Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ «ΝΙΚΟΥΝ» ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ

Μπορείτε να ζήσετε έως τα 150 χρόνια σας εάν μειώσετε τις θερμίδες που λαμβάνετε καθημερινά κατά 30% ή εάν πάρετε τα χάπια που έχουν το ίδιο βιολογικό αποτέλεσμα με τη δίαιτα _ δηλαδή μιμούνται στον οργανισμό μας τη θερμιδική αυτή αποστέρηση...

Αυτό τονίζει ο Ελληνοκύπριος επιστήμονας δρ Μάριος Κυριαζής, ειδικός παθολόγος - γεροντολόγος και ιατρικός σύμβουλος της Βρετανικής Εταιρείας Μακροζωίας στο Λονδίνο, ο οποίος ανακάλυψε και ανακοίνωσε αυτή τη δράση μιας σειράς ουσιών. «Ανακαλύψαμε περίπου 40 τέτοιες ουσίες» λέει. «Η νέα ανακάλυψη έχει αναγγελθεί σε διεθνή επιστημονική επιθεώρηση ύστερα από έγκριση δεκαμελούς ομάδας ανεξάρτητων επιστημόνων».

Σύμφωνα με τον δρα Κυριαζή, «αυτά τα φάρμακα είναι αποτέλεσμα πολύχρονης έρευνας και αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το γήρας. Ορισμένα από αυτά τα φάρμακα κυκλοφορούν ήδη στην αγορά και χρησιμοποιούνται για άλλες ασθένειες, όπως π.χ. η μετφορμίνη για τον διαβήτη. Είναι, όμως, η πρώτη φορά που εισηγούμαστε ότι τα φάρμακα αυτά έχουν και ισχυρές αντιγηραντικές ιδιότητες.

Όλοι σχεδόν οι επιστήμονες παγκοσμίως συμφωνούν _ και έχει αποδειχθεί σε πειραματόζωα _ ότι η θερμιδική αποστέρηση (δηλαδή, η διά βίου δίαιτα με 20% - 30% λιγότερες θερμίδες από εκείνες που συστήνονται κανονικά), οδηγεί σε παράταση του μέγιστου ορίου ζωής. Η χρήση ουσιών μιμητικών θερμιδικής αποστέρησης σε χάπια, θα μπορεί να επιφέρει τα ίδια αποτελέσματα χωρίς να υπάρχει ανάγκη διά βίου δίαιτας».

Παραδείγματα ουσιών που μιμούνται τη θερμιδική αποστέρηση είναι η ρεσβερατρόλη (βρίσκεται στο κόκκινο κρασί), η καρνοσίνη, η λεπτίνη και η ουσία NADH. Από αυτές τις ουσίες άλλες είναι συμπληρώματα διατροφής και άλλες φάρμακα. Οι τυχόν παρενέργειές τους είναι μικρές, όπως π.χ. η ναυτία. Η ανακοίνωση δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση «The Open Longevity Science Journal».

H αναζήτηση ουσιών που μιμούνται τη γενετική, βιοχημική και σωματική δράση της θερμιδικής αποστέρησης, δεν γίνεται με σκοπό να παρασκευαστεί ένα «χάπι δίαιτας για τεμπέληδες», αναφέρουν οι ερευνητές στην επιστημονική επιθεώρηση. Σκοπό έχει να ανακαλυφθούν τρόποι ώστε να προληφθούν, να θεραπευθούν και να βελτιωθούν καταστάσεις που σχετίζονται με τη γήρανση.

«Οι παρεμβάσεις πρέπει να αρχίζουν από την ηλικία των 35 χρόνων για τις γυναίκες και την ηλικία των 35-40 χρόνων για τους άνδρες» συνιστά ο κ. Κυριαζής. «Μπορεί κανείς να λαμβάνει έναν συνδυασμό αυτών των ουσιών για 1-2 χρόνια και μετά να τον αλλάζει με άλλον από την κατηγορία αυτή. Πρώτα, βεβαίως, θα πρέπει κανείς να επισκεφθεί ειδικό γιατρό, ο οποίος θα τον συμβουλεύσει τι περισσότερο χρειάζεται και εάν μπορεί να πάρει αυτά τα φάρμακα. Η μόνη πιθανή αντένδειξη για να τα πάρει είναι η λήψη άλλων φαρμάκων για τυχόν χρόνιες παθήσεις».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των ουσιών αυτών περιλαμβάνεται η ραπαμυκίνη, ουσία που πρόσφατα ανακοινώθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Science» ως ελιξίριο της νεότητας. Για τον τρόπο ζωής, που δεν μας αφήνει να γεράσουμε, ο δρ Κυριαζής επισημαίνει: «Η ρουτίνα ελαττώνει το προσδόκιμο της ζωής, ενώ οι αλλαγές μάς βοηθούν να ζούμε περισσότερο, να έχουμε καλύτερη σεξουαλική ζωή και καλύτερη ορμονική λειτουργία».

