«ΟΧΙ ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΙΕΣ ΑΠΟ ΝΤΙΝΤΗΔΕΣ»
Ο Θ. Πάγκαλος πιστεύει ότι ο Γ. Παπανδρέου θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας, «όπως έκανε, όλη αυτή την περίοδο, στο κόμμα κατά τρόπο υποδειγματικό, με προσφυγή στη μεγαλύτερη δυνατή συλλογικότητα». Ο ίδιος, άλλωστε, παραδέχεται πως «ουδέποτε στο ΠΑΣΟΚ, ούτε επί Α. Παπανδρέου ούτε επί Κ. Σημίτη, έχω ζήσει μια τέτοια εσωκομματική ζωή, όπου συζητούνται τα πάντα και τηρούνται οι κανόνες».
Ο υποψήφιος στο υπόλοιπο Αττικής κρατά ανοικτό το μέτωπο με το ΚΚΕ, το οποίο χαρακτηρίζει «εχθρό της δημοκρατίας», ενώ σχολιάζοντας τη φράση του κ. Τσίπρα ότι «αν το ΠΑΣΟΚ μετακινηθεί αριστερότερα μπορεί να δημιουργηθούν προϋποθέσεις διαλόγου», διατυπώνει αμφιβολίες για το αν ο κ. Τσίπρας εκφράζει το εκλογικό σώμα του ΣΥΡΙΖΑ και τον ΣΥΝ. Και κάνει λόγο για «επαρχιώτικες κουτοπονηριές που προέρχονται από ντιντήδες των βορείων προαστίων»...
* Ξέρετε, είστε προσωπικά υπεύθυνος για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες...
-Τι μου λέτε!
* Εσείς πρώτος είπατε, πριν ακόμη το κόμμα σας καταλήξει, ότι το ΠΑΣΟΚ θα προκαλέσει εκλογές με αφορμή τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.
-Οντως, ήταν κάτι που το συζητούσαμε, χωρίς να έχουμε καταλήξει. Εγώ θεωρούσα τότε -και θεωρώ και σήμερα- αδιανόητο να προτάσσει κάποιος ένα θέμα λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, όπως είναι η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, από τα υπαρκτά προβλήματα των πολιτών. Θεωρώ ότι αυτό είναι εκφυλισμός και πρέπει να αποφεύγεται. Ο πολίτης έχει τη δικαιολογημένη αξίωση οι πολιτικοί να του επιλύουν τα προβλήματα. Το να λες ότι τα πράγματα είναι αποτρόπαια, αλλά πρέπει να δοθεί παράταση σ' ένα αποτυχημένο σύστημα για να τηρηθεί ένα τυπικό άρθρο του Συντάγματος, όπως τουλάχιστον το ερμηνεύουν ο κ. Καραμανλής και τα τσιράκια του, είναι βλακώδες. Το συμφέρον του τόπου δεν συμπίπτει με το συμφέρον του κ. Καραμανλή.
* Ησασταν αισιόδοξος στις χαλεπές δημοσκοπικές μέρες του ΠΑΣΟΚ. Φαντάζομαι, σήμερα θα είστε στα κεραμίδια από ενθουσιασμό...
-Στα κεραμίδια δεν γίνεται να βγω λόγω βάρους. Αλλά πρέπει να σας ομολογήσω ότι ακόμη κι εγώ είχα κάποιες ελπίδες από τη διακυβέρνηση της χώρας από τη Ν.Δ.
* Καλά, το λέτε αυτό τώρα και εκ του ασφαλούς...
-Οχι. Οταν το 2004 κέρδισε τις εκλογές θεωρούσα ότι υπήρχε η δυνατότητα σε θέματα που εμείς καθυστερούσαμε, όπως ήταν ορισμένες διαρθρωτικές αλλαγές, να βαδίσει αυτή πιο αποφασιστικά και πιο γρήγορα. Είδα όμως από τους πρώτους μήνες μέσα στη Βουλή ότι η Ν.Δ. δεν είχε σκοπό να κυβερνήσει. Δεν είχε ιδέες, ούτε σχέδιο, αντιπολιτευόταν την αντιπολίτευση με το χειρότερο τρόπο. Ενα κόμμα που πλειοψηφεί δεν μπορεί να στρέφεται με μίσος και μανία εναντίον του ηττηθέντος.
* Μπορεί να ήθελε να σας «τελειώσει». Σας έβρισκε τότε σε βαθιά κρίση και είπε «να η ευκαιρία μου».
-Ε, μα είναι αυτή δημοκρατική σκέψη; Η παράταξή μας είναι λαός. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα «τελειώσω» τη συντηρητική παράταξη. Τη σέβομαι και την τιμώ και την αντιμετωπίζω με τη δέουσα προσοχή. Είδα, λοιπόν, ότι δεν είχαν τίποτα να πουν. Ασχολούνταν με το να υβρίζουν, να συκοφαντούν και να διαστρέφουν την πραγματικότητα γύρω από το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ. Κατέβαζαν συνεχώς τον πήχη.
* Αυτό σας ευνοεί αν κερδίσετε τις εκλογές. Θα έχετε άραγε περίοδο χάριτος;
-Οχι, γιατί από μας ο λαός -και δικαίως- έχει άλλες απαιτήσεις. Για τη Ν.Δ. η διακυβέρνηση της χώρας ήταν εύκολη υπόθεση. Δεν μπόρεσαν να την αξιοποιήσουν. Η παράταξή τους δεν έχει την ενότητα ούτε την ιδεολογική ρωμαλεότητα για ν' αντέξει στην πρόκληση της εξουσίας.
