Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

ΒΛΑΣΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΤΥΦΛΩΣΗ ΣΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ

Η μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων του νευρικού συστήματος καθυστέρησε σε πειραματόζωα την εξέλιξη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, της συχνότερης αιτίας τύφλωσης στις ανεπτυγμένες χώρες, ανακοίνωσαν Αμερικανοί ερευνητές.

Τα βλαστικά κύτταρα της αμερικανικής εταιρείας StemCells Inc. μεταμοσχεύθηκαν δίπλα στον αμφιβληστροειδή χιτώνα αρουραίων που κανονικά θα έχαναν την όρασή τους μέχρι την ηλικία των τριών μηνών, αναφέρει το Reuters...

Η επέμβαση καθυστέρησε την εξέλιξη της νόσου μέχρι τους επτά μήνες τουλάχιστον, διαπίστωσαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον.

«Τα κύτταρα αυτά βελτιώνουν το χημικό περιβάλλον στο πίσω μέρος του οφθαλμού» εξήγησε ο Δρ Ρέι Λουντ, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης σε συνέδριο της Εταιρείας Νευροεπιστημών στο Σικάγο. Τόνισε ότι η μεταμόσχευση δεν προκάλεσε την εμφάνιση όγκων, όπως συμβαίνει ορισμένες φορές με τα βλαστικά κύτταρα.

Ο μηχανισμός της θεραπείας παραμένει ασαφής, ο Λουντ ωστόσο υποψιάζεται ότι τα βλαστικά κύτταρα απελευθερώνουν αυξητικούς παράγοντες που διατηρούν υγιή τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς.

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μια σχετικά συχνή πάθηση που προκαλεί σταδιακή απώλεια όρασης στο κέντρο του οπτικού πεδίου. Οφείλεται σε άγνωστα αίτια και προκαλεί βλάβες στα φωτοευαίσθητα κύτταρα που βρίσκονται στην ωχρά κηλίδα, μια μικρή περιοχή του αμφισβληστροειδούς που αναλαμβάνει την κεντρική όραση.

Υπάρχουν δύο μορφές της ασθένειας: η εκφύλιση «ξηρού» τύπου, που είναι πιο ήπια και αφορά την πλειονότητα των περιπτώσεων, και η σοβαρότερη εκφύλιση «υγρού» τύπου, η οποία χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη παθολογικών αιμοφόρων αγγείων πίσω από τον αμφιβληστροειδή.

Τα κύτταρα της StemCells που χρησιμοποιήθηκαν στην τελευταία μελέτη είναι πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα του νευρικού συστήματος τα οποία μπορούν να διαφοροποιηθούν και να δώσουν μια ποικιλία διαφορετικών κυττάρων του νευρικού συστήματος.

Εκτός από την ελφύλιση της ωχράς κηλίδας, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για άλλες νευρολογικές παθήσεις και έχουν ήδη μεταμοσχευθεί πειραματικά σε έξι ασθενείς με τη νόσο του Μπάτεν, μια σπάνια κληρονομική ασθένεια του νευρικού συστήματος που επηρεάζει την όραση και προκαλεί τελικά θάνατο. Πηγή: http://www.tovima.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com