Η ΔΑΝΕΖΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
«Δανία του Νότου της Ευρώπης» επιθυμεί να κάνει την Ελλάδα ο Γιώργος Παπανδρέου, σύμφωνα με όσα είπε χθες κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να αναφερόταν στην ενεργειακή πολιτική της Κοπεγχάγης, αλλά όσοι τον γνωρίζουν ξέρουν πως πρότυπό του είναι και το οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο της σκανδιναβικής χώρας...
O διεθνούς κύρους Αμερικανός αρθρογράφος Τόμας Φρίντμαν, που επισκέφθηκε πρόσφατα τη Δανία, δεν έκρυψε τη ζήλεια του για τα επιτεύγματα της χώρας στον ενεργειακό τομέα. Το 1973, με την κρίση του πετρελαίου, οι Δανοί αποφάσισαν να θέσουν τέλος στην εξάρτησή τους από το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής και των άλλων ξένων. Σήμερα, τόσα χρόνια μετά, η χώρα είναι ενεργειακά ανεξάρτητη όχι μόνο διότι ανακάλυψε κάποια δικά της κοιτάσματα στη Βόρεια Θάλασσα, αλλά και διότι στράφηκε σε άλλες μορφές ενέργειας, επέβαλε βαρείς φόρους στη βενζίνη, στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακος και στην οικοδομή χωρίς την τήρηση περιβαλλοντικών προτύπων. Οι Δανοί χρησιμοποιούν κατά 50% (!) ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους από και προς την εργασία, ακόμη και όταν ο καιρός δεν είναι σύμμαχος. Έχουν όμως τους απαραίτητους ποδηλατοδρόμους.
Αυτή η πολιτική συνοδεύτηκε από την ενθάρρυνση της καινοτομίας στον τομέα της ενέργειας και σήμερα η Δανία «προμηθεύεται» από τον άνεμο 20% του ηλεκτρισμού που καταναλώνει (έναντι 1% των ΗΠΑ). Η επένδυση στο περιβάλλον, η λεγόμενη πράσινη οικονομία, συνέβαλε στη δημιουργία θέσεων εργασίας και αυτό είχε ως αποτέλεσμα η ανεργία να κινείται κάτω από το 5% ακόμη και στην τρέχουσα οικονομική κρίση.
Όλα τέλεια, λοιπόν, ένα πρότυπο για την Ελλάδα; Όχι ακριβώς. Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία παρουσιάζουν συνεχή άνοδο, καθώς οι Δανοί φοβούνται ότι οι μετανάστες μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο το κράτος πρόνοιας που έχουν οικοδομήσει. Επίσης, παραδοσιακά η Δανία θεωρείται η «μακρά χειρ» των ΗΠΑ στην Ευρώπη, υπονομεύοντας συχνά τις ενιαίες θέσεις της Ένωσης σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής αλλά και τις προσπάθειες ευρωπαϊκής ενοποίησης. Όπως και να έχει, ασφαλώς αποτελεί πρότυπο- και όχι μόνο για μια χώρα του Νότου της Ευρώπης.
Σε επαφή με τον «αρχιτέκτονα» της Βαρκελώνης
Με τον οραματιστή της ανάπλασης της Βαρκελώνης Χοσέπ Αντόν Αθεμπίγιο, ο οποίος μεταμόρφωσε την καταλανική πρωτεύουσα τη δεκαετία του ΄80 και εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 1992, βρίσκεται σε επαφή ο Γιώργος Παπανδρέου για το θέμα της χωροταξίας στην Ελλάδα, όπως είπε χθες από τη Θεσσαλονίκη.
Στη συνέντευξη Τύπου στο Βελλίδειο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στο θέμα της χωροταξίας, τόσο των δασών όσο και των πόλεων, σημείωσε ότι έχει επικοινωνία με τον Αθεμπίγιο«πριν από δύο εβδομάδες τον πήρα τηλέφωνο», είπε χαρακτηριστικά- και ότι βρίσκεται σε συνεννόηση μαζί του για τη δημιουργία μιας Διεθνούς Επιτροπής Προσωπικοτήτων, καθώς, όπως σημείωσε, «αύριο ο ελληνικός λαός ενδέχεται να μου δώσει την εντολή και θέλω τη δική του σοφία, εμπειρία και γνώση, μαζί βεβαίως πάντα με ικανούς Έλληνες ειδικούς, για να δούμε τα θέματα χωροταξίας, δασών, πόλεων. Και μου είπε ναι. Και μου έχει πει και ονόματα και χρονοδιάγραμμα». Ο Ισπανός αρχιτέκτονας, ο οποίος είχε έρθει στην Αθήνα το 2006 προσκεκλημένος του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ)-Ανδρέας Παπανδρέου, είχε υποστηρίξει ότι για να σωθεί η Αθήνα χρειάζεται «έξυπνες, ελαφρές» λύσεις και περισσότερους ελεύθερους χώρους, περισσότερα πάρκα και πλατείες, χώροι οι οποίοι θα προκύψουν από την κατεδάφιση παλαιών κτιρίων.
Η «ψυχή» της μεταμόρφωσης της Βαρκελώνης, της μόνης μάλλον ολυμπιακής πόλης η οποία κέρδισε το στοίχημα των Ολυμπιακών Αγώνων και 17 χρόνια μετά συνεχίζει να κεφαλαιοποιεί τις κινήσεις που έγιναν με αποτέλεσμα να έχει καταταγεί στους δέκα ελκυστικότερους προορισμούς του πλανήτη, είχε μιλήσει τότε για τις 146 μικρές πλατείες που είχαν δημιουργηθεί σε χώρους που εξοικονομήθηκαν από την κατεδάφιση παλαιών κτιρίων.
Ο Αθεμπίγιο, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Λουγκάνο της Ελβετίας, πιστεύει ότι το μοντέλο της μεταμόρφωσης της Βαρκελώνης μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες πόλεις. Η φιλοσοφία του για τις νέες πόλεις συμπυκνώνεται στη λέξη FΙRΕ, που προκύπτει από τα αρχικά των όρων financial (οικονομία), insurance (ασφάλεια), real estate (ακίνητα), enterprise (επιχειρηματικότητα).
47.867 δολάρια το κατά κεφαλήν εισόδημα για τους Δανούς
Η «πράσινη» ανάπτυξη δεν είναι το μόνο χαρακτηριστικό της Δανίας. Η μικρή σκανδιναβική χώρα παγκοσμίως είναι γνωστή για το κοινωνικοοικονομικό της μοντέλο: έχει από τους υψηλότερους φόρους στον κόσμο- περίπου το 50%- εκ των οποίων όμως το 33% επιστρέφει στους πολίτες ως αναδιανομή εισοδήματος.
Επιπλέον, το κράτος παρέχει υψηλού επιπέδου παιδεία, υγεία, ασφάλιση, πρόνοια- κάτι που συνεπάγεται έναν διογκωμένο δημόσιο τομέα- το 30% όλων των υπαλλήλων είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Αποτέλεσμα; Ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ΑΕΠ στον πλανήτη- 47.867 δολάρια. (Στην Ελλάδα προσεγγίζει τα 20.000 δολάρια!). Πηγή: http://www.tanea.gr