Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

ΜΟΛΥΣΜΕΝΑ ΤΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΝΕΡΑ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Επικίνδυνο λόγω νιτρορρύπανσης είναι το νερό από τις γεωτρήσεις σε Μεσόγεια και Θεσσαλία, Κωπαΐδα, Αργολίδα, λεκάνη Πηνειού, κάμπο Θεσσαλονίκη, λεκάνη Στρυμόνα και πεδιάδα Άρτας. Οι περιοχές αυτές έχουν πλέον χαρακτηριστεί ευπρόσβλητες ζώνες...

Το 42% από τα 418 σημεία δειγματοληψίας για τα υπόγεια νερά στην Ελλάδα, εμφανίζει συγκέντρωση νιτρικών που ξεπερνά τα 50 mg ανά λίτρο, ποσότητα που αποτελεί το αποδεκτό όριο. Εκτός αυτού, για τα μικρά παιδιά το όριο είναι 12 mg ανά λίτρο.

Η νιτρορρύπανση προκαλείται από την απόρριψη στο υδάτινο περιβάλλον αζωτούχων ενώσεων από τα λιπάσματα που χρησιμοποιούνται σε γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, «οι αυξημένες ποσότητες νιτρικών στον ανθρώπινο οργανισμό μπορεί να αποβούν επικίνδυνες και να προκαλέσουν από σύνδρομο κυάνωσης στα βρέφη μέχρι και καρκίνο τού στομάχου».

Ο ειδικός γραμματέας της Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων Ανδρέας Ανδρεαδάκης δήλωσε σχετικά στην εφημερίδα «Τα Νέα»: « Από τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν έχει σημειωθεί η επιθυμητή βελτίωση ως προς την κατάσταση των υδάτων που έχουν επιβαρυνθεί με νιτρικά. Έτσι, πλέον θα εξετάσουμε τη δυνατότητα ένταξης νέων περιοχών στον κατάλογο των ευπρόσβλητων ζωνών, ενώ τα προγράμματα νιτρορρύπανσης γεωργικής προέλευσης θα τροποποιηθούν στο πλαίσιο των υπό διαμόρφωση σχεδίων διαχείρισης» ενώ τονίζει ότι η συγκέντρωση νιτρικών λειτουργεί σωρευτικά και είναι παρά πολύ δύσκολη η αντιμετώπιση του προβλήματος που δημιουργείται.

O επίκουρος καθηγητής Βιολογικής Γεωργίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Δημήτρης Μπιλάλης δηλώνει στην ίδια εφημερίδα: «η στροφή προς τη βιολογική γεωργία όπου απαγορεύεται η χρήση συνθετικών χημικών λιπασμάτων, μπορεί να συμβάλει στην “απονιτροποίηση” μιας γεωργικής περιοχής. Σήμερα, οι αγρότες που χρησιμοποιούν λιγότερα από τα συνιστώμενα λιπάσματα και συμμετέχουν στο πρόγραμμα απονιτροποίησης επιδοτούνται με 50 ευρώ το στρέμμα. Είναι ωστόσο οξύμωρο να επιδοτείται αυτός που προκάλεσε το πρόβλημα».

Και διαρροές από βόθρους

Ο ομότιμος καθηγητής Τεχνικής Γεωλογίας και Υδρογεωλογίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Γιάννης Κουμαντάκης, διευκρινίζει ότι τα λιπάσματα δεν είναι η μοναδική πηγή πρόκλησης της νιτρορρύπανσης, αφού «σχεδόν σε όλο το Λεκανοπέδιο έχουν ρυπανθεί οι γεωτρήσεις και τα πηγάδια από τις διαρροές στους βόθρους και το αποχετευτικό δίκτυο. Σε έρευνα που πραγματοποιήσαμε το 2001 στον Κάμπο της Αναβύσσου και τη Βάρη παρατηρήσαμε συγκεντρώσεις σε νιτρικά πάνω από το επιτρεπόμενο όριο στα περισσότερα σημεία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για πόση τα νερά που προέρχονται από αυτές τις γεωτρήσεις».

«Τα Μεσόγεια και το 90% της Ανατολικής Αττικής δεν διαθέτουν αποχετευτικό δίκτυο» τονίζει ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λεωνίδας Κουρής. «Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι όλες οι γεωτρήσεις στα Μεσόγεια έχουν αχρηστευτεί αφού δεν μπορείς να πιεις νερό από αυτές, κυρίως λόγω των διαρροών από τους απορροφητικούς βόθρους και των λιπασμάτων που χρησιμοποιούνται στις εναπομείνασες γεωργικές περιοχές».

«Στις γεωτρήσεις που υπάρχουν στην περιοχή μας παρατηρούνται υψηλές συγκεντρώσεις σε νιτρικά και χλωριόντα, κυρίως εξαιτίας των λιπασμάτων αλλά και των διαρροών από τους απορροφητικούς βόθρους», λέει στην ίδια εφημερίδα ο δήμαρχος Βάρης Παναγιώτης Καπετανέας. «Προσπαθούμε όσο γίνεται να περιορίσουμε τις γεωτρήσεις, αλλά σήμερα το νερό από αυτές το χρησιμοποιούμε για να ποτίζουμε το πράσινο της πόλης. Είναι μια “σολομώντεια” λύση γιατί δεν έχουμε τα απαραίτητα κονδύλια για να πληρώσουμε το νερό της ΕΥΔΑΠ». Πηγή: http://www.tvxs.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com