Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

EΚΘΕΣΗ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΒΕΛΙΜΕΖΗ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

Στο κεντρικό κτήριο των Χειμερινών Ανακτόρων του μουσείου Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη εγκαινιάστηκε η έκθεση των μεταβυζαντινών εικόνων της συλλογής Βελιμέζη, που τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης.

Η έκθεση χαρακτηρίστηκε «σημαντικό γεγονός για το Ερμιτάζ» από τον Διευθυντή του καθηγητή Μιχαήλ Πιοτρόφσκι, ο οποίος έκοψε την κορδέλα των εγκαινίων μαζί με τον Πρεσβευτή της Ελλάδας στη Μόσχα Μιχάλη Σπινέλλη και τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνη Παπαδημητρίου...

Ο κ. Πιοτρόφσκι εξήγησε ότι για λόγους «επικοινωνίας» της κατά βάση κρητικής συλλογής Βελιμέζη με τις υπόλοιπες συλλογές του Μουσείου παραχωρήθηκαν οι αίθουσες ακριβώς απέναντι από το χώρο, όπου εκτίθενται οι πολύτιμες βυζαντινές εικόνες του Ερμιτάζ και χαιρέτισε την τρίμηνη έκθεση ως «υπέροχο δείγμα της συνεργασίας δυο τόσο κοντινών χωρών όπως η Ελλάδα και η Ρωσία». Ο Διευθυντής του Ερμιτάζ ευχαρίστησε το Ίδρυμα Ωνάση για την πολυετή συνεργασία του με το σημαντικότερο μουσείο της Ρωσίας και περιέγραψε ως εξαιρετική πρωτοβουλία για «την πολιτισμική παγκοσμιοποίηση με την καλή έννοια» το ταξίδι της συλλογής Βελιμέζη στα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου.

Χαιρετίζοντας και ευχαριστώντας τους οργανωτές της έκθεσης και τους πολυάριθμους προσκεκλημένους στα εγκαίνια ο κ. Παπαδημητρίου διαβεβαίωσε ότι «η πορεία αυτού του σύγχρονου Οδυσσέα θα συνεχιστεί» και η συλλογή Βελιμέζη, που δωρήθηκε το 2008 στο Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης από τον κάτοχό της Αιμίλιο Φ.Μαργαρίτη, θα επισκεφθεί και άλλες πόλεις στο εξωτερικό μετά τις 19, στις οποίες ήδη έχει φιλοξενηθεί, με πιο πρόσφατη την Αλεξάνδρεια. Όπως υπενθύμισε ο Α.Παπαδημητρίου η συστηματική συνεργασία του Ιδρύματος Ωνάση με το Ερμιτάζ ξεκίνησε το 1989, όταν το Μουσείο τιμήθηκε με ένα από τα πρώτα βραβεία Ωνάση.

Η τελετή των εγκαινίων συνοδεύτηκε από διάλεξή της καθηγήτριας Νανώς Χατζηδάκη, η οποία επιμελήθηκε τον δίγλωσσο επιστημονικό κατάλογο της συλλογής, που μεταφράστηκε στα ρωσικά και τα αγγλικά και θα αποσταλεί από το Μουσείο Ερμιτάζ σε εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς της Ρωσίας. Η έκδοση του καταλόγου χαρακτηρίστηκε ήδη από ρωσικά ΜΜΕ ως «σπουδαία συνεισφορά στον επιστημονικό διάλογο μεταξύ Ρώσων και Ελλήνων βυζαντινολόγων και ιστορικών τέχνης».

Η συλλογή του Αιμίλιου Βελιμέζη, στενού φίλου του ευεργέτη Αντώνη Μπενάκη, περιλαμβάνει μεταβυζαντινές εικόνες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, που χρονολογούνται από τον 15ο ως τον 19ο αιώνα και συγκροτήθηκε μεταξύ των ετών 1934 και 1946. Η βυζαντινολόγος Νανώ Χατζηδάκη, που ανέλαβε μετά τον πατέρα της Μανόλη, τη μελέτη της συλλογής, έπειτα από πρόσκληση του Μουσείου Μπενάκη, αποκάλυψε και ένα από τα αριστουργήματά της, μια πρώιμη δημιουργία του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Πηγή: http://www.kathimerini.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com