Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

ΓΙΑΤΡΕΥΟΝΤΑΣ ΤΑ PIXEL ΤΗΣ ΟΘΟΝΗΣ

Δεν είναι λίγες οι φορές που τα LCD μόνιτορ που τόσο πολύ μας έχουν ενθουσιάσει με την εμφάνισή τους, παρουσιάζουν κάποιες κουκκίδες με χρωματικές αλλοιώσεις ή ακόμα και κάποιες εντελώς σκοτεινές. Αυτές λέγονται αλλιώς «παιδικές ασθένειες» μιας τεχνολογίας που ακόμα και σήμερα συνεχίζει να αναπτύσσεται...

Βεβαίως, όσο αυτή η τεχνολογία προχωρά τόσο τέτοιου είδους προβλήματα ελαχιστοποιούνται, με αποτέλεσμα σήμερα να βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να υπάρχουν κατασκευαστές τέτοιων μόνιτορ, που εγγυώνται μηδενικά προβληματικά pixel από την κατασκευή. Και λέμε από την κατασκευή, γιατί ανάλογα με την ποιότητα κατασκευής πολλές εταιρείες δικαιολογούν έναν αριθμό προβληματικών pixel από την κατασκευή, που μπορεί να φτάσουν και τα δέκα.

Παρόλα αυτά η κατάσταση δεν είναι όσο τραγική ακούγεται και τις περισσότερες φορές τα προβληματικά pixel δεν γίνονται αντιληπτά, ενώ δεν μας δημιουργούν και ιδιαίτερο πρόβλημα. Ακόμα και έτσι όμως να είναι, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες μπορούμε να επέμβουμε και να γιατρέψουμε τα ελαττωματικά pixel της οθόνης μας.

Ο τύπος του προβλήματος
Καταρχήν ξεκινάμε προσδιορίζοντας το ελάττωμα. Το κάθε pixel οθόνης αποτελείται από τρία μικρότερα pixel που εκπέμπουν κόκκινο, πράσινο και μπλε χρώμα. Ανάλογα με την ένταση που λειτουργούν αυτά τα μικρότερα pixel και το συνδυασμό τους, δημιουργούν και το ανάλογο χρώμα. Δουλεύοντας και τα τρία στη μέγιστη ένταση, το χρώμα που παράγουν είναι το λευκό. Στην αντίθετη περίπτωση η κουκκίδα παρουσιάζεται μαύρη.

Οταν παρατηρήσουμε στην οθόνη μας μία κουκκίδα, η οποία παραμένει λευκή, τότε αυτή η κουκίδα ονομάζεται ζεστή κουκκίδα ή hot pixel και σημαίνει ότι οι τρεις μικροκουκκίδες έχουν κολλήσει στη μέγιστη ένταση.

Μία δεύτερη περίπτωση είναι όταν η κουκκίδα εμφανίζει συνεχόμενα κάποιο χρώμα, κόκκινο ή μπλε για παράδειγμα. Τότε το πρόβλημα εντοπίζεται σε μία ή σε δύο από τις μικροκουκκίδες του pixel που υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν καθόλου. Σε αυτήν την περίπτωση έχουμε να κάνουμε με κολλημένη κουκκίδα ή αλλιώς stuck pixel.

Η τρίτη περίπτωση είναι όταν έχουμε κουκκίδες στην οθόνη μας που εμφανίζονται μαύρες. Αυτό σημαίνει ότι κανένα από τα τρία χρώματα δεν εκπέμπεται και τότε αυτή η κουκκίδα ονομάζεται νεκρή (dead pixel). Και οι τρεις αυτές κατηγορίες σφάλματος των pixel οφείλονται συνήθως σε ελάττωμα κατά τη διάρκεια κατασκευής.

Οσον αφορά μάλιστα τα νεκρά pixel αυτά δεν επιδέχονται διόρθωσης και στην περίπτωση που είναι περισσότερα από αυτά που δίνει στις προδιαγραφές του ο κατασκευαστής τότε είναι καλύτερο να επιστρέψετε την οθόνη στο κατάστημα για αλλαγή. Για τις άλλες δύο κατηγορίες όμως, υπάρχει ελπίδα.

Παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια μας
Στο διαδίκτυο υπάρχουν διαθέσιμα προγράμματα που μπορούν να διορθώσουν σε κάποιες περιπτώσεις το πρόβλημα για την περίπτωση των stuck ή hot pixel. Τα προγράμματα αυτά αναλαμβάνουν να εμφανίσουν στην οθόνη μία σειρά από εικόνες διαφορετικής έντασης όσον αφορά τη φωτεινότητα, το χρώμα και την αντίθεση προσπαθώντας να ξεκολλήσουν και να επαναφέρουν τη λειτουργία των κουκκίδων.

Ο δεύτερος τρόπος για την επαναφορά της λειτουργίας των προβληματικών pixel είναι η ελαφριά πίεση με το δάχτυλο ή με κάποιο λαστιχένιο αντικείμενο (γόμα) της προβληματικής περιοχής. Με την πίεση το υλικό που υπάρχει στους κρυστάλλους της οθόνης μετακινείται και μπορεί με αυτόν τον τρόπο να επανέλθει η λειτουργία. Αυτός ο τρόπος όμως, απαιτεί εξαιρετική προσοχή για τον κίνδυνο να δημιουργηθούν περισσότερα προβληματικά pixel στη συγκεκριμένη ή και σε γειτονική περιοχή και καλό θα είναι να αποφεύγεται, ή να χρησιμοποιείται μόνο ως τελευταία λύση. Και φυσικά δεν εγγυάται κανείς πως θα διορθωθεί το πρόβλημα.

Δύο από τα προγράμματα που χρησιμοποιούνται για την επιδιόρθωση των κουκκίδων και που μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο είναι τα UDPixel και Jscreen Fix.

UDPixel
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα φωτίζει την οθόνη προκειμένου να εντοπίσουμε το είδος του προβλήματος. Αφού γίνει αυτό, δηλώνουμε το μέγεθος της περιοχής που θέλουμε να διορθώσουμε και τον αριθμό από «φλασιές» που θα δημιουργήσει στο πρόγραμμα και πατάμε την έναρξη.

Jscreen Fix
Το δεύτερο πρόγραμμα λειτουργεί με πιο απλό τρόπο. Ανοίγει σαν παράθυρο του internet explorer και απαιτεί περιβάλλον Java για να λειτουργήσει. Μόλις ξεκινήσει η διαδικασία πατάμε το F11, για να ανοίξει το παράθυρο σε όλο το εμβαδό της οθόνης μας και το αφήνουμε να τρέξει την εφαρμογή για τουλάχιστον μία ώρα πριν ελέγξουμε το αποτέλεσμα. Πηγή: http://www.techpress.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com