Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

ΚΟΛΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΙ ΚΑΥΣΙΜΑ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Το κολοβακτηρίδιο Escherichia coli, αγαπημένο πειραματόζωο γενετιστών και μικροβιολόγων, τροποποιήθηκε γενετικά ώστε να μετατρέπει την άχρηστη βιομάζα σε βιοντίζελ δεύτερης γενιάς, ανακοίνωσαν Αμερικανοί ερευνητές. «Εισάγαμε [στο βακτηρίδιο] τα γονίδια που επιτρέπουν την άμεση παραγωγή βιοντίζελ. Αυτό είναι σημαντικό, αφού δεν χρειάζεται καμιά πρόσθετη χημική αντίδραση για να παραχθεί το καύσιμο» εξηγεί ο Τζέι Κίζλινγκ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ...

Η εντυπωσιακή μελέτη παρουσιάζεται στο περιοδικό Nature.

Το E.coli είχε χρησιμοποιηθεί και παλαιότερα για την βιοντίζελ σε πειραματικό επίπεδο, ωστόσο οι λύσεις που είχαν προταθεί απαιτούσαν την προσθήκη λιπαρών οξέων. «Εμείς μεταμορφώσαμε το E.coli ώστε να παράγει απ' ευθείας τους αιθυλικούς εστέρες από γλυκόζη ή αιθανόλες» αναφέρουν οι ερευνητές.

Επιπλέον, «από τη στιγμή που θα τροποποιηθεί, το E.coli εκκρίνει το βιοντίζελ απ' ευθείας από το κύτταρό του. Δεν είναι πλέον απαραίτητο να σπάει κανείς τα κύτταρα για να εξάγει απ' αυτά το ντίζελ. Αυτό δημιουργεί σημαντικές οικονομίες στην παραγωγή επισήμανε ο Κίζλινγκ.

Ενέργεια από ξύλο και άχυρα

Η ερευνητική ομάδα εισήγαγε στο βακτηρίδιο τα ένζυμα που διασπούν την ημικυτταρίνη, βασικό συστατικό του ξύλου και της άχρηστης βιομάζας που απομένει από τη γεωργική παραγωγή.

«Το σημαντικό στην εξέλιξη αυτή είναι ότι ο οργανισμός μπορεί να παράγει το καύσιμο από την κυτταρινική βιομάζα, η οποία αποτελεί μια πολύ φτηνή πηγή σακχάρων» εξήγησε ο Κίζλινγκ.

Το βιοντίζελ που παράγεται από το E.coli έχει επιπλέον το πλεονέκτημα ότι συμπεριφέρεται όπως το λάδι, δηλαδή δεν αναμιγνύεται με το νερό.

Τέλος, με μερικές ακόμα γενετικές χειραγωγήσεις, το βακτηρίδιο θα μπορούσε να παράγει λιπαρές αλκοόλες ή κεριά, προσθέτουν οι ερευνητές.

«Ελπίζουμε ότι οι εξελίξεις αυτές θα έχουν ως αποτέλεσμα μέσα σε ένα με δύο χρόνια την παραγωγή αληθινών προϊόντων» δήλωσε ο Κίζλινγκ.

Την εμπορική αξιοποίηση της τεχνολογίας θα αναλάβει η καλιφορνέζικη εταιρεία βιοτεχνολογίας LS9, η οποία συμμετείχε και στην έρευνα. Πηγή: http://www.tovima.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com