ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΔΟΜΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Αποφασισμένος να προχωρήσει στα μέτρα που απαιτούνται για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε από το Νταβός την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, ενώ στις διεθνείς αγορές πληθαίνουν τα σενάρια για ευρωπαϊκό «σχέδιο διάσωσης» της Ελλάδας...
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε την Παρασκευή, για μία ώρα περίπου, με ομάδα 25 διευθυντών και στελεχών ξένων εφημερίδων. Από την πλευρά της κυβέρνησης η συζήτηση χαρακτηρίστηκε «πολύ καλή» και η ελληνική πλευρά εξέφρασε την ικανοποίησή της για την «κατανόηση», όπως λέει, που έδειξαν οι ξένοι δημοσιογράφοι, στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να αντιστρέψει το κλίμα που υπάρχει σε βάρος της χώρας και στην εφαρμογή του προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
«Η Ελλάδα είναι σε μία κατάσταση στην οποία πρέπει να πάρουμε πολύ σκληρά μέτρα και να προχωρήσουμε σε δομικές αλλαγές στη χώρα μας. Εγώ ο ίδιος ήμουν πολύ ειλικρινής σχετικά με το πρόβλημα που έχουμε, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα και καταβάλλοντας πολύ αποφασιστικές προσπάθειες» τόνισε ο κ. Παπανδρέου.
«Πρέπει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη. Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε το Πρόγραμμα» Σταθερότητας, σημείωσε.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο βοήθειας από την ΕΕ, είπε: «Το να συζητά κανείς για θεωρητικές πιθανότητες θα μπορούσε να καταλήξει να γίνει αυτοεπαληθευόμενη προφητεία. Υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τηρήσουμε, που αφορούν την πειθαρχία στην ΕΕ [...] Το να τακτοποιήσουμε το σπίτι μας έχει να κάνει με το να εξασφαλίσουμε ότι τα χρήματα που έχουμε πηγαίνουν στο σωστό μέρος».
Σε ερώτηση για το πως η κυβέρνηση θα αποφύγει τις διαδηλώσεις και τις αναταραχές, δεδομένων των κοινωνικών αντιδράσεων στο εσωτερικό της χώρας, είπε:
«Οι αναταραχές που είχαμε πέρυσι ήταν στο αποκορύφωμα των σκανδάλων της πολιτικής μας ζωής. Αυτό που ανακτήσαμε ήταν μια αίσθηση νομιμότητας. Υπάρχει σημαντική στήριξη για εμάς ακόμα και από τη νεότερη γενιά. Οτιδήποτε κάνουμε πρέπει να θεωρηθεί δίκαιο. Ίσως είναι επώδυνο, αλλά όλοι επωμιζόμαστε το βάρος» υπογράμμισε.
Μπαράζ συνεντεύξεων
Εξάλλου, σε ερώτηση του CNN για το αν η Ελλάδα θα ζητήσει επιπλέον βοήθεια -όπως αναμένει το ΔΝΤ- ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «με την αξιοπιστία που έχουμε, με το πρόγραμμά μας, που αποτελεί συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πλαίσιο, θα έχουμε μία σταθερή έγκριση από την Επιτροπή».
Ο πρωθυπουργός μίλησε και σε δημοσιογράφο του Reuters, ο οποίος τον ρώτησε αν η Ελλάδα θα χρειαστεί βοήθεια.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η χώρα έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τις αγορές, ενώ διέψευσε για μια ακόμα φορά το θέμα που δημιουργήθηκε με τους Κινέζους επενδυτές.
Ο κ. Παπανδρέου διέψευσε επίσης και τις φήμες ότι ήλθε σε επαφή με τον Ν.Σαρκοζί και την Ανγκελα Μέρκελ.
