ΤΟ ΦΟΥΑΓΚΡΑ... ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ
Η νέα απειλή για την ασφάλεια των, ανά τον κόσμο, αεροπορικών πτήσεων ακούει στο όνομα... φουαγκρά. Σύμφωνα με μια νέα οδηγία που έδωσε αυτές τις ημέρες στη δημοσιότητα η Αμερικανική Υπηρεσία Ασφαλείας των Μεταφορών(ΤSΑ), θα απαγορεύεται ρητά η μεταφορά του εκλεκτού αυτού εδέσματος στις πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού...
Ο λόγος είναι ότι το φουαγκρά μοιάζει, σε υφή, με την πλαστική εκρηκτική ύλη που κουβαλούσε πάνω του ο Ούμαρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ , ο νεαρός Νιγηριανός ο οποίος την ημέρα των Χριστουγέννων του 2009 επιχείρησε να ανατινάξει ένα αεροπλάνο στο Ντιτρόιτ.
Η μαύρη λίστα που δόθηκε στη δημοσιότητα περιλαμβάνει επίσης τυποποιημένα τρόφιμα όπως μαρμελάδα, κρεμώδη τυριά, σάλτσες, βαζάκια με φαγητό, ντρέσινγκ για σαλάτες, χυμούς, ζελέ, ζαχαρώδη σιρόπια, σούπες και φυστικοβούτυρο. Ολα αυτά, σύμφωνα με την ΤSΑ, διαθέτουν μια ζελατινοειδή υφή που προσομοιάζει επικίνδυνα με την αντίστοιχη πλαστικών εκρηκτικών υλών, όπως το C2, το C3, το C3 και το «Σέμτεξ».
«Η απόφαση της υπηρεσίας ελήφθη ύστερα από εκτενείς έρευνες και εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον» υποστήριξε η εκπρόσωπος Τύπου της ΤSΑ Σάρα Χόροβιτς, τονίζοντας παράλληλα ότι οι απαγορεύσεις αυτές ισχύουν τόσο για τις πτήσεις εσωτερικού όσο και για αυτές του εξωτερικού.
Η ΤSΑ προέβη στη δημοσιοποίηση της λίστας αυτής, ύστερα από ένα περιστατικό που συνέβη πριν από λίγες εβδομάδες, στις 5 Ιανουαρίου, στο αεροδρόμιο Μέντοους Φιλντ του Μπέικερσφιλντ της Καλιφόρνιας. Αμερικανός επιβάτης συνελήφθη όταν τα μηχανήματα ελέγχου των αποσκευών σήμαναν συναγερμό. Ο λόγος; Εντόπισαν πέντε «ύποπτα» βαζάκια. Τελικά αποδείχτηκε ότι περιείχαν απλό... μέλι.
Υπάρχει και ο αντίλογος. «Η λίστα αυτή δεν αποτελεί πανάκεια ούτε λύνει με μαγικό τρόπο το πρόβλημα της ασφαλείας των πτήσεων» ισχυρίζεται η κυρία Χόροβιτς. Παρόμοια σύγχυση φαίνεται να επικρατεί και στις ευρωπαϊκές πτήσεις. Η ασφάλεια του αεροδρομίου «Σαρλ ντε Γκωλ» του Παρισιού αναγκάστηκε να κατασχέσει και κατόπιν να καταστρέψει επτά στρογγυλά κεφάλια γαλλικού τυριού Ρεμπλοσόν της Αμερικανίδας Ναταλί Τζόρντι. «Εμοιαζαν με πλαστική εκρηκτική ύλη» δικαιολογήθηκαν οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου.
«Μου είπαν ότι η μουχλιασμένη του υφή θεωρούνταν επικίνδυνη και με ανάγκασαν να πετάξω και τα επτά κομμάτια του Ρεμπλοσόν στα σκουπίδια. Κόντεψα να βάλω τα κλάματα. Ηταν μια απ΄ τις πιο δυσάρεστες στιγμές της ζωής μου» αφηγείται η κυρία Τζόρντι, η οποία εργάζεται ως κριτικός εστιατορίων σε περιοδικό της Νέας Υόρκης.
Ε ξαιρετικά ύποπτο πλέον θεωρείται και το φουαγκρά, η σπεσιαλιτέ της γαλλικής γαστρονομίας. Το ανοικτόχρωμο έδεσμα, που προέρχεται απ΄ το καλοθρεμμένο συκώτι πάπιας ή χήνας, μπήκε με την... υφή του στη μαύρη λίστα της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των Μεταφορών.
«Η κρεμώδης του υφή το καθιστά αυτομάτως απαγορευμένο στις αεροπορικές πτήσεις» τονίζει η γαλλίδα σεφ και συγγραφέας Αλίς Κιγέ , η οποία πριν από λίγες εβδομάδες είδε με τα μάτια της την ασφάλεια του αεροδρομίου «Σαρλ ντε Γκωλ» να κατάσχει από ανυποψίαστους επιβάτες βαζάκια που περιείχαν φουά γκρα.
Η σύγχυση αυτή, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν οφείλεται στη χημική σύσταση κάθε τροφίμου, αλλά στο πώς αντιδρά το μηχάνημα των ακτίνων Χ των αεροδρομίων απέναντι στην κάθε ουσία.
Σύμφωνα με τον αμερικανό ειδικό στη σύσταση τροφίμων Τζέιμς Κόλμαν, «θεωρητικά το πρόβλημα λύνεται αν γίνει πιο αναλυτική και επιστημονική η εξέταση των τροφών που περνάνε απ΄ τις ακτίνες Χ των αεροδρομίων». Κάτι τέτοιο, όμως, θα απαιτούσε νέα, πιο «έξυπνα» και πολύ πιο ακριβά μηχανήματα σάρωσης. Χρυσές δουλειές για εκείνους οι οποίοι επενδύουν στην τρομοφοβία. Πηγή: http://www.tovima.gr