EΓΓΡΑΦΟ - ΒΟΜΒΑ: ΟΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ ΤΟ ΠΣΑ
Νέα, ακόμη σκληρότερα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος ζητά από την Ελλάδα με έγγραφό της η Κομισιόν, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ (30/01). Όπως προκύπτει από το "έγγραφο – βόμβα", οι Βρυξέλλες ζητούν μεταξύ άλλων, μείωση μισθών και περικοπή επιδομάτων στο Δημόσιο, πάγωμα των προσλήψεων το 2010 και μείωση των μεγαλύτερων συντάξεων, ενώ δίνουν προθεσμία 60 ημερών για την εφαρμογή των μέτρων...
Με την απόφασή τους αυτή, οι Βρυξέλλες ουσιαστικά απορρίπτουν το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που υπέβαλε το οικονομικό επιτελείο, κρίνοντάς το ανεπαρκές για τη μείωση του ελλείμματος.
Οι εντολές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ανακοινωθούν επισήμως την Τετάρτη (3 Φεβρουαρίου) και πρόκειται να υιοθετηθούν από το ΕCΟFΙΝ που θα πραγματοποιηθεί στις 15 του ερχόμενου μήνα, στο πλαίσιο της υπαγωγής της Ελλάδας στο τρίτο στάδιο της επιτήρησης.
Οι Βρυξέλλες θέτουν τέσσερις στόχους τους οποίους η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει:
1. Η Ελλάδα πρέπει να εξέλθει από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος το αργότερο μέχρι τη λήξη του 2012.
2. Η προσαρμογή θα γίνει μέσω της μείωσης τουλάχιστον κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ το 2010 και το 2011 και τουλάχιστον 2,5% το 2012.
3. Η προσαρμογή για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος θα περιλαμβάνει ετήσια διαρθρωτική προσαρμογή που οδηγεί σε ονομαστικό έλλειμμα που δεν ξεπερνά τα 21,270 δισ. ευρώ το 2010, τα 14,170 δισ. ευρώ το 2011 και τα 7,360 δισ. το 2012.
4. Η προσαρμογή για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος θα περιλαμβάνει διαρθρωτική προσαρμογή που θα οδηγεί σε ετήσια μεταβολή στο συνολικό χρέος που δεν θα υπερβαίνει τα 22,240 δισ. ευρώ το 2010, τα 11,320 δισ. το 2011 και τα 4,510 δισ. το 2012.
Μέχρι 15 Μαΐου οι περικοπές
Μέχρι τις 15 Μαΐου η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει εφαρμόσει μια σειρά πρόσθετων μέτρων κυρίως στον τομέα των δαπανών, αλλά και των εσόδων.
Μεταξύ αυτών:
Δημιουργία αποθεματικού από τις περικοπές των δαπανών του προϋπολογισμού κατά 10%.
Μείωση του μισθολογικού κόστους, μέσω της μείωσης των μέσων μισθών στο Δημόσιο, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την αυτοδιοίκηση και εφαρμογή περικοπών στην απασχόληση.
Ζητούν να μη γίνει καμιά νέα πρόσληψη το 2010, αλλά και να καταργηθούν οι κενές θέσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, περιλαμβανομένων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
Τονίζεται δε, ότι δεν πρέπει να αντικατασταθούν οι μόνιμοι υπάλληλοι που συνταξιοδοτούνται.
Υιοθέτηση περικοπών του ανώτατου ορίου των συντάξεων. Επίσης, μέτρα περιορισμού των επικουρικών συντάξεων, όπως και άλλων πρόσθετων παροχών για τους ασφαλισμένους.
Στη διάρκεια του 2010, η Ελλάδα οφείλει επίσης να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.
Επίσης, ζητείται η «εκλογίκευση» του συστήματος ειδικών επιδομάτων των χαμηλοσυνταξιούχων (όπως το ΕΚΑΣ).
Εισαγωγή προείσπραξης φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Αύξηση της φορολογίας στα αλκοολούχα ποτά και τα τσιγάρα σε σύγκριση με τον φόρο που ίσχυε στις 31 Δεκεμβρίου 2009- έχει ήδη υιοθετηθεί από την κυβέρνηση.
Επιβολή μόνιμων προστίμων και τελών σε όλα τα ακίνητα με πολεοδομικές παραβάσεις και αύξηση της φορολογίας επί του συνόλου των ακινήτων.
Κατάργηση όλων των εξαιρέσεων και αυτοτελούς φορολόγησης στο φορολογικό σύστημα- σε αντίθεση με τα όσα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα με τους στρατιωτικούς.
Η αντίδραση του Υπουργείου : "Δεν τίθεται ζήτημα απόρριψης του Προγράμματος"
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως έχει ήδη γίνει σαφές από δημόσιες δηλώσεις του αρμοδίου επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια, στηρίζει το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και προφανώς δεν τίθεται κανένα ζήτημα "απόρριψης"», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας.
Άλλωστε, όπως προστίθεται στην ανακοίνωση, «η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα δημοσιοποιηθεί την Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, ενώ το έγγραφο, στο οποίο αναφέρεται το δημοσίευμα της εφημερίδας παραθέτει μέτρα που είναι ήδη γνωστά και περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Πηγή: http://www.cosmo.gr