Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΣΠΑΝΙΑ ΕΙΔΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Σπάνια είδη στη χώρα μας απειλούνται με εξαφάνιση. Περισσότερα από τα μισά ασπόνδυλα είδη και σημαντικός αριθμός των σπονδυλόζωων, για τα οποία υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα, βρίσκονται υπό απειλή. Αυτό προκύπτει από το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας, που επικαιροποιήθηκε από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία, Ινστιτούτο Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας και WWF Ελλάς...

Ο Κόκκινος Κατάλογος της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) αποτελεί μια δυναμική βάση δεδομένων που περιλαμβάνει τα είδη που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο εξαφάνισης στο φυσικό τους περιβάλλον. Η βάση αυτή επικαιροποιείται τακτικά, ενώ συγκεντρωτικές αναλύσεις και στατιστικά στοιχεία δημοσιεύονται κάθε 4-5 χρόνια.

Πoια σπάνια ζώα απειλούνται με εξαφάνιση

To ελληνικό Κόκκινο Βιβλίο, που επικαιροποιήθηκε ύστερα από 17 χρόνια, περιλαμβάνει στοιχεία για σπονδυλόζωα (ψάρια, αμφίβια, ερπετά, πουλιά και θηλαστικά) αλλά και για θαλάσσια και χερσαία ασπόνδυλα είδη (ανθόζωα, χερσαία σαλιγκάρια, αράχνες, ισόποδα, λεπιδόπερα, κολεόπτερα, οδοντόγναθα κ.ά).

Αξιολογήθηκε η κατάσταση 422 ειδών σπονδυλόζωων και 591 ειδών ασπόνδυλων, με βάση τα διεθνώς αποδεκτά κριτήρια της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).

Συνολικά το 15% (171 είδη) των σπονδυλόζωων της Ελλάδας εντάσσεται σε κατηγορία κινδύνου (κρισίμως κινδυνεύοντα, κινδυνεύοντα και τρωτά), που σημαίνει ότι είναι πιθανό να εξαφανιστούν στο βραχυπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο μέλλον.

Το 50,2% των ασπόνδυλων που αξιολογήθηκαν (297 είδη) εντάχθηκαν σε κατηγορία κινδύνου.

Από τα σπονδυλόζωα που αξιολογήθηκαν προκύπτει ότι περισσότερο απειλούνται τα ψάρια του γλυκού νερού και τα αμφίβια, με το 37% και το 27% του συνόλου αντίστοιχα να εντάσσεται σε κάποια κατηγορία κινδύνου.

Κυριότερη απειλή για όλα τα είδη θεωρείται η απώλεια και η υποβάθμιση των ενδιαιτημάτων τους. Για είδη με περιορισμένη εξάπλωση, όπως είναι πολλά ενδημικά, ακόμη και τοπικές αλλαγές μπορεί να είναι μοιραίες.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος, επισημαίνουν οι ειδικοί, απαιτεί την ανάπτυξη διαχειριστικών σχεδίων. Καθοριστικό ρόλο μπορούν να παίξουν και οι εκστρατείες ενημέρωσης, ειδικά όσον αφορά συγκεκριμένες ομάδες απειλούμενων ειδών, όπως τα ψάρια ή τα ερπετά.

«Το Κόκκινο Βιβλίο»

Το «Κόκκινο Βιβλίοτων Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας» αποτελεί πολύτιμο εργαλείο στην προσπάθεια προστασίας, διατήρησης και διαχείρισης της βιοποικιλότητας στη χώρα μας. Στόχος της Ελληνικής Ζωολογικής Εταιρείας είναι η συνεχής, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή του που θα βασίζεται σε ουσιαστική πρωτογενή έρευνα.

«Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο δεν αρκούν οι καλές προθέσεις των επιστημόνων», δήλωσε ο Σίνος Γκιώκας, πρόεδρος της Ελληνικής Ζωολογικής Εταιρείας. «Απαιτείται, εκ μέρους της πολιτείας, ένα σαφές πλαίσιο στόχων και μηχανισμών για την προστασία της βιοποικιλότητας που θα έχει στον πυρήνα του τη σταθερή ενίσχυση της έρευνας σε αυτόν τον τομέα.»

«Το Κόκκινο Βιβλίο δεν είναι μόνο ένας κατάλογος, αλλά και μια πλούσια πηγή δεδομένων για τα είδη που απειλούνται, την οικολογία τους, τις απειλές που αντιμετωπίζουν, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις διατήρησης που αν εφαρμοστούν μπορεί να αποτρέψουν ή τουλάχιστον να ελαττώσουν τον κίνδυνο περαιτέρω μείωσης των πληθυσμών τους ή και εξαφάνισής τους», σημείωσε η Παναγιώτα Μαραγκού, συντονίστρια του προγράμματος, εκ μέρους της WWF Ελλάς.

«Το Κόκκινο Βιβλίο είναι ένα εργαλείο που τώρα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ώστε να επιλεχθούν προτεραιότητες προστασίας, να σχεδιαστούν και το βασικότερο να υλοποιηθούν οι αναγκαίες δράσεις».

Το Κόκκινο Βιβλίο αποτελεί το αποτέλεσμα της συλλογικής εργασίας μεγάλου αριθμού Ελλήνων ζωολόγων. Για την έκδοσή του συνεργάστηκαν περισσότεροι από 100 ζωολόγοι, πανεπιστημιακά ιδρύματα, ινστιτούτα και μη κυβερνητικές περιβαλλοντικές οργανώσεις, υπό την επιστημονική επίβλεψη της Ελληνικής Ζωολογικής Εταιρείας. Πηγή: http://www.cosmo.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com