ΜΗΝΥΜΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΕΕ
Με την ομιλία του στη Βουλή των Αντιπροσώπων ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κύπρο. Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι στόχος παραμένει η επίλυση του Κυπριακού και προανήγγειλε την ανάληψη πρωτοβουλιών...
"Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από την επανένωση του νησιού, θα παραμείνουμε αρωγοί και σύμμαχοι, έτοιμοι να παράσχουμε όποια βοήθεια μας ζητήσει η κυπριακή κυβέρνηση", είπε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας από το βήμα της κυπριακής Βουλής, τόνισε: "Δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε μαζί και μαζί θα αντιμετωπίσουμε οποιεσδήποτε προκλήσεις του κοινού μας μέλλοντος. Η επίλυση του Κυπριακού είναι υπόθεση των ίδιων των Κυπρίων, για την ευόδωση της ο κυπριακός ελληνισμός έχει βιώσει πολλές απογοητεύσεις".
Επανέλαβε τη στήριξη του στην προσπάθεια των επαφών Χριστόφια- Ταλάτ, λέγοντας ότι "δεν θα είμαστε απλοί θεατές σε αυτή την προσπάθεια. Θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της πολύ στενής μας συνεργασίας και του στενού συντονισμού με την κυβέρνηση της Κύπρου. Θα είμαστε πάντα στο πλευρό της Κύπρου, διατεθειμένοι να παράσχουμε οποία βοήθεια ζητηθεί".
Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε την Τουρκία να εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έως το συμβούλιο αξιολόγησης του Δεκεμβρίου και να συμβάλλει ουσιαστικά στην προσπάθεια συνολικής επίλυσης του Κυπριακού.
Επανέλαβε ότι δεν πιστεύει σε μια ειδική σχέση της Τουρκίας με Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τα ελληνο-κυπριακά συμφέροντα.
Επεσήμανε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ανοίγουν προοπτικές που παλαιότερα δεν υπήρχαν: "Η συμμετοχή στην ΕΕ οπλίζει την Κύπρο με νέες δυνατότητες για να υπερασπιστεί με ασφάλεια τα συμφέροντά της. Έχουν τη δυνατότητα οι Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι να απαλλαγούν από αναχρονιστικά σύνδρομα εξαρτήσεων από τις μητέρες πατρίδες", είπε.
"Η Τουρκία πρέπει να συμβάλει ουσιαστικά στην προσπάθεια συνολικής επίλυσης του Κυπριακού. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να διαιωνίζεται. Τα θεσμικά όργανα της Ένωσης θα πρέπει να βοηθήσουν στηλιτεύοντας τις παραλείψεις και τα ελλείμματα" σημείωσε.
Ο κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, αλλά και Επιτροπές Αγνοουμένων.
Στις συνομιλίες του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του έλληνα πρωθυπουργού, διαπιστώθηκε πλήρης σύμπτωση απόψεων, τόσο σε ό,τι αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τις ευρωτουρκικές σχέσεις, αλλά και τα διεθνή και περιφερειακά προβλήματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η πείνα, οι κλιματικές αλλαγές και η παγκόσμια οικονομική κρίση.
Ο πρόεδρος Χριστόφιας ζήτησε να γίνει δίκαιη και αντικειμενική αξιολόγηση της Τουρκίας τον Δεκέμβριο.
Αμπντουλά Γκιουλ
Σε εφ’όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλά Γκιουλ επανέλαβε ότι η χώρα του δεν μπορεί να προχωρήσει μονομερώς στην κατάργηση των περιορισμών για τη χρήση των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων από τα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη, εάν δεν αρθούν ταυτόχρονα οι περιορισμοί σε βάρος των Τουρκοκυπρίων στις εμπορικές συναλλαγές τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πηγή: http://www.nooz.gr