* Θα την πετύχετε την αυτοδυναμία;
-Εγώ την αυτοδυναμία δεν την έβλεπα και γι' αυτό είχα μπει σε περιπέτειες με τον χώρο μου όταν είχα διερευνήσει όλες τις δυνατότητες διακυβέρνησης της χώρας. Τώρα βλέπω αυτοδυναμία γιατί έχει διαμορφωθεί ρεύμα που δεν υπήρχε ούτε στις ευρωεκλογές. Το ρεύμα αυτό θέλει ισχυρή κυβέρνηση και ως μόνη λύση προβάλλει το ΠΑΣΟΚ.
* Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι αν το ΠΑΣΟΚ μετακινηθεί αριστερότερα τότε μπορεί να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για διάλογο.
-Ακούστε, αριστερότερα πού; Να κρατικοποιήσουμε τις τράπεζες; Να καταγγείλουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας της Ε.Ε; Να φύγουμε από το ΝΑΤΟ; Αυτά λέει ο κ. Τσίπρας και μερικοί από τους εταίρους του στον ΣΥΡΙΖΑ λένε πολύ χειρότερα. Ο κ. Τσίπρας είναι ο τελευταίος που μπορεί να θέτει όρους και προϋποθέσεις. Εκ μέρους ποιου ομιλεί; Εκ μέρους του εκλογικού σώματος του ΣΥΡΙΖΑ; Πολύ αμφιβάλλω. Ακούστε, εγώ τις επαρχιώτικες κουτοπονηριές, ακόμη κι αν προέρχονται από ντιντήδες των βορείων προαστίων, δεν τις αγαπώ. Να μιλήσουμε σταράτα. Χρόνια το λέω: να κάτσουμε με τον ΣΥΝ να δούμε σε τι συμφωνούμε και να τα καταγράψουμε. Να είναι ξεκάθαρες οι τοποθετήσεις και να βγούμε μ' αυτές στο λαό. Να πούμε εμείς ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας είναι απαραίτητο και να πουν αυτοί ότι πρέπει να το καταγγείλουμε, δηλαδή να φύγουμε από το ευρώ και να γυρίσουμε στη δραχμή. Να δούμε τότε τι θα προκρίνουν οι πολίτες.
* Με τον ΣΥΡΙΖΑ δυστοκία, με το ΚΚΕ δεν το συζητάτε. Κοντολογίς, έχετε σοβαρό πρόβλημα συμμαχιών...
-Γιατί συζητάμε και δεν διαβάζουμε ποτέ σ' αυτή τη χώρα; Το ΚΚΕ στο καταστατικό του, στα πρώτα άρθρα, γράφει ότι είναι υπέρ της ενόπλου εξεγέρσεως, της ανατροπής του υπάρχοντος πολιτικού και κοινωνικού συστήματος και υπέρ της δικτατορίας του προλεταριάτου. Είναι προφανές ότι ένα δημοκρατικό κόμμα, όπως είμαστε εμείς, ανέχεται την ύπαρξη ενός κόμματος σαν το ΚΚΕ, γιατί έτσι πρέπει να κάνουν οι δημοκράτες, να ανέχονται την ύπαρξη και των εχθρών της δημοκρατίας. Το ΚΚΕ είναι εχθρός της δημοκρατίας και ουδεμία περίπτωση σύμπλευσης υπάρχει μαζί του.
* Αρα, χωρίς αυτοδυναμία πάμε πάλι σε εκλογές...
-Ας μην κάνουμε υποθέσεις εργασίας. Η λογική των πραγμάτων είναι ότι πρέπει να υπάρξει αυτοδυναμία, δηλαδή μια μεγάλη πλειοψηφία υπέρ του ΠΑΣΟΚ.
* Είπατε ότι ενδεχομένως ο Κ. Καραμανλής θα περάσει στην ιστορία ως ο Καραμανλής ο Μικρός κατ' αντιστοιχία με τις περιπτώσεις του Μεγάλου Ναπολέοντα και του Ναπολέοντα του Μικρού στη Γαλλία. Τον ίδιο κίνδυνο, πάντως, διατρέχει και ο Γιώργος Παπανδρέου...
-Μη βιάζεστε. Ο Παπανδρέου θα έχει την ευθύνη να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα της χώρας και θα τα αντιμετωπίσει, όπως έκανε όλη αυτή την περίοδο, κατά τρόπο υποδειγματικό, με προσφυγή στη μεγαλύτερη δυνατή συλλογικότητα. Εχω μεγάλη εμπιστοσύνη στην αντίληψή του περί συλλογικότητας. Ουδέποτε στο ΠΑΣΟΚ, από τότε που δημιουργήθηκε, έχω ζήσει μια τέτοια εσωκομματική ζωή, όπου τηρούνται οι κανόνες, δικαιολογούνται οι πολιτικές κινήσεις και συζητούνται τα πάντα εξαντλητικά. Επί Ανδρέα Παπανδρέου δεν το είχαμε αυτό. Επί Κώστα Σημίτη υπήρχαν οι συνεδριάσεις, αλλά οι αποφάσεις, όπως φάνηκε εκ των υστέρων, ήταν προϊόν μιας κλειστής ομάδας συμβούλων, διαμορφωμένες εκ των προτέρων. Πηγή: http://www.enet.gr