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε επίσης ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την ευρωζώνη. «Το να είμαστε εντός ευρωζώνης έχει κάποιες δυσκολίες, γιατί πρέπει να είμαστε πειθαρχημένοι. Αλλά αυτό αποσκοπούμε. Να είμαστε πειθαρχημένοι, να αναδιαρθρώσουμε την οικονομία μας. Έχουμε λάβει εντολή αλλαγής. Έχω λάβει προσωπικά εντολή αλλαγής από τον ελληνικό λαό, ο οποίος και πιστεύει, ότι είμαστε αποφασισμένοι. Και πράγματι είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε αυτές τις αλλαγές.»
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου ανέφερε, μεταξύ άλλων:
«Η μείωση του ελλείμματος ενισχύει την ανάπτυξη. Ενώ η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει [...] η Ελλάδα βασίζεται σημαντικά στον τουρισμό και την ναυτιλία, που αναπτύσσονται. Το είδος των περικοπών που εφαρμόζουμε δεν είναι περικοπές σε δραστηριότητες που θα έπληταν την ανάπτυξη» είπε και συμπλήρωσε:
«Όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν hedge funds που πιέζουν την αγορά, δεν είναι ιδιαίτερα σκόπιμο για εμάς να τους δαχτυλοδείχνουμε, ουσιαστικά πρέπει να μειώσουμε το έλλειμμα με γρήγορο και ομαλό τρόπο. Θα ήταν καταστροφικό να ήμασταν εκτός ευρωζώνης με τα προβλήματα που έχουμε σήμερα».
Σημειώνεται ότι την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υιοθετήσει τη γνωμοδότησή της προς το Συμβούλιο υπουργών επί του ελληνικού Προγράμματος Σταθερότητας.
Τετ-α-τετ με τον Ν.Ρουμπίνι
Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών είχαν το απόγευμα τυχαία συνάντηση με τον γνωστό οικονομολόγο Νουριέλ Ρουμπίνι στους διαδρόμους του Φόρουμ του Νταβός. Ο κ. Ρουμπίνι είχε δηλώσει πρόσφατα ότι η Ελλάδα «είναι ήδη χρεοκοπημένη».
Με αφορμή αυτή τη δήλωσή του, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε εξηγήσεις για τα όσα έγραψε και είπε ο οικονομολόγος και ο κ. Ρουμπίνι απάντησε ότι δεν εγνώριζε ότι δεν ισχύουν τα περί δανείου της Ελλάδας από την Κίνα.
Ο πρωθυπουργός παρατήρησε στον κ. Ρουμπίνι ότι καλό θα ήταν την επόμενη φορά που θα γράψει κάτι να ρωτήσει για το τι ακριβώς ισχύει.
Η σύντομη συνομιλία κατέληξε με τον κ. Ρουμπίνι να εκφράζει τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη του προς τις προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα.
Ικανοποίηση για τις επαφές
Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της «μάχης» -όπως είπε- που δόθηκε επί διήμερο στο Νταβός, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μετά τη λήξη των εργασιών του 40ού Φόρουμ.
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του, σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, όπου έχει τρωθεί ουσιαστικά η αξιοπιστία της, δώσαμε σκληρή μάχη επί δύο ημέρες για να περάσουμε ένα θετικό μήνυμα για την ανασυγκρότηση της οικονομίας και των θεσμών, για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.
Ο στόχος όπως σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, είναι να προστατευθεί ο μέσος Ελληνας, στον οποίο θέλουμε να δώσουμε προοπτική, γιατί δεν πρέπει να πληρώσει εκείνος τα λάθη που έκαναν άλλοι.
Το διήμερο αυτό, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, κάναμε ένα πρώτο θετικό βήμα για όλα αυτά.
Μήνυμα στήριξης από Κομισιόν και ΟΟΣΑ
Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις στήριξης της ελληνικής οικονομίας προχώρησαν την Παρασκευή, η Κομισιόν ο ΟΟΣΑ, αλλά και η γερμανική κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να περιοριστούν οι πιέσεις που εκδηλώνονται στα ελληνικά ομόλογα.
Ο επίτροπος Αλμούνια διέψευσε τα σενάρια περί σχεδίου στήριξης, λέγοντας ότι η ΕΕ δεν έχει «σχέδιο Β'» για την Ελλάδα και παράλληλα τόνισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει ή να φύγει από την ευρωζώνη.