Γι' αυτό συμβουλεύει: «Να μη φοβάστε τις νέες εμπειρίες, να σπάτε διαρκώς τη ρουτίνα σας. Να διαβάζετε πολλά βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες και να ασκείστε με ποικιλία ασκήσεων και μάλιστα ασυνήθιστων (π.χ. ξιφασκία). Επίσης, αν και όσοι καπνίζουν πολύ γερνούν γρήγορα, τελευταία ευρήματα μελετών δείχνουν ότι 1-2 τσιγάρα την ημέρα μπορεί να ενεργοποιούν ορισμένους τομείς του οργανισμού (για να επανορθώσουν τη ζημιά που επιφέρει το ένα τσιγάρο) και έτσι να λειτουργούν αντιγηραντικά».

Γενετικό τεστ αντί για... λίφτινγκ

Συνήθως τα πιο εμφανή σημάδια από το πέρασμα του χρόνου βρίσκονται στο δέρμα μας. Στις μέρες μας, η προγνωστική γονιδιωματική (ο κλάδος της Ιατρικής που ανιχνεύει τις μεταλλάξεις στο DNA) ασχολείται όλο και περισσότερο με τα «μυστικά» που είναι κρυμμένα στο DNA μας και αφορούν τη διαδικασία της γήρανσης.

«Ο απώτερος σκοπός είναι να εντοπίζονται κάθε φορά οι προσωπικές ανάγκες και με τις κατάλληλες _ εξατομικευμένες πλέον _ συστάσεις να αποκτούν οι άνθρωποι έναν πολύτιμο σύμμαχο στην καταπολέμηση των επιδράσεων του χρόνου» εξηγεί ο μοριακός γενετιστής, επίκουρος καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ στις ΗΠΑ δρ Μάριος Καμπούρης. «Σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί αρκετές γονιδιακές μεταλλάξεις που επηρεάζουν την εμφάνιση του δέρματος.

Το πόσο εύκολα το δέρμα σχηματίζει ρυτίδες ή πόσο προστατευμένο είναι από τους περιβαλλοντικούς ρύπους και την ηλιακή ακτινοβολία, είναι ορισμένες από τις πληροφορίες που βρίσκονται στο DNA. Το γενετικό προφίλ λοιπόν _ μαζί βέβαια με τον τρόπο της ζωής _ καθορίζουν την εμφάνιση του δέρματός μας στο πέρασμα του χρόνου. Μπορούμε έτσι να επηρεάσουμε σημαντικά την εμφάνισή μας, αλλά και τη γενικότερη κατάστασή μας, στις μετέπειτα ηλικίες».

Η επιλογή του πιο κατάλληλου κοσμητικού προϊόντος, που θα βοηθήσει στη διατήρηση μιας νεανικής εμφάνισης, δεν είναι πάντα πετυχημένη σήμερα. «Με τους ατελείωτους τύπους και τις φίρμες προϊόντων που υπάρχουν σήμερα, μπορεί κανείς να δαπανήσει υπερβολικό χρόνο και πολλά χρήματα ελπίζοντας να βρει εκείνο το ''μοναδικό'' προϊόν που είναι κατάλληλο για εκείνον προσωπικά» επισημαίνει ο κ. Καμπούρης.

«Σήμερα, λοιπόν, με μια μια απλή εξέταση DNA μπορεί να αναλυθεί ένα εύρος παραγόντων που επηρεάζουν τη γήρανση και την υγεία του δέρματος και έτσι να επιλέξει το σωστό καλλυντικό».

Τα γονίδια που εξετάζονται εμπλέκονται σε βιολογικές διεργασίες, όπως:

· Σύνθεση κολλαγόνου (COL1A1, COL5A1, VDR, MMP1)

· Αντιοξειδωτική ικανότητα - Διαχείριση ελεύθερων ριζών (CAT, GPX1, SOD2, SOD3, SELS, UCP2)

· Ευερέθιστο δέρμα (TNF-a, CRP,IL-6)

· Προστασία από περιβαλλοντικούς μολυσματικούς παράγοντες (EPHX1, GSTM1, GSTP1, GSTT1, NQO1)

· Καρκίνος του δέρματος (MCIR)

· Ανανέωση δερματικών κυττάρων (CBS, MTHFR, MTR, MTRR)

Επίσης, εξετάζονται γονίδια που σχετίζονται με τη διατροφή και τις μεταβολικές διεργασίες, όπως ο μεταβολισμός λιπιδίων και ομοκυστεΐνης, η απορρόφηση και αποθήκευση σιδήρου και η υπέρταση. «Τα αποτελέσματα των εξετάσεων προσδιορίζουν σε σημαντικό βαθμό τις προσωπικές ανάγκες για τη νεανική εμφάνιση του δέρματος» λέει ο κ. Καμπούρης. «Οι κατάλληλες συστάσεις και η υποστήριξη με τα κατάλληλα καλλυντικά προϊόντα είναι πλέον εφικτές. Κατόπιν δημιουργείται ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα συμβουλευτικής, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει ιατρικές και διατροφικές συστάσεις, καθώς και υποδείξεις για τα κατάλληλα για τον καθένα προϊόντα φροντίδας».

