Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

«ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΑΡΤΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΡΟΥΧΩΝ»


«Ανταλλάξτε, μην ψωνίζετε! Αυτό το σύνθημα έχουμε υιοθετήσει και μέσα από αυτήν τη διαδικασία σκοπός μας είναι να ξοδεύει ο κόσμος λιγότερα χρήματα για ψώνια και παράλληλα να μην πετάει πράγματα που θα είναι χρήσιμα σε κάποιον άλλον»...

Η Σάντρα Όντετ Κυπριωτάκη οργάνωσε χθες το απόγευμα μαζί με τις δύο φίλες της, Θάλεια Γελαδάκη και Βιβιάννα Μηλιαρέση το δεύτερο πάρτι ανταλλαγής ρούχων. «Η ιδέα προέκυψε τον περασμένο Αύγουστο, όταν η Βιβιάννα άρχισε να φτιάχνει βαλίτσες για να φύγει για μεταπτυχιακό στο εξωτερικό. Αποφασίσαμε λοιπόν, αφού όλες είχαμε ρούχα που δεν φορούσαμε πια, να οργανώσουμε στο σπίτι μου το πρώτο πάρτι ανταλλαγής ρούχων. Έτσι έγινε η αρχή!», λέει και συμπληρώνει ότι το πάρτι στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία αφού ο αριθμός των ενδιαφερόμενων κοριτσιών ξεπέρασε τα 40. Το δεύτερο πάρτι έγινε γνωστό με τον ίδιο τρόπο που είχε γίνει και το πρώτο: μέσα από μπλογκ, γκρουπ στο Facebook και τα υπόλοιπα διαδικτυακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Είναι καλό να ανακυκλώνονται όλα τα πράγματα και παρ΄ όλο που στην Ελλάδα τα ρούχα από δεύτερο χέρι δεν έχουν τόση ζήτηση όση στο εξωτερικό, εμείς είμαστε της άποψης ότι πρέπει να ανταλλάζεις», επισημαίνει η Σάντρα, ενώ η Θάλεια προσθέτει: «Εννοείται ότι κι εμείς αγοράζουμε ρούχα, απλά είμαστε της άποψης ότι δεν χρειάζεται να δίνεις μία περιουσία για να ντυθείς ωραία».

Τέτοιες δραστηριότητες είναι άμεσα συνδεδεμένες με την υπερκατανάλωση, την οικονομική κρίση, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος, σύμφωνα με τον κ. Σταμάτη Βενέτη, κοινωνιολόγο και Γενικό Γραμματέα του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων (ΣΕΚ). «Μέσα στην οικονομική κρίση και με την κουλτούρα της υπερκατανάλωσης που είχε αναπτυχθεί είναι λογικό να υπάρχουν τέτοιες συμπεριφορές. Πόσω μάλλον τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, που η οικονομική κρίση έχει αρχίσει, το φαινόμενο αυτό είναι αναμενόμενο».

Οι αξίες της οικονομίας, της ανταλλαγής και της ανθρώπινης συναναστροφής είναι κατά τον κ. Βενέτη οι κύριοι άξονες τέτοιων συμπεριφορών. «Μέσα από τη διαδικασία της ανταλλαγής, οι άνθρωποι αισθάνονται άμεσα τη χρηστικότητα ο ένας του άλλου, σε αντίθεση με τα καταστήματα που οι σχέσεις είναι περισσότερο απρόσωπες».

Διαφορετικότητα
«Η επιτυχία του πρώτου πάρτι μας οδήγησε στο δεύτερο, στο οποίο δεν ανταλλάσσονται μόνο γυναικεία αλλά και ανδρικά ρούχα», λέει η Θάλεια και υπογραμμίζει ότι έπειτα από αίτημα των καλεσμένων, υπάρχει η σκέψη το πάρτι ανταλλαγής ρούχων να καθιερωθεί εποχικά.

Το διαφορετικό στη χθεσινή ανταλλαγή ήταν ότι ο αριθμός των ενδιαφερόμενων έφτασε τους 300, ενώ το πάρτι δεν πραγματοποιήθηκε σε κάποιο σπίτι αλλά, έπειτα από πρόταση που έγινε στα κορίτσια, σε έναν νέο χώρο στο Μοναστηράκι, το Six D.Ο.G.S.

«Το συγκεκριμένο πάρτι το οργανώνουμε επειδή έχει ανταπόκριση και διασκεδάζουμε μέσα από αυτό. Δεν βγάζουμε χρήματα, ούτε διοργανώνουμε πάρτι γενικά. Όλες ασχολούμαστε με τελείως διαφορετικά επαγγέλματα», λέει ο χαρακτηριστικά η Σάντρα.

Ρούχα με... ιστορία από δεύτερο χέρι

ΡΟΥΧΑ ΜΕ... ΙΣΤΟΡΙΑ -αφού έχουν φορεθεί και από άλλους ανθρώπους- δεν αποκτώνται μόνο με ανταλλαγή αλλά και από τα καταστήματα που διαθέτουν ενδύματα και παπούτσια από δεύτερο ή και τρίτο χέρι. Εκτός από την οικονομική κρίση που κάνει τους περισσότερους να αναζητούν φθηνότερες λύσεις για την ανανέωση της γκαρνταρόμπας, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν τα καταστήματα μεταχειρισμένων ρούχων και για λόγους στυλ.

Καταστήματα με είδη από δεύτερο χέρι ανοίγουν το τελευταίο διάστημα και σε γειτονιές της Αθήνας, εκτός από τα κλασικά του είδους που λειτουργούσαν κοντά στο Μοναστηράκι.

Η διαφορά των τιμών που θα συναντήσει κάποιος σε καταστήματα με vintage ρούχα παρουσιάζει μεγάλη απόκλιση από τις αντίστοιχες στα υπόλοιπα καταστήματα. Ενδεικτικά στην Αμερικάνικη Αγορά, που βρίσκεται σε στοά της οδού Σοφοκλέους με μεταχειρισμένα ρούχα, η τιμή ενός παλτού μπορεί να κυμανθεί από 30 έως 50 ευρώ, ενός φορέματος 10-30 ευρώ, ενώ το κόστος στις τσάντες περιορίζεται στα 5-15 ευρώ.
Χωρίς όρια, κανόνες, έξοδα

Σε αντίθεση με αντίστοιχες διοργανώσεις του εξωτερικού, το πάρτι των τριών κοριτσιών δεν έχει κανόνες. «Στο δικό μας πάρτι, δεν χρειάζεται να πάρεις ό,τι δώσεις. Να ανταλλάξεις για παράδειγμα, παντελόνι με παντελόνι ή να πάρεις τον αριθμό των ρούχων που θα φέρεις.

Οι καλεσμένοι το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να φέρουν μαζί τους μια σακούλα με ρούχα σε καλή κατάσταση, τα οποία δεν θέλουν πια και να τα ανταλλάξουν με ό,τι τους αρέσει. Χωρίς κανόνες, χωρίς όρια και κυρίως... χωρίς καθόλου χρήματα», επισημαίνει η συνδιοργανώτρια Θάλεια Γελαδάκη. Πηγή: http://www.tanea.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com