«Έχω πλήρη εμπιστοσύνη πως η σημερινή νευρικότητα σχετικά με την ελληνική οικονομία και τα δημοσιονομικά θα εξαφανιστεί σταδιακά, από την στιγμή που θα κάνουμε ξεκάθαρες συστάσεις. Θα ασκήσουμε πίεση και παράλληλα οι ελληνικές αρχές θα αποδεχθούν αυτές τις συστάσεις και θα τις εφαρμόσουν στους επόμενους μήνες» είπε, αναφερόμενος στο ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Ερωτηθείς για το αν το ΠΣΑ είναι ρεαλιστικό, επισήμανε ότι «αυτό εξαρτάται από την πολιτική βούληση. Νομίζω ότι το νέο στοιχείο που είδαμε αυτές τις ημέρες είναι η πλήρης πολιτική βούληση».
«Είμαι εντελώς βέβαιος ότι οι αγορές θα λάβουν πραγματικές πληροφορίες, όχι φήμες και άλλα πράγματα που έχουν διαψευστεί, και θα υποχωρήσουν. Αναγνωρίζω ότι τα spreads του ελληνικού χρέους δεν μπορούν να είναι τα ίδια με του γερμανικού, αλλά κάποιες αποτιμήσεις δεν καθόλου ρεαλιστικές» ανέφερε.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει διάσωση της Ελλάδας από την ΕΕ είπε: «Όποιος είναι ενημερωμένος, γνωρίζει ότι αυτό είναι αδύνατο με τους κανόνες της ευρωζώνης. Αλληλεγγύη είναι δυνατή, θα υπάρξει. Η διάσωση είναι αδύνατη και δεν θα υπάρξει».
Η εκπρόσωπος του Χ.Αλμούνια, Αμέλια Τόρες, όταν ρωτήθηκε για το αν η Ελλάδα θα μπορούσε να φύγει από την ευρωζώνη εξαιτίας των προβλημάτων με το χρέος της, ξεκαθάρισε ότι «δεν θα αρχίσουμε να συζητάμε για πράγματα τα οποία είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας».
Η κρίση της Ελλάδας δεν αποτελεί σοβαρή απειλή για την σταθερότητα της ευρωζώνης, είπε ο γγ του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
«Πρέπει να έχουμε την προσοχή μας σε αυτό φυσικά, αλλά να λέμε ότι βάζει την ευρωζώνη σε κίνδυνο, την ΕΚΤ ή την ενότητα της Ευρώπης, αυτό είναι υπερβολή, δεν πρέπει να φτάνουμε εκεί», είπε ο Ανχελ Γκουρία στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό BFM. «Νομίζω ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο» συμπλήρωσε.
«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα και η πρόσφατη κάλυψη της ομολογιακής έκδοσης αποτελεί απόδειξη ότι η χώρα διατηρεί τη δυνατότητα πρόσβασης στις κεφαλαιαγορές», δήλωσε ο Μίκαελ Όφερ, εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
«Η Γερμανία είναι πεπεισμένη ότι η Ελλάδα έχει συνειδητοποιήσει πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση και ότι θα πράξει τα δέοντα. Η Ελλάδα είναι σίγουρη ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί, γεγονός που αναμένεται να καθησυχάσει τις αγορές» προσέθεσε.
Σκληρή στάση συνιστά ο πρώην κορυφαίος οικονομολόγος της ΕΚΤ και νυν οικονομικός σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης, Ότμαρ Ίσινγκ. Σε άρθρο του στην «Frankfurter Allgemeine Zeitung», υπογραμμίζει ότι κάθε χώρα της ευρωζώνης είναι υπεύθυνη για να διαχειριστεί τα χρέη της.
«Τίποτε δεν θα έπληξε περισσότερο το ευρώ αλλά και την υπόληψη της ευρωζώνης ως μία νομισματική ένωση από την κατάρρευση μίας βασικής αρχής. Εάν πέσει το 'οχυρό' της μη παρέμβασης τότε όλα θα καταρρεύσουν. Η ελληνική ασθένεια θα εξαπλωθεί» τόνισε.
