ΣΕ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΤΑ ΜΜΕ
Ο διαμοιρασμός του «χαρτοφυλακίου» των ΜΜΕ σε πέντε διαφορετικά υπουργεία οφείλεται, όπως πολλοί εκτιμούν, στην απόφαση του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου να αποφύγει την εμφάνιση ενός νέου «τσάρου» των Μέσων (όπως είχε γίνει με τον κ. Ρουσόπουλο), αλλά και στην πεποίθησή του ότι η «διασπορά» των αρμοδιοτήτων θα επισπεύσει την επίλυση των σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο χώρος. Από την άλλη όμως θα απαιτήσει τις πιο αγαστές σχέσεις συνεργασίας και επικοινωνίας ανάμεσα στα διαφορετικά υπουργεία και γραμματείες, κάτι για το οποίο δεν φημίζεται ο ελληνικός δημόσιος τομέας...
Σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα, τα δημόσια μέσα ενημέρωσης (ΕΡΤ και ΑΠΕΜΠΕ) πέρασαν στο υπουργείο Πολιτισμού και βρίσκονται υπό την εποπτεία του κ. Π. Γερουλάνου , ο οποίος ως σήμερα έχει κάνει αρκετές αναγνωριστικές επαφές με παράγοντες της δημόσιας τηλεόρασης. Ταυτόχρονα κρατάει τα χαρτιά του ερμητικά κλειστά όχι μόνο για τη σύνθεση της νέας διοίκησης της ΕΡΤ, αλλά και για τον ρόλο της δημόσιας τηλεόρασης που οραματίζεται η νέα κυβέρνηση. Το βέβαιο είναι ότι η «μεταφορά» της ΕΡΤ στο υπουργείο Πολιτισμού σηματοδοτεί την πρόθεση του κ. Παπανδρέου να λειτουργήσει η δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση περισσότερο σαν φορέας προώθησης του πολιτισμού και του τουρισμού και λιγότερο σαν μια εταιρεία που λειτουργεί με τα κριτήρια του ανταγωνισμού της αγοράς.
Στο υπουργείο Εσωτερικών και στον κ. Γιάννη Ραγκούση ανατέθηκε το ακανθώδες ζήτημα της αδειοδότησης των ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων. Στη χώρα μας βιώνουμε μία παγκόσμια πρωτοτυπία. Είκοσι χρόνια μετά την εμφάνιση της ιδιωτικής τηλεόρασης οι σταθμοί λειτουργούν με προσωρινές άδειες, ενώ όπως όλα δείχνουν θα περάσουμε στην ψηφιακή εκπομπή χωρίς ποτέ να έχουν εκδοθεί άδειες για την αναλογική τηλεόραση.
Το αναγκαστικό πέρασμα στην ψηφιακή εποχή έχει κάπως ξεκαθαρίσει το τοπίο στην τηλεόραση, τουλάχιστον όσον αφορά τους σταθμούς εθνικής εμβέλειας, δεδομένου ότι ψηφιακές άδειες θα πάρουν όσοι έχουν εξασφαλίσει άδεια πιλοτικής ψηφιακής εκπομπής. Τα προβλήματα πάντως παραμένουν σε περιφερειακό επίπεδο αν αναλογιστεί κανείς ότι η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα της αναγκαστικής διακοπής λειτουργίας πλήθους τοπικών και περιφερειακών σταθμών που απαιτεί η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.
Οσον αφορά τους ραδιοφωνικούς σταθμούς η νόμιμη λειτουργία τους παρατάθηκε με νομοθετική ρύθμιση, τον προηγούμενο Ιούλιο, ως τις 31 Δεκεμβρίου, ενώ όπως όλα δείχνουν θα παραταθεί για ένα ακόμη εξάμηνο με τον ίδιο τρόπο.
Στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων περνούν οι αρμοδιότητες που αφορούν ζητήματα δικτύων, νέων μέσων και της ψηφιακής τηλεόρασης. Μερικά από τα σημαντικά θέματα που θα κληθεί να διευθετήσει ο κ. Δ. Ρέππας είναι εκείνο του οριστικού χάρτη συχνοτήτων για τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την ψηφιακή τηλεόραση, αλλά και όλα τα θέματα που αφορούν την εξάπλωση των ευρυζωνικών δικτύων και του Διαδικτύου.
Οι γενικές γραμματείες Ενημέρωσης και Επικοινωνίας καθώς και τα ζητήματα που αφορούν τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης περνούν στον υπουργό Επικρατείας παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χ. Παμπούκη και στον υφυπουργό και κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Γ.Πεταλωτή .
Ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί αν το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης θα ανήκει διοικητικά στο υπουργείο Εσωτερικών ή στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στη δικαιοδοσία του οποίου εμπίπτουν οι Ανεξάρτητες Αρχές. Χαρακτηριστικό της ασάφειας που επικρατεί είναι ότι ο πρόεδρος του ΕΣΡ κ. Ι. Λασκαρίδης στην ερώτηση αν γνωρίζει σε ποιο υπουργείο θα ανήκει τελικά το ΕΣΡ απάντησε: «Ο,τι γνωρίζετε, γνωρίζω». Πηγή: http://www.tovima.gr