπιστωμένο και επιβεβαιωμένο το 1εκατ. που δόθηκε στον κ. Τσουκάτο».
Παρεμβαίνοντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής διερωτήθηκε γιατί τόσα χρόνια ηρνείτο η ΝΔ τις προτάσεις που κατέθετε το ΠΑΣΟΚ για διερεύνηση της υπόθεσης Siemens και προσέθεσε ότι η σύστασή της συνιστά πράξη ευθύνης και διαφάνειας, αφού «δεν υπάρχει το δικαίωμα, με πράξεις και παραλείψεις, να εγκλωβιστουν η Δικαιοσύνη και η Βουλή, οι οποίες εξευτελίστηκαν σε καθεστώς ανυποληψίας», ενώ προσδιόρισε ότι δεν ομιλεί για το σύνολο της Δικαιοσύνης, αλλά για «μία μικρή μειοψηφία που χειραγωγήθηκε».
Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επιχειρεί να στρέψει την υπόθεση στο παρελθόν, αποπροσανατολίζοντας από τη διερεύνηση αυτής της μεγάλης υπόθεσης. Για μας, είπε ο κ. Παπουτσής, η κυβέρνηση Σημίτη με αυστηρή εντολή ακολούθησε απολύτως νόμιμες διαδικασίες για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.
Πέρα, όμως, από την επιδιωκόμενη κάθαρση θα πρέπει, κατέληξε, να προχωρήσουμε σε θεσμική θωράκιση της χώρας, ώστε να μην ξανασυμβούν παρόμοια σκάνδαλα στο μέλλον. Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη έκανε λόγο «για στημένη υπόθεση από το ΠΑΣΟΚ, για να πληγούν ανεπανόρθωτα οι πρώην πρόεδροι της ΝΔ και πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Κωνσταντίνος Μητσοτάκης».
Χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ εξέφρασε τη θέση του ότι το κόμμα του θα συμμετάσχει στην εξεταστική, διαφωνεί όμως με την χρονική στιγμή, αλλά διαφωνεί και «με τη μεθόδευση από αυτό πού έρχεται και θέλει ταπεινωμένους και καταρρακωμένους τους πρώην ηγέτες της ΝΔ».
Επίσης είπε ότι δεν θεωρεί τυχαία τη δημοσιοποίηση της επιστολής Καραμανλή, ούτε τηλεοπτικές εκπομπές που διαστρέβλωσαν την πραγματικότητα: «Εμείς δεν θα συμπράξουμε σε αυτό για να διευκολύνουμε το παιχνίδι του ΠΑΣΟΚ», είπε. Ετοιμαστείτε για την εξόδιο ακολουθία του κ.Καραμανλή. Θα λουστείτε αυτά που σας ετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ, είπε κλείνοντας ο κ. Καρατζαφέρης.
«Για έναν ηγέτη, όπως ο Καραμανλής, δεν χρειάζεται να φοβάστε τίποτε. Η παράταξή του τον τιμά και ξέρει πώς θα τον υπερασπιστεί, αν και δεν θα χρειαστεί», απάντησε παρεμβαίνοντας ο Προκόπης Παυλόπουλος.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής μιλώντας για τη υπόθεση Siemens είπε ότι για το κόμμα του ισχύει ότι καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται. Τόνισε ότι πολλών αποκαλύψεων παρόμοιων με της γερμανικής εταιρίας προηγήθηκε οξύτατος ανταγωνισμός πολυεθνικών και μονοπωλιακών ομίλων.
Ο αγορητής του ΚΚΕ Αθανάσιος Παφίλης τόνισε ότι το κόμμα του δεν υποτιμά τις ευθύνες κομμάτων και προσώπων, ή τις χρηματοδοτήσεις που δόθηκαν από τη Siemens κάτω από το τραπέζι, πλην, όμως, «κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης μίλησε για εξαιρετική καθυστέρηση στη διερεύνηση της υπόθεσης με αποτέλεσμα να είναι πολύ μικρά τα περιθώρια ώστε να βγάλει κάτι επιπλέον ο κοινοβουλευτικός έλεγχος.
Αλλά και ο αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρος Δρίτσας υποστήριξε ότι πράγματι θα πρέπει να διερευνηθούν οι παρεμβάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη, καθώς και η ουσιαστική κατάργηση της Αρχής κατά του Βρώμικου Χρήματος. Τόνισε δε ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ με τον τρόπο αυτό, μένει στις ευθύνες μόνον της ΝΔ, χωρίς τίποτε να αναφέρει για τις ευθύνες του σήμερα κυβερνώντος κόμματος. Πηγή: http://www.kathimerini.gr