Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

ΑΝΑΙΜΑΚΤΗ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΕ «ΝΥΣΤΕΡΙ» ΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ

O 67χρονος Μάικλ Κίλμπι έμαθε πριν από λίγο καιρό ότι είχε μπροστά του μόνο λίγους μήνες ζωής καθώς οι γιατροί εντόπισαν έναν όγκο με μέγεθος μεγαλύτερο αυτού μιας μπάλας του γκολφ στη δεξιά κοιλία της καρδιάς του...

Υποβλήθηκε σε συμβατική επέμβαση, σε ακτινοθεραπεία και σε χημειοθεραπείες χωρίς επιτυχία, και η τελευταία ελπίδα του ήταν να δοκιμάσει μια επαναστατική χειρουργική προσέγγιση που αφορά τη χρήση ακτινοβολίας η οποία δημιουργεί ένα είδος νυστεριού ακτίνων που απομακρύνει τους όγκους. Σήμερα, 10 ημέρες μετά την επέμβαση που διεξήχθη από ειδικούς της Κλινικής Ηarley Street στο Λονδίνο, ο 67χρονος κάνει σχέδια για το μέλλον.

Είναι η πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο που η συγκεκριμένη θεραπεία με το ρομποτικό νυστέρι ακτίνων Cyberknife χρησιμοποιείται για αφαίρεση όγκου από την καρδιά και οι γιατροί εκτιμούν ότι μελλοντικά η προσέγγιση θα μπορούσε να εφαρμοστεί για την αντιμετώπιση και άλλων καρδιακών προβλημάτων.

Η συγκεκριμένη τεχνική αφορά τη χρήση ενός ρομποτικού βραχίονα ο οποίος ελέγχει την εκπομπή ακτίνων που επικεντρώνονται στο σημείο- στόχο. Το μεγάλο πλεονέκτημα του Cyberknife είναι ότι λαμβάνει υπόψη τα μοτίβα αναπνοής αλλά και κίνησης του σώματος ώστε να αποφεύγεται η καταστροφή του υγιούς ιστού κατά την αφαίρεση του όγκου. Το Cyberknife χρησιμοποιείται ήδη για την αφαίρεση όγκων σε σημεία όπως ο προστάτης, ο πνεύμονας, ο εγκέφαλος, η σπονδυλική στήλη, το ήπαρ, το πάγκρεας. Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που η μέθοδος εφαρμόζεται για απομάκρυνση όγκου από την καρδιά.

Οπως ανέφερε ο ίδιος ο ασθενής « έλαβα τη θεραπεία για πέντε ημέρες και κάθε θεραπεία διαρκούσε περίπου μιάμιση ώρα. Δεν αισθανόμουν τίποτε, ήταν σαν να υποβαλλόμουν σε ακτινοθεραπεία». Μετά την εφαρμογή της θεραπείας ο όγκος έχει ήδη συρρικνωθεί κατά 40% ενώ αναμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω μέσα στον επόμενο μήνα.

Ο δρ Τζον Κόλταρτ, καρδιολόγος από την Κλινική Ηarley Street, τόνισε ότι η νέα μέθοδος ανοίγει προοπτικές για την αντιμετώπιση και άλλων προβλημάτων στην καρδιά, όπως οι αρρυθμίες. Με τις συμβατικές μεθόδους, οι ειδικοί καυτηριάζουν το τμήμα του καρδιακού μυός που προκαλεί τις ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό, ωστόσο τώρα το Cyberknife υπόσχεται αποτελεσματική και συγχρόνως λιγότερο επεμβατική θεραπεία των αρρυθμιών. Πηγή: http://www.tovima.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com