ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΗΣ ΤΗΣ «ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΩΝ ΧΟΡΔΩΝ» Ο ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΤΟΥ Σ. ΧΟΚΙΝΓΚ ΣΤΟ ΚΕΙΜΠΡΙΤΖ
Ένας από τους δημιουργούς της «θεωρίας των χορδών» στην κοσμολογία, ήδη από τη δεκαετία του ΄70, ο 63χρονος κ. Μάικλ Γκριν, ανακοινώθηκε ότι θα είναι ο επόμενος καθηγητής στη διάσημη Λουκασιανή Έδρα Μαθηματικών του πανεπιστημίου Κέιμπριτζ, διαδεχόμενος τον εξίσου διάσημο κ. Στέφεν Χόκινγκ...
Ο τελευταίος διατηρούσε τη συγκεκριμένη έδρα από το 1980, αλλά παραιτήθηκε πρόσφατα, σε ηλικία 67 ετών (καθώς σύμφωνα με τους κανονισμούς του Κέιμπριτζ είναι το ανώτατο όριο ηλικίας για τον κάτοχο της θέσης), αναλαμβάνοντας πλέον μια διακεκριμένη θέση ερευνητή στο καναδικό Ινστιτούτο Θεωρητικής Φυσικής Περίμετρος.Παράλληλα, ο κ. Χόκινγκ παραμένει διευθυντής ερευνών στο Τμήμα εφαρμοσμένων μαθηματικών και θεωρητικής φυσικής του Κέιμπριτζ, όπου θα συνεχίσει τις ερευνητικές εργασίες του στην κοσμολογία και τη βαρύτητα.
Από το 1993 ο Γκριν, ο οποίος θα αναλάβει επίσημα το νέο πόστο του την 1η Νοεμβρίου, ήταν συνάδελφος του Χόκινγκ και καθηγητής θεωρητικής φυσικής στο Κέιμπριτζ, από όπου είχε πάρει και το διδακτορικό του, ενώ έχει επίσης περάσει από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Λονδίνου (Κουίν Μέρι) και του Πρίνστον (ΗΠΑ).
Η Λουκασιανή έδρα του Κέιμπριτζ -που φέρει το όνομα του μέλους του βρετανικού Κοινοβουλίου Χένρι Λούκας, ο οποίος είχε κάνει τη σχετική δωρεά στο πανεπιστήμιο για τη δημιουργία της- δημιουργήθηκε το 1663 και θεωρείται το «πόστο» με το μεγαλύτερο επιστημονικό κύρος στον κόσμο. Μεταξύ άλλων, τη θέση κατείχαν ο Ισαάκ Νεύτων (από το 1669 έως το 1702) και ο νομπελίστας Πολ Ντιράκ (από το 1932 έως το 1969). Για περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση: http://www.lucasianchair.org/.
Ο Γκριν, μέλος της Βασιλικής Εταιρίας, του κορυφαίου επιστημονικού φορέα της Βρετανίας, είναι ο 18ος κατά σειρά επιστήμονας που καταλαμβάνει την επίζηλη θέση. Το 1984, μαζί με τον Τζον Σβαρτς του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech), ο Γκριν ξεκίνησε την «επανάσταση των χορδών» στη σύγχρονη φυσική.
Η συγκεκριμένη άκρως πολύπλοκη θεωρία υποστηρίζει ότι τα πάντα στο σύμπαν αποτελούνται από μικροσκοπικές δονούμενες χορδές ενέργειας, ενώ περιγράφει τους διαφορετικούς τύπους σωματιδίων στον κόσμο και πώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Η θεωρία των χορδών έγινε η πρώτη στην ιστορία της φυσικής που προέβλεψε τον αριθμό δέκα διαστάσεων του χωρο-χρόνου και σταδιακά, από μια περιθωριακή, θεωρία, βρέθηκε στο επίκεντρο των κύριων θεωρητικών αναζητήσεων στη φυσική και την κοσμολογία.
Η θεωρία των χορδών,σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κέιμπριτζ, θεωρείται γενικά σήμερα η πιο πετυχημένη «υποψήφια» για να ενώσει την κβαντική θεωρία και την θεωρία της γενικής σχετικότητας, δηλαδή τις δύο θεμελιώδεις θεωρίες της φυσικής, δημιουργώντας έτσι μια συνεκτική κβαντική θεωρία της βαρύτητας. Πηγή: http://www.tovima.gr