Τα γονιδιακά αυτά τεστ γίνονται σήμερα και στην Ελλάδα _ όπως μας πληροφορεί ο κ. Καμπούρης _ (με κόστος περί τα 300 ευρώ), αλλά η δυνατότητα να συνδυάζονται ταυτόχρονα και με εξατομικευμένα καλλυντικά αναμένεται να γίνει δυνατή εντός του 2010.

Καλλυντικά που αναγεννούν τα κύτταρα

Η τελομεράση _ που χάρισε και το εφετινό Νόμπελ Ιατρικής _ θεωρείται από πολλούς επιστήμονες η «μαγική» ουσία για την αιώνια νεότητα. «Στις άκρες των χρωμοσωμάτων μας υπάρχουν ειδικές περιοχές, που ονομάζονται τελομερίδια», εξηγεί ο κ. Καμπούρης. «Κατά τη διαίρεση των κυττάρων, μικρά μέρη των τελομεριδίων αποκόπτονται κι έτσι το κύτταρο αντιλαμβάνεται ότι είναι ώρα να πεθάνει. Το ένζυμο τελομεράση αντικαθιστά τα χαμένα αυτά μέρη των τελομεριδίων και εγγυάται τη διατήρηση των υγιών κυττάρων».

Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν τελευταία αντιγηραντικές θεραπείες με βάση την τελομεράση. «Αυτές έχουν σε πολλές περιπτώσεις εντυπωσιακά αποτελέσματα στην αναγέννηση των κυττάρων» λέει ο κ. Καμπούρης. «Διατροφικά συμπληρώματα με τελομεράση κυκλοφορούν επίσης στην αγορά. Ο χρόνος θα δείξει πόσο αποτελεσματικά είναι».

Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν ήδη ορισμένα (πολύ ακριβά) καλλυντικά με τελομεράση. Επιπλέον, αναμένονται νέα κοσμητικά σκευάσματα, που θα κατασκευάζονται για καθέναν ξεχωριστά, με βλαστοκύτταρα που θα έχουν ληφθεί από τον λιπώδη ιστό του ίδιου του ενδιαφερομένου. «Με λιποαναρρόφηση λαμβάνεται το λίπος, διαχωρίζονται τα βλαστοκύτταρα και εξάγεται το απόσταγμά τους» λέει ο κ. Καμπούρης. «Αυτά περιέχουν πρωτεΐνες εμβρυϊκής προέλευσης, που ενεργοποιούν τα γονίδια να παράγουν στο δέρμα νέα, ενεργά κύτταρα».

Η συγκέντρωση στα σκευάσματα πρέπει είναι πολύ μεγάλη, καθώς η απορρόφησή τους από το δέρμα είναι μικρή. «Σήμερα υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα παρασκευής καλλυντικών από βλαστοκύτταρα φυτών ή πλακούντα ζώων, που είναι ασφαλή, καθώς λαμβάνεται το απόσταγμα και όχι ολόκληρο το κύτταρο», προσθέτει ο κ. Καμπούρης.

Τέλος, αυξητικοί παράγοντες από το αίμα του ίδιου του ανθρώπου έχουν αρχίσει να προστίθενται σε εξατομικευμένα καλλυντικά στο εξωτερικό, ενεργοποιώντας τα κύτταρα του δέρματος, ώστε να φαίνονται πιο νέα. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται ήδη και με τοπικές εγχύσεις στο πρόσωπο, από πλαστικούς χειρουργούς και στην Ελλάδα.

5 συμβουλές για να παραμείνετε νέοι

1. Να αλλάζετε συχνά τη ρουτίνα στη ζωή σας

2. Να τρώτε φρούτα και λαχανικά με έντονα χρώματα (κυρίως μούρα, φράουλες και κόκκινα σταφύλια).

3. Να πίνετε κάθε μέρα 1-2 ποτήρια κόκκινο κρασί.

4. Να γυμνάζεστε με διαφορετικά είδη άσκησης κάθε μέρα

5. Να καπνίζετε ένα τσιγάρο την ημέρα
Πηγή: http://www.tanea.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com