Αποστάσεις από το «ελληνικό πρόβλημα» κράτησε η βρετανική κυβέρνηση. Η διάσωση της ελληνικής οικονομίας είναι υποχρέωση της ευρωζώνης και όχι του συνόλου της ΕΕ, τόνισε από το Νταβός ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Αλιστερ Ντάρλινγκ.
Ο Βρετανός υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο η χώρα του να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε προσπάθεια διάσωσης της Ελλάδας, λέγοντας: «Η Βρετανία δεν θα λάβει μέρος σε μια ενδεχόμενη προσπάθεια ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να γλιτώσουν την Ελλάδα από τη χρεοκοπία. Η ευρωζώνη έχει την κύρια ευθύνη για ο,τιδήποτε συμβαίνει. Εμείς δεν μπλεκόμαστε σε αυτή».
Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε στο CNBC ότι «η Ελλάδα δεν είναι μόνη» και εξήγησε ότι όλες οι χώρες-μέλη είναι «από κοινού υπεύθυνες η μία για την άλλη». Εντούτοις, η ίδια πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει σχέδιο διάσωσης» και εξέφρασε την πεποίθησή της ότι «η ελληνική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Γ.Παπανδρέου θα εφαρμόσει όλα αυτά τα μέτρα» που περιλαμβάνει το ΠΣΑ.
Μπαράζ δημοσιευμάτων
Παράλληλα, συνεχίζονται στα διεθνή ΜΜΕ τα δημοσιεύματα για το ενδεχόμενο εφαρμογής ευρωπαϊκού «σχεδίου διάσωσης» για την Ελλάδα.
Σε δημοσίευμα των Financial Times (ένα από τα πολλά σημερινά) αναφέρεται ότι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ελλάδα θα δεχθεί οικονομική στήριξη από άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης και από την Κομισιόν, αλλά όχι από το ΔΝΤ.
«Χθες [σ.σ. την Πέμπτη], η ΕΕ κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Ελλάδα ή να θέσει εν αμφιβόλω την πορεία της ευρωζώνης, την ίδια ώρα που Γαλλία και Γερμανία θέλησαν να υποβαθμίσουν πληροφορίες που τις ήθελαν να έχουν ήδη διαμιορφώσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα», σύμφωνα με το άρθρο υπό τον τίτλο «Η Ευρώπη δείχνει ότι θα προχωρήσει σε υποστήριξη της Ελλάδας ως τελευταίο ενδεχόμενο».
Σε άλλο άρθρο με τίτλο «Η ελληνική τραγωδία δεν έχει αποφευχθεί», αναφέρεται ότι το έργο μείωσης του ελλείμματος «αν και επώδυνο, από οικονομικής άποψης δεν είναι ακατόρθωτο».
Εκτενή δημοσιεύματα υπάρχουν και στην Wall Street Journal. Το κύριο άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας έχει τίτλο «Οι Έλληνες εκλιπαρούν για τη στήριξη της αγοράς» και φιλοξενούνται δηλώσεις του κ. Παπανδρέου στις οποίες ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι η Ελλάδα έγινε μόνη της «ευάλωτη» στην κερδοσκοπία, καθώς απέτυχε να μεταρρυθμίσει την οικονομία της στο παρελθόν.
Οι αγορές «δεν είναι πραγματικά σίγουρες ότι είμαστε αξιόπιστοι. Το μόνο που λέω είναι: Δώστε μας μία ευκαιρία» λέει ο κ. Παπανδρέου.
Σε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, την Παρασκευή, αναφέρεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έχουν έντονες ανησυχίες για τη συνοχή της ζώνης, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες (σ.σ. όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία).
Επίσης, σε δημοσίευμα της ιταλικής οικονομικής εφημερίδας Il Sole 24 Ore, αναφέρεται ότι υπάρχει ήδη έτοιμο σχέδιο διάσωσης, το οποίο θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή ως τον Ιούνιο. Πηγή: http://www.in.gr